eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

"Gagarinnak csak annyi dolga volt, hogy túlélje"

Ötven éve, 1961. április 12-én kerülte meg a Földet Vosztok-1 nevű űrhajójával Jurij Gagarin. Az ezt követő bő egy évtizedben hihetetlen űrverseny alakult ki, és az amerikaiak - miután kétszer veszítettek - 1969 nyarán elsőként küldtek embert a Holdra.

1960-ban és 1961-ben több Szojuz űrhajó is repült, hiszen ki kellett próbálni részben automatikus repüléssel, részben állatokkal is az űrrepülést. 1961-ben a Szputnyik-4 és a Szputnyik-5 repülése is nagyon jól sikerült. Ez után döntöttek úgy Moszkvában, hogy április 12-én elindulhat az a hordozórakéta, amelynek csúcsán ott volt a Jurij Gagarint szállító űrhajó - emlékezett vissza az InfoRádió által megkérdezett űrkutató arra az ötven évvel ezelőtti napra, amikor először kerülte meg asztronauta a Földet.

Horváth András hozzátette: a mintegy 108 percig tartó repülés során Gagarinnak nem sok feladata volt, "csak" annyi, hogy kibírja a túlterhelést az indításkor és a leszálláskor, és kibírja azt a súlytalanságot, ami a Föld körüli pályán két-háromszáz kilométer magasságban érte.

Bár ezzel előnyt szerzett a Szovjetunió az űrversenyben, egy évvel később John Glenn-nek háromszor sikerült megkerülnie a Földet, John F. Kennedy amerikai elnök pedig Gagarin sikeres repülése után utasította az Amerikai Űrhajózási Hivatalt, hogy még abban az évtizedben hajtson végre egy olyan repülést, amelyikkel amerikai űrhajósok eljutnak a Holdra és le is szállnak ott - lehetőleg a szovjet űrhajósokat megelőzve.

Nem hiányozhat az ember

Egyre gyakrabban lehet olvasni olyan szakvéleményt, hogy az automatizálás és a robotika mai színvonalán a legtöbb űrmisszióban az emberi jelenlét elhanyagolható. Horváth András szerint azonban ez nem igaz, mert bár az űrhajókon és az űrállomásokon mindent "túlbiztosítanak", ha tönkremegy egy berendezés, akkor azt csak ritkán lehet távirányítással kijavítani.

A gondolkodó, értelmes, jól képzett ember nem hiányozhat az űrhajózásból - emelte ki a szakértő, aki azonban hozzátette, hogy a távoli égitesteket automatákkal célszerű felderíteni.

A Hold-repülések újra előtérbe kerülésével most nemcsak az oroszok és az amerikaiak, de a kínaiak és az indiaiak is terveznek emberes Hold-expedíciókat, és még felfedezésre vár a nagy titok, a Mars is - vázolta fel az űrkutatás jövőjét a szakértő.

Hanganyag: Németh Szabolcs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba fontos részleteket árult el Kós Hubert és Milák Kristóf vb-szereplésével kapcsolatban

Sós Csaba fontos részleteket árult el Kós Hubert és Milák Kristóf vb-szereplésével kapcsolatban

20-25 fős magyar csapat indulhat a decemberi, budapesti rövid pályás úszó-világbajnokságon – mondta az InfoRádióban a válogatott szövetségi kapitánya. Sós Csaba azt is elárulta, hogy az olimpiai bajnok Kós Hubert hazajön-e az Egyesült Államokból, és ha igen, mely számokban tervezi az indulását, továbbá Milák Kristóf és Betlehem Dávid lehetőségeiről is beszélt a szakvezető.

Markus Söder: itt a vége, pénzügyileg és kulturálisan is túlterheli Németországot a migráció

Egyes tantermekben már alig beszélnek németül, az emberek nem érzik igazán otthon magukat azokban a városrészekben, ahol élnek – figyelmeztetett a bajor CSU elnöke abban az interjúban, amelyet pártja kongresszusa előtt adott. Markus Söder szerint a migráció túl nagy terhet jelent Németország számára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Elkerülhetetlen az érdemi nyugdíjreform - Itt a javaslat

Elkerülhetetlen az érdemi nyugdíjreform - Itt a javaslat

Kezelhetnék-e az OECD nyugdíjreform-javaslatai a magyar nyugdíjrendszer legégetőbb gondjait? – ezt a kérdést vizsgáltam meg kétrészes cikksorozatom első részében részletesen kitérve arra, hogy a reformjavaslatok milyen következményekkel járhatnak, és hogy a nemzetközi szakértők az anyagukban milyen területek vizsgálatát mulasztották el, felvillantva az alternatív megoldásokat. Ebben az írásomban pedig az OECD által szükségesnek tartott kiegészítő intézkedéseket vizsgálom meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×