eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Nyitókép: Pixabay.com

Kiszámolták, mikor jön az üdvös fordulat a magyar járványszámokban

Az optimista és a pesszimista forgatókönyv között nincs olyan nagy különbség, mint például Ausztriában. A Worldometers szerint húsvétra megfelelő oltottszám és a járványügyi korlátozások betartása mellett már jó fázisban lehetünk, de talán már előbb is.

A világstatisztikákkal foglalkozó Worldometers portál matematikai összefüggések alapján országonként három verziót állított fel a koronavírus-járvány várható csillapodására, így Magyarország számára is kész a több változatú jóslat.

Ezek alapján a koronavírus-járvány harmadik hullámának fellendülő szakaszában tartó Magyarországon a meredek emelkedés március első hetében válthat stagnáló emelkedésre, majd március utolsó hetében – több tényező függvényében – jöhet a járványgörbe ellaposodása.

A Worldometers statisztikai portál három változatú jóslata a magyar járványgörbe ellaposodásával kapcsolatban
A Worldometers statisztikai portál három változatú jóslata a magyar járványgörbe ellaposodásával kapcsolatban

A Worldometers egy pesszimista, egy reális és egy optimista becslést tett közzé annak alapján, hogy milyen százalékban viselik a maszkot az emberek, mennyire terjed a jelen lévő brit mutáns és hogy alakul az átoltottság mértéke.

A fertőzöttek számának emelkedését mutató fenti görbénél jóval érdekesebb, amit a halottak számának alakulásában láthatunk jóslatként:

  • megfelelő átoltottság és maszkviselés esetén március derekán meredek süllyedésnek indulhat a napi halottszám – addig emelkedik –, de rosszabb esetben március utolsó hetében ez nagy valószínűséggel az oltások hatására is bekövetkezhet. A "csúcson" 120-130 között lehet a halottak napi száma.
A Worldometers jóslata a halottak számának alakulására.
A Worldometers jóslata a halottak számának alakulására.

A prognózisról ITT találni további érdekes grafikonokat.

Ismert, Magyarországon a múlt hét derekán Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva megerősítette: megérkeztünk a koronavírus-járvány harmadik hullámába. Ezt a számok azóta is igazolják, az aktuálisan fertőzöttek száma a múlt heti 77 ezres mélypontról azóta is emelkedik, már lassan 83 ezer fő, a január végén tapasztalt, 1000 fős újfertőzött-adat is már a múlté – nap nap után 2000 fő fölötti a regisztrált új koronavírusosok száma –, a január végi, viszonylag alacsony halálozási adatok (50 körül) után pedig már többször is naponta száz fölött volt a gyászoló családok száma, a 3 napos "mozgó átlag" a vasárnapi adatok alapján 107 fő volt.

Néhány érdekesebb európai ország adatai

  • Az Egyesült Királyságban, ahol jóval előrébb tartanak az oltási programban és készülnek a március 8-ai nyitásra, a halálozások szempontjából már január 24-én túl lehettek a "csúcson", március végére elérhetik az októberi "csendességet", a regisztrált fertőzöttek számának esése gyakorlatilag az év eleje óta tart.
  • Az igen nagy gondokat bejelentő Szlovákia, ha úrrá lesz mostani rossz helyzetén, húsvétig igen nagy bajban lesz, még úgy is, hogy a fertőzöttszám épp most indulhat a matematikusok szerint tartós esésnek.
  • Az Orbán Viktor miniszterelnök által "laboratóriumnak" tekintett, a március eleji nyitásról nemrég lemondó Ausztria körülbelül húsvétkor gondolkodhat a hogyan továbbról, de a napi halálozások száma óvatlanság esetén akár április közepéig nőhet (legjobb esetben március derekáig). Itt az elmúlt napokban előfordult, hogy húsz alatti új halottat jelentettek. A 15 ezerhez közelítő magyar összhalálozással szemben Ausztria valamivel 8 ezer fölött jár ebben a mutatóban.
  • A kínai vakcinát már hetek óta alkalmazó Szerbiára (másik "laboratórium") nem vonatkozik jóslat, ám déli szomszédunknál a halottak száma december óta vagy csökken, vagy stagnál.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×