eur:
392.33
usd:
365.63
bux:
66817.98
2024. április 26. péntek Ervin

Az egyik súlyos betegség segíthet legyőzni a másikat

A Down-szindrómás emberek kevéssé hajlamosak bizonyos rákbetegségekre, a kutatók feltételezése szerint azért, mert a kórt okozó plusz kromoszóma blokkolja a tumor kialakulását. Ha ez igaz, akkor megakadályozhatják mások megbetegedését is.

A Down-szindróma azért alakul ki, mert a magzat egy plusz kromoszómával rendelkezik. Ez a plusz kromoszóma lehet az, amely blokkolja a rák kialakulását - vélik a Johns Hopkins Egyetem kutatói, akik feltételezésükről a Nature című folyóiratban számoltak be.

A véleményüket azonban nem osztja minden szakértő, sőt: vannak olyanok, akik szerint a plusz kromoszóma inkább elősegíti a rák terjedését a szervezetben.

A Down-szindrómás megbetegedéseket a 21. kromoszóma rendellenessége okozza.

A Down-szindróma különböző tanulási nehézségeket okoz, de a visszamaradottság gyakorta még súlyosabb; egy részük képtelen önálló életet élni, többségük gondozásra szorul.

A Down-szindrómával sújtott terhességek körülbelül egyharmada spontán vetéléssel végződik, a beteg újszülöttek 90 százaléka azonban túléli az első évet, és az átlagéletkoruk ma már az orvostudomány fejlődésének hála eléri a hatvan évet.

Az Ets2 gén "kettős élete"

Az átlagéletkor emelkedése tette azt is lehetővé, hogy az orvosok felfigyeljenek arra: a Down-szindrómásokat elkerülik bizonyos rákbetegségek. A Johns Hopkins Egyetem kutatói egereken keresik a 21. kromoszómának azt a részét - ha van egyáltalán ilyen -, amely a rák kialakulását megakadályozza.

Eddig úgy tűnik, hogy az Ets2 gén a "nyerő". Most az a feladat, hogy kiderítsék, meg lehet-e akadályozni a felfedezés segítségével az embereknél a rák kialakulását.

A Karolinai Egyetem genetika professzora azonban több mint szkeptikus. David Threadgill szerint több bizonyíték is arra utal, hogy az Ets2 gén inkább a rák terjedését, az áttétek kialakulását segíti - vagyis csak megnehezíti a betegség kezelését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×