Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hamarosan kapható a belélegezhető inzulin

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nemsokára Magyarországon is kapható lesz a belélegezhető inzulin, amely a cukorbetegek egy részénél felválthatja az inzulin-injekciókat - mondta el az InfoRádióban Vándorfi Győző, a Cholnoky Ferenc Kórház vezető főorvosa.

A Magyar Diabetes Társaság elnökségi tagja szerint sok cukorbeteg ódzkodik az injekcióval beadott inzulintól, ezért fejlesztették ki az inhalációs inzulint, amely az asztmások gyógyszeréhez hasonlóan vihető be a szervezetbe.

A készítmény ugyanakkor nem alkalmazható dohányosoknál, mert az ő hörgőik károsodtak, valamint náthás betegeknél sem.

Azok számára jöhet szóba az inhaláció, akik csak étkezés után szorulnak inzulinra, ha valakinek alap-inzulinra is szüksége van, akkor marad az injekció - hangsúlyozta Vándorfi Győző.

A gyógyszer Magyarországon is elérhető lesz rövid időn belül - tette hozzá a szakember, aki a Magyar Diabétesz Társaság hétvégi országos kongresszusán vett részt, ahol az új gyógyszer mellett főleg az inzulin felszívódásáról tanácskoztak a szakorvosok.

Gyógyszer plusz életmódterápia

A felszívódással kapcsolatban Vándorfi Győző hangsúlyozta: a kettes típusú cukorbetegek 80 százaléka elhízott, ez pedig könnyen inzulinrezisztenciához vezethet.

A rezisztencia csökkenthető életmódváltással és gyógyszerekkel, a kettő kombinálása sokkal tovább teszi szövődménymentessé a beteget, és később szorul inzulinbevitelre - fűzte hozzá a főorvos.