eur:
389.3
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A gyilkos óceán - mitől haltak ki valójában a dinoszauruszok?

Tényleg egy aszteroida becsapódása miatt haltak ki a dinoszauruszok? Bár sokáig így hittük, lehet, hogy ez mégsem igaz. Kutatók ma már úgy gondolják, hogy az őslényekkel a tengerszint megemelkedése végzett - és ez lehet a mi sorsunk is.

A dinoszauruszok voltak a legsikeresebb és a legkegyetlenebb állatai a Földnek, amelyet százmillió éven keresztül uraltak. Egyesek közülük gigantikus méretűre nőttek - a sztegoszauruszok, a diplodokuszok és a Tyrannosaurus Rex.

Mások a vízlakókat tartották rettegésben, míg a hatalmas szárnyú pteradonok a levegőt uralták. Aztán egyszerűen eltűntek a Föld színéről, és átadták a helyüket az emlősöknek.

Nem kevésbé félelmetes a vita, amelyet arról folytatnak a tudósok, hogy mi vezetett a dinoszauruszok kihalásához. Attól függően, kivel beszélünk, ezt egy aszteroida becsapódásával, egy szupervulkán kitörésével vagy a gammasugarak pusztító hatásával magyarázza.

Shanan Peters, a Wisconsini Egyetem geológiaprofesszora azonban most új elmélettel állt elő: szerinte a dinoszauruszok pusztulását és a többi tömeges kihalást a tengerszint emelkedése okozta. Elméletéről a Nature című lapban számolt be.

Eddig volt öt

Az élet 3,5 milliárd éve jött létre a Földön, és azóta öt tömeges kihalásról tudunk. Utolsóként, 65 millió éve a dinoszauruszok pusztultak el végérvényesen, míg a legrosszabb a perm korban, 250 millió évvel ezelőtt következett be: ez volt a "Nagy Halál", amikor a fajok 95 százaléka tűnt el nyomtalanul. És most jön a hatodik tömeges kihalás - figyelmeztet néhány kutató.

Közéjük tartozik Peters is, aki szerint az összes tömeges kihalást a tengerszint emelkedése okozta. Geológiai szempontból "nemrég" a Föld még egészen másképp nézett ki - emlékeztetett: Európát sekély, száz méter mély tenger borította, és nem volt szárazföldi összeköttetés Amerika két része között sem.

A világtengerekben gigantikus méretű cápák és moszaszauruszok éltek - ezek kihaltak, amikor a víz visszahúzódott, és kialakultak a kontinensek.

A tengerszint emelkedése és csökkenése azonban nem csupán a vízi állatokra, hanem a flórára és faunára is komoly hatással van - tette hozzá Peters, emlékeztetve arra, hogy például, Nagy-Britanniát a Golf-áramlat fűti, míg Kanadának az ugyanezen földrajzi szélességen fekvő területei sokkal hidegebbek.A dinoszauruszok kihalását a tengerszint csökkenése okozta - másokat az emelkedése. A következtetésre Peters kövek vizsgálatával jutott, amelyeket Amerika-szerte gyűjtött össze.

De mi okozta a tengerszint változását? Az egyik magyarázat szerint a tektonikai lemezek elmozdulása, mások szerint a klímaváltozás. Bár ez bizonyos fokig normális - a Nap körüli pályánktól függ, melegebb vagy hidegebb szakaszokat élünk-e át - az ember azonban ebbe a folyamatba alaposan belenyúlt az üvegházi gázok kibocsátásával.

A 20. században gyorsabban emelkedett a globális hőmérséklet, mint az elmúlt évezredekben bármikor, az utóbbi tíz évben pedig különösen látványos a változás. Ilyen mértékű globális melegedésre nem volt példa 55 millió éve - figyelmeztetett Peters.

Ha a folyamat változatlan ütemű lesz, akkor "biztosan megemelkedik a tengere vízszintje" - tette hozzá. A természetben ennek legsúlyosabb és legfontosabb hatása a korallzátonyok elpusztulása lesz, de rengeteg ember is elveszítheti az otthonát, a megélhetését - és az életét.

Minden centiméter, amellyel a vízszint emelkedik, egy méter szárazföld elpusztulását jelenti - márpedig becslések szerint 2100-ra a vízszint akár 50 centiméterrel emelkedhet!

Ez nem tűnik soknak, de a Föld népességének többsége a tengerpartok közelében él - Bangladesben, például, 17 millió embert érint ez.Ám ha nem lenne globális felmelegedés, akkor is bekövetkezne egy újabb tömeges kihalás - állítja Peter Mayhew, a Yorki Egyetem biológusa, a terület szakértője. Az ok: az élettér elvesztése.

Ezt a tömeges kihalást ráadásul észre sem fogjuk venni, tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy Nagy-Britanniából szinte már eltűntek a nagy kék pillangók, a borzok és a méhorchideák.

A "Hatodik tömeges kihalás" című könyve szerzője, Richard Leakey paleoantropológus szerint minden évben 17-100 ezer faj tűnik el a Földről. Az évszázad végére a bolygó népessége elérheti a tízmilliárdot, ez pedig azzal a következménnyel jár, hogy a világ minden második faja kihal - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×