eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: NASA/JPL-Caltech

Kiadta a NASA a rettegés hét percéről szóló videót

Így landolt a Perseverance a Marson, itt a történelmi videó - és annál sokkal több, például a marsi szél hangja is.

Múlt csütörtökön, több mint 470 millió kilométer megtétele után landolt sikeresen a Marson a NASA Perseverance marsjárója.

A szakemberek csak "a rettegés hét percének" nevezték a leszállást, mivel a földi irányítás pittyegésekből szerezhetett tudomást arról, hogy sikerült-e a művelet, a nagy távolság miatt beavatkozni nem tudtak a folyamatba – írja a hvg.hu.

A landolást a leszállóegység több kamerája is rögzítette, ezeket most tette közzé a NASA.

Alább a landolás, majd pedig a teljes beszélgetés további videókkal, valamint a marsi szél hangjával:

A videó minősége olyan jó, a képek pedig annyira lélegzetelállítók, hogy az irányítócsapat tagjai úgy érezték, amikor először megnézték, mintha maguk is benne ülnének a járműben. A marsjáró mikrofonja nem működött tökéletesen, de felvette a jármű zajainak egy részét és marsi szél zúgását.

A landolási művelet során először a hatalmas ejtőernyő nyílt ki, majd levált a hőpajzs, és a leszállóegység megközelítette a leszállás tervezett helyét, közben radarokkal keresve a megfelelő terepet a landoláshoz. Az utolsó mintegy 20 méteren végül egy úgynevezett égi daru eresztette le a marsjárót a felszínre.

Az egytonnás, nagyjából terepjáróméretű robot a tervek szerint egy teljes marsi évet - 687 földi napot - fog eltölteni a bolygón, ahol esetleges múltbéli mikrobiális élet nyomai után fog kutatni.

  • Több mint 470 millió kilométer megtétele után közép-európai idő szerint csütörtök este landolt a marsjáró a bolygón, a 250 méter mély Jezero-kráterben.
  • Nem sokkal ezután az első fekete-fehér felvételek is megérkeztek róla a Földre, később pedig színes képeket is küldött.
  • A Perseverance tanulmányozza a planéta éghajlatát és geológiáját, valamint kőzet- és talajmintákat gyűjt, amelyeket egy későbbi misszió során az Európai Űrügynökséggel együttműködve terveznek visszahozni a Földre, ahol a legfejlettebb laborokban vizsgálhatják meg őket.
  • A mostani NASA-küldetés számos technikai újdonság miatt is kiemelkedő.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×