eur:
394.9
usd:
371.92
bux:
66355.57
2024. április 16. kedd Csongor
A manchesteri Marcus Rashford nyitógólja az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság 9. fordulójában játszott Manchester United - FC Liverpool mérkőzésen a manchesteri Old Trafford stadionban 2019. október 20-án. A találkozó 1-1-es döntetlennel ért véget.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Powell

Így teheti lejtőre a brexit a Premier League-et

Több nagy változást hozhat az angol labdarúgó-bajnokságban a brexit - véli az InfoRádió által megkérdezett sportközgazdász. Dénes Ferenc szerint a külföldi játékosok nehezebben szerezhetnek majd munkavállalási engedélyt, ez pedig árfelhajtó hatású lehet.

Január 31-én megtörtént a brexit, az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból, igaz, ennek jogkövetkezményei csak az év végével lépnek hatályba.

Az egyik legfontosabb következmény az angol focira nézve, hogy az Európai Unióból Nagy-Britanniába érkező labdarúgók csak a határnapig jöhettek "akadálymentesen" - vélekedett az InfoRádióban Dénes Ferenc sportközgazdász.

"Az angol futballban is vannak mindenféle korlátozások, hogy hány labdarúgónak kell otthon született játékosnak, saját nevelésű labdarúgónak lennie egy klub játékoskeretében, nyilván ha most már az EU-ből érkező játékosoknak is

munkavállalási engedélyt kell kérni,

az egyfajta korlát, ami felveri az árat és nehezíti a belépést" - elemezte a helyzetet a szakértő.

Vannak szerinte olyan minőségű "bejegyzések" is az ügyben, hogy az angol futball játékengedélyét válogatottsághoz kötik, ezzel kapcsolatban viszont az egyes klubok menedzsmentjei

attól félhetnek, hogy fiatal, külföldi tehetségek nem fognak eljutni a Premier League-be.

Ugyanígy a külföldi edzőknek is munkavállalási engedélyt kell kérniük majd, a szakértők arra számítanak, hogy ettől megemelkedik a brit szakemberek "kvótája" a szigetországban.

"Kérdés, hogy a brit edzők hozzák-e azt a színvonalat, amitől most olyan vonzó a Premier League; televíziós nézettség, helyi nézettség és eredményesség szempontjából. Ha nem, akkor veszíteni fognak a bevételekből, és ez el tud indítani egy lefelé tartó spirált" - vázolta a helyzetet Dénes Ferenc.

A Formula-1-ben is várható hatás, a jelenlegi csapatok közül 8-nak is dél-angliai székhelye van.

"Félelmek vannak inkább, a gyors kiszolgálás lehetősége tűnhet el" - fogalmazott a sportközgazdász, aki szerint természetesen itt is megváltozhat a munkavállalói kör, de ezzel együtt nem érzi akkora hatásúnak a brexitet a száguldó cirkusz esetében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagy esés a tőzsdéken

Nagy esés a tőzsdéken

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hangulatot esetlegesen befolyásoló adatok érkeznek majd a nap folyamán, az Egyesült Államokból lakáspiaci adatok és ipari statisztikák érkeznek, de a fontkitettséggel bírók számára érdekes lehet a brit munkaerőpiaci adat is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×