eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa
Nyitókép: Pixabay

Már itthon is elérhető a DNS-teszt, ami életet menthet

A világon elsők között már Magyarországon is kérhető a vastagbélrákos elváltozást kimutató DNS-teszt.

Magyarországon népbetegség a vastagbélrák, a második leghalálosabb rákos betegség, amely tünetmentesen, hosszú idő alatt fejlődik ki. A korai diagnózis azonban életeket menthet, és ebben a stádiumban még nagyon jó eséllyel gyógyítható – mondta az InfoRádióban az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum operatív igazgatója. Madácsy László kiemelte, hogy az Egyesült Királyságot és Hongkongot követően már Magyarországon is elérhető egy új teszt, amelyet a vastagbélrák korai felismerésére fejlesztettek ki.

Erre a célra klasszikusan a székletvértesztet használják. Nyugaton is nagyon sokáig ez volt az előszűrési módszer. "Most abban reménykedünk, hogy ez az új, DNS-metiláción alapuló szűrés ezt hosszú távon ki fogja tudni váltani, ugyanis

60 százalékról 90 százalék fölé emeli a vastagbéltumor azonosításának rátáját"

– mutatott rá a szakember.

A mintavétel az új módszer esetében hasonló az eddig használthoz: van egy reagens anyag egy kis, zárt műanyag palackban, amit ha az ember kinyit, talál van benne egy pici műanyag kanalat, amivel székletmintát kell venni, elhelyezni a palackban, lezárni és beküldeni a laborba. Az eljárás – szemben a korábbi, vérvétel alapú DNS-teszttel, ami azt mutatta meg, van-e hajlama az illetőnek a betegségre – kimutatja, hogy van-e aktuálisan vastagbélrák a szervezetben.

Madácsy László arra is kitért, hogy mennyire fontos a betegség korai diagnosztizálása, ugyanis amíg nincsenek tünetei, addig nagyon jól szűrhető és nagyon jól gyógyítható. Viszont amikor már vannak, tehát amikor mondjuk hetek, hónapok óta véres a széklet, akkor már nagyon komoly gond van. Hozzátette: az időben észlelt vastagbélpolipnak 100 százalékos a gyógyíthatósága, de még akkor is, amikor már rákká alakult az elváltozás, de még nem terjedt szét a testben, "még nem robbant szét", nagyon jó, 80 százalék fölötti a gyógyulási arány.

A vastagbélrák az egyik vezető halálok, ezért

40-50 év fölött mindenképpen ajánlott szűrővizsgálatra menni, ugyanis ettől a kortól már 30-40 százalék esély van arra, hogy valamilyen elváltozást találnak.

A magasabb kockázatúak közé tartoznak azok, akiknek esetleg már volt rosszindulatú tumoros betegsége, vagy akiknek a családjában előfordult vastagbélrákos eset.

Évente több mint tízezer embernél diagnosztizálnak vastag- és végbélrákot, ami háromezer ember halálát okozza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba fontos részleteket árult el Kós Hubert és Milák Kristóf vb-szereplésével kapcsolatban

Sós Csaba fontos részleteket árult el Kós Hubert és Milák Kristóf vb-szereplésével kapcsolatban

20-25 fős magyar csapat indulhat a decemberi, budapesti rövid pályás úszó-világbajnokságon – mondta az InfoRádióban a válogatott szövetségi kapitánya. Sós Csaba azt is elárulta, hogy az olimpiai bajnok Kós Hubert hazajön-e az Egyesült Államokból, és ha igen, mely számokban tervezi az indulását, továbbá Milák Kristóf és Betlehem Dávid lehetőségeiről is beszélt a szakvezető.

Markus Söder: itt a vége, pénzügyileg és kulturálisan is túlterheli Németországot a migráció

Egyes tantermekben már alig beszélnek németül, az emberek nem érzik igazán otthon magukat azokban a városrészekben, ahol élnek – figyelmeztetett a bajor CSU elnöke abban az interjúban, amelyet pártja kongresszusa előtt adott. Markus Söder szerint a migráció túl nagy terhet jelent Németország számára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×