eur:
389.95
usd:
363.88
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Cselesebbek a húsevő növények, mint gondolták

Lehet, hogy nem olyan gyorsak, mint a vénusz légycsapók, de a kancsókáknak is megvan a maguk trükkje: a nyálkás folyadék, amelynek titkait csak mostanság fejtik meg a tudósok.

A Délkelet-Ázsia trópusi erdőiben növő kancsókák főként rovarokkal táplálkoznak, és a tudósok sokáig azt hitték, hogy áldozataik csak a gravitáció és a kancsók csúszós felszíne miatt nem tudnak menekülni, a folyadék pedig csak az emésztésben játszik szerepet.

Francia kutatók azonban most rájöttek, hogy ez a nyálhoz hasonló folyadék olyan rostokat képez, amelyek csapdába ejtik a rovarokat. Az elemi szálak nyúlósak, és visszatartják a mozgó állatokat.

"A rovarok egyetlen esélye az lenne a menekülésre, ha lassan mozognának. Ám amikor beleesnek a csapdába, a rovarok a legtöbb esetben pánikba esnek, és hirtelen mozdulatokkal igyekeznek szabadulni. Ez olyan, mintha kocsonyában akarnának úszni" - fogalmazott a tanulmány egyik szerzője, Yoel Forterre, a Marseille Egyetem munkatársa.

A kancsókák elasztikus folyadéka még akkor is megőrzi hatékonyságát, ha több mint 90 százalékkal felhígítják, amint az gyakran megtörténik Borneó trópusi erdőiben, egy-egy kiadós zivatar idején.

A kutatók abban reménykednek, hogy a növényvilágban egyedülállónak számító folyadék alapos tanulmányozásával a jövőben a jelenleginél környezetbarátabb rovarirtók állíthatók majd elő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×