eur:
392.25
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Fényesedik és vörösödik a Plútó

A Hubble felvételei szerint a Plútó fényesedik és vörösödik, ahogy Nap körüli 248 éves forgása új szakaszába lép - jelentette csütörtökön a NASA.

Az amerikai űrügynökség új felvételeket hozott nyilvánosságra,a melyeket a Hubble űrteleszkóp készített, és amelyek azt mutatják, hogy a törpebolygó északi féltekéje egyre fényesebb, és az egész planéta egyre vörösebbnek látszik.

"A legvalószínűbb, hogy ezek a változások a napsütötte pólus felszíni jege olvadásának, majd a másik póluson való újrafagyásának következményei, amint a törpebolygó 248 éves keringési ciklusa következő fázisába lép" - tudatta közleményében a NASA baltimore-i Űrteleszkóp Tudományos Intézete.

Néhány csillagászt azonban megdöbbentett a változás mértéke, írta a BBC hírportálja pénteken. A szakértők szerint ugyanis a bolygó most 20 százalékkal fényesebb, mint egykor. "Kissé meglepő, hogy ezek a változások ilyen nagy mértékűek és gyorsak. Ez példátlan" - mondta Marc Buie, a Southwest Kutatóintézet munkatársa.

2006-ban a csillagászok megfosztották a Plútót bolygó minősítésétől, és törpebolygóvá fokozták le. A távoli Plútó átmérője még egyes holdakénál is kisebb, mindössze 2360 kilométer. A mostani vörösödés azonban vélhetően nem befolyásolja a törpebolygó hőmérsékletét, amely hihetetlenül alacsony, csupán mínusz 233 Celsius-fok.

A Hubble űrteleszkóp által a Plútóról készített felvételek ezen az  internetes oldalon láthatók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×