eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Varsó, 2021. március 19.A brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó fiolák egy varsói kórházban 2021. március 19-én, miután egy újabb, 65 ezer adagból álló AstraZeneca-szállítmány érkezett az országba. Lengyelország folytatja az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságosnak minősítette az AstraZeneca-vakcinát.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski

Erősebb védelmet ad a vakcinakeverés, mint kétadagnyi AstraZeneca-oltás

A Saar-vidéki Egyetemen végzett, az AstraZeneca és a Pfizer vakcináinak keverését vizsgáló kutatás szakértő által ellenőrzött eredményei frissen jelentek meg a Nature-ben: kiderült, hogy kétadagnyi AstraZeneca oltásnál hatékonyabb, ha a második adagot a Pfizeréből adják be.

A második adag oltás felvételét követően két héttel vizsgálta meg Martina Sester immunológusprofesszor csapatával az oltottakban kialakult védettség szintjét: 216 önkéntes vett részt a vizsgálatban, akiket még tavasszal oltottak be Homburgban. Akadt köztük olyan, aki két adagot kapott az AstraZeneca oltásából, mások két adagot kaptak a Pfizeréből, és voltak olyanok is, akik 9, illetve 12 hét eltéréssel kaptak két különböző oltásból. Néhány résztvevőt a Moderna vakcinájával oltottak be, illetve kombinálták az AstraZeneca és a Moderna oltását is – írja a MedicalXpress.

"Márciusban az Állandó Oltási Bizottságnak heterológ oltási sémákat kellett ajánlania anélkül, hogy a kapcsolódó klinikai vizsgálati adatok rendelkezésre álltak volna, ezért sürgősen szükség volt az olyan elemzésekre, mint a mi laboratóriumunké. Amellett, hogy megvizsgáltuk, hogy a beoltott alanyok mennyi koronavírus-antitestet termeltek, a semlegesítő antitestek hatékonyságát is meghatároztuk. Ezáltal képet kapunk arról, hogy az antitestek mennyire képesek megvédeni egy sejtet a vírusfertőzéssel szemben" – magyarázta Martina Sester, a Saar-vidéki Egyetem immunológiaprofesszora.

Az AstraZenecánál jobb a kevert oltás

Az antitestszint-vizsgálat megmutatta, hogy két adag Pfizer, vagy egy adag AstraZeneca és azt követően egy adag Pfizer oltás

jóval hatékonyabban váltja ki az antitestek termelődését,

mint két adag AstraZeneca vakcina: nagyjából tízszer annyi antitest termelődött azokban, akik az előbbieket kapták. Semlegesítő antitestek esetében a kevert oltási sorra adott válasz még a két adag Pfizerre adottnál is jobbnak bizonyult.

A helper T-sejteket és NKT-sejteket is megvizsgálták: az előbbiek indítják be az antitest-termelést, míg az utóbbiak elpusztítják a megfertőzött sejteket. A kevert oltási sor mellett két adag Pfizer-oltás is többet hozott létre mindkétféle sejtből.

Kutatják a harmadik oltást is

"Ez elég markánsan bizonyítja, hogy az AstraZeneca-vakcina kétszeres dózisa nem képes olyan erősen mozgósítani a szervezet immunválaszát, mint a másik két oltási séma. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a dupla adag AstraZeneca-oltásban részesült emberek nem rendelkeznek megfelelő szintű védelemmel a vírussal szemben. A klinikai vizsgálatok és a más országokban folytatott oltási kampányok sikere az AstraZeneca-vakcina magas szintű hatékonyságát mutatja. A vizsgálatunk ugyanakkor azt jelzi, hogy az AstraZeneca második adagja nem képes kiváltani azt a teljes potenciált, amely ebben a vakcinában valójában benne van" – mondta Martina Sester.

A kutatót meglepte, mennyire

egyértelmű eredményeket hozott a kutatás,

ezért is akarta a nagyközönséggel is közérthető módon megosztani. Most azon dolgozik munkatársaival, hogy megállapítsa, harmadik oltásként milyen vakcinát érdemes beadni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 2. 15:18
×
×
×
×