eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Guatemalaváros, 2016. február 2.A zikavírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) egyik példánya a guatemalai főváros, Guatemalaváros járványügyi intézetében 2016. február 1-jén. Ezen a napon az Egészségügyi Világszervezet, a WHO globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a zikaláz miatt. (MTI/EPA/Esteban Biba)
Nyitókép: MTI/EPA/Esteban Biba

Ha hagyjuk élni a szúnyogokat, az nagyon sokba fog kerülni

A becslések jelenleg 400 és 1000 milliárd dollár között ingadoznak - valamennyi inváziós fajt tekintve.

Miközben Magyarországon az inváziós szúnyog- és kullancsfajok által terjesztett betegségek rendre a címlapokra kerülnek, kevéssé ismert, hogy globálisan az inváziós fajok elképesztő anyagi károkat okoznak. Egy friss ENSZ-jelentés szerint ennek éves összköltsége már az 500 milliárd dollárt közelíti - írja az Origo.

37 ezer úgynevezett idegen fajt juttatott el eddig az emberi tevékenység nem őshonos környezetbe, ám ezek közül messze nem mindegyik számít inváziós fajnak, "csak" 3700. Attól "inváziósak", hogy a számukra idegen környezetben a terjedésükkel negatív hatást gyakorolnak az új környezetükre, esetenként az emberekre.

Az ENSZ-jelentés szerint a fent említett költségek 1970 óta minden évben megnégyszereződtek, így érték el ezt a horribilis számot, ami a tanulmány szerzője szerint ténylegesen akár 1000 milliárd dollár is lehet.

Ennek a költségnek a jelentős részét az emberekre gyakorolt hatások teszik ki, fontos védekezési "tárgyak" a maláriát, a Zika-vírust és a nyugat-nílusi lázat terjesztő egyes szúnyogok.

2021-ben Magyarországon weboldal is indult abból a célból, hogy a lakosság segítségével feltérképezzék az emberre veszélyes kórokozókat, az invazív csípőszúnyogok terjedését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×