Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A csont és bőr anorexiások csontja zsírral van tele

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A súlyosan alultáplált, legtöbbször fiatal nők testében is sok a zsír, a csontjaikban. Az egyik legkorszerűbb diagnosztikus módszerrel végzett vizsgálat meglepő eredményeit a Journal of Bone and Mineral Research februári száma közölte.

A mágneses rezonancia módszere néhány évtized alatt fejlődött ki olyan mértékben, hogy az emberi test belsejéből, fotográfiának megfelelő képeket készítsen. Ez lehetővé tette, hogy szerveinket, szöveteinket olyan részletességgel tanulmányozhassuk, ahogy nemrég még nem is remélhettük.

Catherine Gordon és munkatársai 20 anorexiás lány csontrendszerét vizsgálták. A riasztóan lefogyott, fiatal nők térdizületének képét ugyanannyi azonos korú, egészséges lány felvételeivel hasonlították össze. A felvételeket olyan szakemberek véleményezték, akiknek fogalmuk sem volt a vizsgált személyek egészségi állapotáról.

Az anorexiás lányok csontjaiban sokkal több zsír halmozódott föl, mint normál súlyú társaikéban. Sőt a csontsovány anorexiások alsó végtagjának csontjaiban fele annyi ép csontvelőt láttak, mint az egészséges lányok izületi rendszerében.

"Meglepő, hogy a rendkívül leromlott, fiatal nők, akiknek bőre alatt szinte semmi zsírszövet nem figyelhető meg, ilye sok zsírt tárolnak a csontjaikban" - mondotta a vizsgálat vezetője. Az átlag 16 éves anorexiás lányok elváltozásai nagyon hasonlóak voltak, mint amilyeneket sovány egereken korábban leírtak.

Korábbi tanulmányok azt jelezték, hogy az éhezés különös hormonális eltérésekkel jár, ennek következtében a csontvelő őssejtjei zsírsejtekké alakulnak ahelyett, hogy csontszövetet termelő sejtekké válnának.

A kutatók szerint az egérkísérletek és a fiatal lányok vizsgálatának eredményei egyaránt azt mutatják, hogy anorexia során a csontszövet kifejezetten csökken. Ennek az a következménye, hogy ilyenkor a csontok szilárdsága romlik, akár olyan mértékig, hogy a fiatal embereknek törések veszélyével kell számolni.

"Az anorexiás lányoknál a csontfejlődés lelassul és ez azért nagy gond, mert serdülő korban egészséges körülmények között a csontrendszer maximálisan növekszik, erősödik. A hormoneltolódás miatt az őssejtek nem csontot képeznek, hanem zsírt termelnek" - nyilatkozta a munkacsoport vezetője.