eur:
392.21
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Köln, 2015. június 25.A Csillagok háborúja című mozifilmsorozat C-3PO és R2-D2 nevű szereplőinek viaszfigurái a kölni dóm előtt 2015. június 25-én. A Madame Tussauds Berlin panoptikum időszaki kiállítást nyitott Csillagok háborúja címmel, és a németországi nagyvárosokban indított reklámhadjáratba illeszkedik a viaszból készített C-3PO-figura. (MTI/EPA/Rolf Vennenbernd)
Nyitókép: MTI/EPA/Rolf Vennenbernd

A jövő robotjai nem C-3PO-k lesznek

Robotépítő világversenyt rendeznek novemberben Győrben. Az Edutus Egyetem által szervezett World Robot Olympiadon 70 ország 23 ezer 500 csapatának legjobbjai mérkőznek meg egymással. A robotok ma már a mindennapjaink részei, ha nem is úgy, ahogyan néhány évtizede a tudományos-fantasztikus regények írói elképzelték őket.

Győr városa a kanadai Mentorállal versenyezve szerezte meg a robotépítő olimpia megrendezésének jogát, részben annak köszönhetően, hogy a kormány is támogatja ezt a programsorozatot, mondta az InfoRádióban a szervező Edutus Egyetem vezérigazgatója. Szögi Zoltán hozzátette, hogy a versenyen gyerekek és egyetemisták építenek és programoznak robotokat, miközben olyan készségeket sajátítanak el, amelyek később nagy hasznukra lesznek a munkaerőpiacon. A robotok ugyanis ma már az életünk részei, még hogyha nem is úgy néznek ki, mint a C-3PO a Star Warsból.

"Mindenki fejében alapvetően egy humanoid robot jelenik meg, azonban, hogyha belegondolunk abba, hogy tíz éve egy bérletet hogy tudunk megvenni: odamentünk a BKV kioszkjához és megkértük az eladót, hogy adjon nekünk egy bérletet. Most már automaták vannak, amik kvázi robotok. De, hogyha akár az önkiszolgáló kasszákra gondolunk egy nagyáruházban, az is robot, csak mi segítünk neki abban, hogy leolvassa a kódot. Vagy, hogyha egy kocsira gondolunk, mi minden technika van már beleépítve, ami vezetői asszisztens, akkor ezekre is úgy tekinthetünk, mint robotok" – mutatott rá Szögi Zoltán.

A vezérigazgató szerint

nem kell attól félnünk, hogy a robotok tartósan és tömegesen elveszik a munkánkat, néhány munkakörünket azonban igen,

de ez eddig is így volt. "Ma már nincsen telefonközpontos kisasszony – jegyezte meg. – Az olyan munkák, amelyek nagy mértékben automatizálhatóak, vagy jól leírhatók, azoknál kiváltják majd az emberi erőt, de ez az emberi erőforrás máshol fog tudni magának találni munkát" – vélekedett.

A jövőben a robotprogramozás sem igényel majd olyan szintű szaktudást, mint most, fűzte hozzá a vezérigazgató. "Régen a programozás egy nagyon bonyolult dolog volt. Akkor ahhoz egy nagyon nagy tudás kellett, aztán egyre inkább egyszerűsítették: hogyha most ráklikkelünk egy ikonra, akkor mondjuk megnyitja a szövegszerkesztőt, ami régen úgy nézett volna ki, hogy nekünk kellett volna begépelnünk az ehhez szükséges parancssort. Természetszerűleg

kell egy nyitottság afelé, hogy ezeket a robotok úgymond »én fogom uralni«,

de nem hiszem, hogy túlságosan bonyolult lenne, nem lesz ez egy akkora ugrás" – mondta.

A robotépítő verseny főszervezője hangsúlyozta, hogy a robotok többsége nem emberszabású lesz a jövőben, hiszen erre a formára semmi szükségünk nem lesz, a humanoid robot inkább művészeti alkotás, fogalmazott Szögi Zoltán az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×