eur:
392.24
usd:
366.73
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: pexels

Két sportágban is óriási a bizonytalanság az olimpiai kvóták körül

Tornában és ökölvívásban is lemondták a kvalifikációs versenyt.

A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) törölte a férfiak és nők március 10-13-ra tervezett dohai olimpiai kvalifikációs szerenkénti világkupaversenyét. Az új dátum egyelőre nem ismert.

A FIG közlése szerint még

az is kérdéses, hogy azokat az indulási jogokat, amelyekért Dohában szállhattak volna harcba a tornászok, hogyan osztják majd ki.

A nemzetközi szövetség a koronavírus-járvány miatti utazási korlátozások következtében múlt szerdán törölte az olimpiai kvalifikációs egyéni összetett világkupa-sorozatot, melynek első állomását - tavaly Milwaukee-ban - még meg tudták rendezni. Ebből a szériából az idei tokiói viadal nem marad el, mivel az a nyárra halasztott ötkarikás játékok sportági tesztversenye.

Az egyéni összetett fel nem használt kvótáit a 2019-es stuttgarti világbajnokság csapatversenyének dobogósai között osztották szét, vagyis a férfiaknál Oroszország, Kína és Japán, a nőknél pedig az Egyesült Államok, Kína és Oroszország további helyekhez jutott. A 98 helyből így a férfiak mezőnyében már 82, a nőknél pedig 84 elkelt.

Júniusban folytatják az ökölvívók

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgy döntött, hogy az ökölvívók júniusra tervezett világkvalifikációs versenyét törli és a viadalon szerezhető kvótákat a világranglista alapján osztja ki, míg a tavaly félbeszakított európai ötkarikás selejtező folytatását júniusban rendezi meg.

A koronavírus-járvány miatt érvénybe léptetett különböző beutazási és egyéb szabályok miatt kénytelen volt a Párizsba tervezett utolsó kvalifikációs eseményt kivenni a naptárból a NOB. A francia fővárosban 53 tokiói hely talált volna gazdára. Ezeket a bizottság mostani tájékoztatása alapján a kontinensek között egységesen osztják majd el, a világranglistán pedig a 2017 óta elért eredményeket veszik majd figyelembe.

A kontinentális kvótaszerző tornák közül az afrikai és az ázsiai/óceániai régió versenyeit meg tudták rendezni tavaly, míg az európai esemény három nap után félbeszakadt, az amerikai pedig el sem kezdődött. A bizottság most jelezte, hogy az európai viadal folytatására júniusban kerül sor, az amerikait pedig május közepén Buenos Airesben tartják meg.

Az európai öklözők egy éve Londonban kezdték meg versenyüket, a júniusi folytatásról viszont még nem tudni, hol lesz.

A magyarok közül Gálos Roland (57 kg) az egyetlen, akit ez a döntés már nem érint komolyabban, ő ugyanis a brit fővárosban két meccset nyerve a nyolc közé került, ami olimpiai indulást ért a számára. Viszont az eldőlt, hogy a magyarok közül a ringben már csak Fodor Milánnak (63 kg), Pribojszki Katának (69 kg) és Nagy Tímeának (75 kg) lesz esélye kvótát szerezni, mivel Londonban Gáloson kívül már csak ők voltak versenyben, amikor leállították a viadalt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×