eur:
393.5
usd:
364.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) által közzétett fotó a Puskás Aréna belső teréről 2019. október 27-én. Az új létesítmény, amely a futballmérkőzések mellett többek között koncertek, világkongresszusok rendezésével a turizmust is növeli majd, a korábbi Népstadion helyén épült fel két és fél év alatt, részben hasznosítva annak elemeit. A Puskás Arénát a Magyarország-Uruguay barátságos mérkőzéssel avatják fel november 15-én.
Nyitókép: MTI/KKBK

Világsztárok avatják a Puskás Arénát – itt az ellenfél

A magyar válogatott a világranglista ötödik helyén álló uruguayi ellen lép pályára este hétkor – Cavani, Suárez vagy Godin az új stadion gyepén.

A Celeste szövetségi kapitánya Óscar Washington Tabárez, a Maestro, aki már a nyolcvanas évek végén irányította a csapatot, az 1990-es világbajnoksággal bezárólag. Aztán a németországi világbajnokság évében, 2006-ban visszaült a nemzeti tizenegy kispadjára, s immár 209 mérkőzésnél tart, mindent egybevetve.

Ezzel világrekorder, senki sem dirigálta több meccsen egyetlen ország válogatottját.

Ugyanakkor akad nála többszörös válogatott szövetségi kapitány, hiszen Bora Milutinovics (273), Berti Vogts (230) és Lars Lagerbäck (211), több gárda élén is dolgozva, megelőzi. De talán nem is ez most a lényeg, hanem hogy az egyébként súlyos idegrendszeri betegséggel dacoló edző újra a világelitbe kormányozta országa válogatottját.

Kétségtelen: pusztán az eredményesség alapján akadtak a Celestének sikeresebb időszakai is. Elsősorban a hazai rendezésű, megnyert világbajnoksággal (1930) lezárt húszas évtized, két olimpiai bajnoki arannyal, Dél-Amerika-bajnoki címekkel még értékesebbé téve. Vagy az ötvenes, amelyben előbb világbajnoki címet nyert, majd története első európai világbajnokságán elődöntőbe jutott a válogatott. Anélkül, hogy az ember felesleges futballtörténelmi találgatásokba bocsátkozna, nehezen tudok szabadulni azoktól a mondatoktól, amelyeket az egyébként „körítésként” éppen Bozsik Józsefet magasztaló egykori szupersztártól, Juan „Pepe” Schiaffinótól hallottam Montevideóban:

„1954-ben a németek lettek a világbajnokok, de állítom, hogy ha a magyarok nincsenek, s nem ejtenek ki bennünket egy fantasztikus mérkőzésen, az elődöntőben, megvédjük a világbajnoki aranyérmünket.”

1970-ben hasonló volt a helyzet: az uruk összeakadtak a legerősebb válogatottal, a brazillal. Amúgy meg úgy látszik, a kerek évszámokban rendezett világbajnokságokon megy nekik igazán, 1930-ban és 1950-ben aranyérmesek, 1970-ben és 2010-ben negyedikek lettek, csak 1990 lóg ki a sorból, a nyolcaddöntővel.

A legutóbbi, 2010-es sikert már a mostani generáció érte el,

a már visszavonult, s egyébként a dél-afrikai torna aranylabdásának, legjobb játékosának választott Diego Forlán vezérletével. Fernando Muslera, Diego Godín, Edinson Cavani, Luís Suárez, Martín Cáceres már annak is részese volt. Közülük már csak Cáceres nem érte el a századik válogatottságot, de minden bizonnyal erre is sor kerül jövő tavasszal.

Olyan játékosok lépnek pályára a Puskás Arénában, akik abszolút topklubokban játszanak. Edinson Cavani a PSG, Rodrigo Bentancur a Juventus, Fernando Valverde a Real Madrid, Luís Suárez a Barcelona, Diego Godin és Matias Vecino pedig az Internazionale tagja.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×