eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari vállalatok koronavírus elleni vakcináját adják be egy asszonynak a svájci Morges kórházában kialakított oltóközpontban 2021. január 11-én. A svájci Vaud kantonban ezen a napon kezdték meg a koronavírus elleni védőoltások beadását.
Nyitókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron

"Rendkívül biztonságos" két koronavírus elleni oltás

A Pfizer és az AstraZeneca vakcináiról az Egyesült Királyság gyógyszerengedélyezésért felelős szerve mondott verdiktet azt követően, hogy emberek milliói kapták meg azokat.

Közel hétmillió adagot adtak be a kétféle oltásból Nagy-Britanniában január 24-ig, és ezeket vizsgálták részletesen. Azóta már 10 millió fölött jár a szám.

Összesen 22 820 alkalommal következett be olyan nem várt esemény a vakcina beadásának ideje körül, amelyről feltételezik, hogy mellékhatás lehet. Ezerből három ember érintett.

Szinte az összes alkalommal enyhe tünetről volt szó: influenzaszerű megbetegedés és felkarfájdalom is szerepel a listán.

Ezek nem koronavírusos megbetegedésre utaló tünetek, hanem testünk reakciói az oltásra.

Néhány nap alatt javulnak, majd el is múlnak, közölte a brit gyógyszereket és egészségügyi termékeke szabályozó ügynökség, az MHRA.

Ismert tény, hogy a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett oltásának beadása után ritkán komoly allergiás reakció léphet fel, viszont ez mindössze

egy-két embert érint százezer beadott oltásonként

a szakértői becslések szerint. Az MHRA összesen 101 ilyen esetről kapott jelentést. Elővigyázatosságból ugyanakkor az orvosok azt tanácsolják, hogy azok, akik a Pfizer-oltás bármely összetevőjével találkozva korábban súlyos allergiás reakciót mutattak, azok ne ezt a típusú vakcinát vegyék fel.

Nincsenek meglepetések

Az MHRA-hoz eddig befutott oltásmellékhatások egyike sem olyan, ami meglepte volna a szakértőket: ez megnyugtató hír lehet azok számára, akik aggódnak egészségük miatt, s ezért félnek beadatni maguknak a vakcinát. Erős bizonyítékok vannak ugyanakkor arra, hogy a védőoltások életeket mentenek és megakadályozzák a súlyos megbetegedést.

Munir Pirmohamed, az Egyesült Királyság egyik oltásbiztonsági szakértője szerint az oltások rendkívül biztonságosak.

"Az oltás nyújtotta előnyök messze felülmúlják annak kockázatait, ezt mondom a családomnak is"

- fogalmazott.

June Raine, az MHRA vezetője azt nyilatkozta, a biztonság elsődleges szempontjuk volt az engedélyeztetésben.

Enyhék a reakciók

Az MHRA-nak leggyakrabban bejelentett mellékhatások, melyek tízből egy embernél tapasztalhatók és pár nap alatt javulnak, a következők:

  • felkarfájdalom
  • fejfájás
  • hidegrázás
  • fáradságérzet
  • betegségérzet
  • láz
  • szédülés
  • gyengeségérzet
  • izomfájdalom.

Az arcbénulás nem köthető az oltáshoz

A beoltottak körében halálesetek is bekövetkeztek: a kilencmillió oltottból összesen 143-an haltak meg. Ez nem aggasztó, és nem is köthető az oltáshoz: bármilyen populációt vizsgálunk hosszabb ideig, halálesetek be fognak következni azon belül.

Az MHRA arcbénulásos esetekről is kapott értesítést: ez az állapot oltástól függetlenül, természetesen is bekövetkezhet. A szervezet közlése szerint a feléjük jelentett 75 eset megfelel annak az aránynak, amilyenben ez egyébként spontán is bekövetkezik a populáción belül, és nem sugallja azt, hogy a vakcinának ilyen típusú veszélye lenne. Ezzel együtt kiemelten figyelik az esetek számának alakulását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×