eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels

Bombahír kapott szárnyra egy komáromi e-autógyárral kapcsolatban

A kulcsszó: MIA, versenyképes árú e-kocsik gyártása kezdődhet a magyar városban. A helyi önkormányzat hallgat, az érintett vállalkozás viszont már bejelentést tett.

Bejelentést tett két autóipari cég (Fox Automotive Switzerland, Phoenix Gold Resources), hogy a MIA e-autók gyártását Magyarországra hozzák - szúrta ki a Portfólió.hu. A magyarországi vállalatot (Fox Automotive Hungary) már be is jegyezték, Philip Ekkehard fogja vezetni - sokáig volt vezető beosztásban a magyarországi Mercedesnél -, a gyártás helyszíne pedig Komárom lesz, évi 12 ezer MIA-t terveznek kigördíteni.

Komárom önkormányzata egyelőre nem kívánja kommentálni a bejelentést, míg Philip Ekkehard mindent megerősített, ami írásban eddig megjelent.

A Portfólió úgy tudja, a MIA-t egy használaton kívüli gyárépületben készítik majd, "magas szinte robotizált" gyártási folyamattal, és k+f tevékenységet is a városba visznek.

Korábban gyártottak már ilyen kocsikat Franciaországban, de összesen 1300 darabot tudtak eladni, és csak 80-90 kilométert bírt egy töltéssel, közben 32 ezer euróba került (ez kb. 10 millió forint). Most viszont új lendületet kap a projekt, és a műszaki tartalom is sokkal komolyabb lesz az ígéretek szerint, például 200 kilométert is bírni fog, és 220 voltos töltéssel sem lesz több a várakozás 3 óránál. Az árát 4,3 millió forintnyi euróra ígérik - és ebben még nincs is állami támogatás.

A Fox Automotive tervei között szerepel ugyanakkor további két változat piaci bevezetése: a családi MIA L és a vállalkozásoknak szánt MIA U. A vállalat weboldalán az összes modell előrendelhető már.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×