eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Czeglédi Zsolt / MTI

Kutatók Éjszakája: a szamárbőgéstől a drónok harcáig

A tudomány és a vallás viszonyáról, az adófizetést befolyásoló tényezőkről, mikroszkopikus tárgyak fénycsipesszel való mozgatásáról, a túlnépesedésről és a gombatermesztésről is szó esik majd pénteken és szombaton.

Kardon Béla, a Kutatók Éjszakája szervező konzorciumának vezetője elmondta: Magyarországon idén 53 városban, több mint 200 helyszínen, 3500 program lesz. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján

a látogatók száma több százezer is lehet majd.

A szervező a rengeteg program közül elsőként a Nők a Tudományban Egyesület programjait emelte ki a Zipernovszky Házban a Bartók Béla úton, lesznek egyszerű, de látványos és interaktív kísérletek, de természettudományos szabadulószoba is.

A CERN-adatközpontban Csillebércen gyémántnövesztés lesz, és éppen ezekben napokban tartják a CERN-napokat a Wigner-kutatóközpontban. Az Ericssonnál az idén az ipari robotikáé a főszerep, és az 5G-t is lehet tesztelni.

Az Óbudai Egyetemen sebészrobot lesz megtekinthető, a Magyar Nemzeti Múzeumban pedig a drónokon lesz a hangsúly.

A konzorcium vezetője hangsúlyozta, hogy a kutatót általánosan kell érteni: a természettudományok mellett a humán tudományok iránt érdeklődők is számos program közül választhatnak. A Petőfi Irodalmi Múzeumban restaurátorokról lesz szó, a Nemzeti Múzeumban lesznek hieroglifák és szamárbőgés.

A részvétel mindenhol ingyenes, de ajánlott megnézni, hogy az általunk választott program nem regisztrációköteles-e. Az érdeklődők a kutatokejszakaja.hu weboldalon tájékozódhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×