eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: unsplash.com

Ha keveset alszik, az oltás sem hat megfelelően

Főként fiatal férfiaknál figyelték meg, hogy kevésbé hatékony náluk az oltás, ha éjjel keveset pihennek.

Akik hat óránál kevesebbet alszanak éjjelente, azoknál az antitestszint maximuma is csak arra a szintre képes eljutni, ami a többi oltott esetében a koronavírus elleni vakcina felvételét két hónappal követő, már csökkenő antitestszámmal jellemezhető – írja a The Guardian. Az már eddig is ismert volt, hogy az egyes emberek vakcinára adott reakciója nagyon eltérő lehet: életkortól, nemtől és általános egészségi állapottól függ, de úgy tűnik, érdemes lehet az alvást is megvizsgálni ebből a szempontból.

Karine Spiegel, a lyoni Francia Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Intézet munkatársa kollégáival hét olyan vizsgálat eredményeit elemezte és strukturálta, amelyekben az embereket influenza, valamint hepatitis A és B vírusok ellen oltották. Összehasonlították az éjszakánként hét-kilenc órát – ez az egészséges felnőttek számára ajánlott mennyiség – és az éjszakánként hat óránál kevesebbet alvó személyek ellenanyagválaszát.

A Current Biology hasábjain publikált eredmény szerint erős bizonyíték van arra, hogy

azoknál a férfiaknál, akik kevesebb mint hat órát alszanak éjjelente, gyengébb az immunreakció a vakcinákra.

Nők esetében nem ennyire egyértelmű a helyzet, feltehetően a nemi hormonok változó szintje miatt.

"Immunológiai vizsgálatokból tudjuk, hogy a nemi hormonok befolyásolják az immunrendszert. A nőknél az immunitást befolyásolja a menstruációs ciklus, a fogamzásgátlók használata és az, hogy menopauza előtt állnak-e, de sajnos az általunk összefoglalt tanulmányok egyike sem tartalmazott adatokat a nemi hormonok szintjéről" – fogalmazott Spiegel.

Mindkét nemet figyelembe véve a rövid alvás hatása hasonló volt a Pfizer koronavírus elleni vakcinára adott antitestválasz két hónap után bekövetkező csökkenéséhez. Azt is megállapították, hogy

a kevés alvás hatása nagyobb a 18 és 60 év közötti felnőtteknél,

mint az idősebbeknél.

"A jó alvás nemcsak felerősíti, hanem meg is hosszabbíthatja a vakcina által nyújtott védelem időtartamát" – mondta a tanulmány vezető szerzője, Eve Van Cauter, a Chicagói Egyetem emeritus professzora.

A kutatók azt remélik, eredményeik hatására az emberek nagyobb jelentőséget tulajdonítanak majd az alvásnak oltások előtt – Spiegel azonban hangsúlyozta, hogy további kutatásokra van szükség annak számszerűsítésére, hogy pontosan mennyi alvásra van szükség. A nemi hormonok oltási reakcióban betöltött szerepét is kutatni kell, mielőtt pontosabb, az alvásra vonatkozó iránymutatásokat adhatnának ki.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×