eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az angol klubok szeretnek igazán költeni

Hétfő éjfélkor lezárult Nyugat-Euróában a labdarúgók téli átigazolási időszaka. A hajrá hozott néhány érdekes és meglepő klubváltást, de a trend nem változott: ez a periódus sokkal kevésbé hektikusabb, mint a nyári.

José Mourinho, a Chelsea menedzsere két csatáráról is lemondott, a világbajnok André Schürrle hazament Németországba, s a második helyért küzdő Wolfsburg játékosa lett. harminckét millió eurós vételára a harmadik legmagasabb a Bundesliga történetében. A német élvonal történetében csak a Bayern fizetett korábban ennl magasabb összeget, Javi Martínezért 840 millió) és Mario Götzéért (37 millió).

Még egy csavar: a téli átigazolási időszakban német klub még soha nem fizetett ennyi pénzt játékosért. Meglepő módon az eddigi csúcsot is a Volkswagen által támogatott Wolfsburg tartotta: tavaly 22 milliót fizetett a belga Kevin De Bruyne megszerzéséért.

A londoni Kékek átengedték az egyiptomi Mohamed Szalahot a Fiorentinának. Az FC Baseltől Angliába került csatár mindössze négy bajnoki mérkőzésen játszott eddig az idényben, egyszer sem szerepelt a kezdő csapatban. A firenzei lilákhoz kölcsönbe érkezik, abban a reményben, hogy gyorsan be tud illeszkedni. Edzője, a korábbi Roma-csatár, Vincenzo Montella türelemre intett, mint mondta, idő kell az új jövevénynek, az olasz futball más, mint a svájci vagy az angol.

Szalahhal ellentétes utat járt be a kolumbiai Juan Cuadrado, aki a tél rekordjaként 33,4 millió eurós bevételhez juttatta a Fiorentinát. Figyelemre méltó, hogy a nyár rekordere is kolumbiai volt, a 80 millióért a Real Madridba szerződött James Rodriguez . (A font-euró kurzus eltérő számításából adódóan más források szerint Luis Suárez 81 millió eurós vételára volt a 2014-es nyár csúcsa.)A 2015-ös téli lista első kilenc helyezettje között mindössze egy európai születésű futballista akad: Schürrle. A többiek dél-amerikaiak, vagy afrikaiak. Utóbbiak közé tartozik az éppen az Afrikai Nemzetek Kupáján szereplő Wilfried Bony, akinél csak Cuadrado került többe. A Swansea City 32,3 millió eurónak megfelelő fontot kasszírozott a támadóért a manchester Citytől.

Érdekes, hogy a jelek szerint az orosz rubel válsága nem befolyásolta különösebben az ottani légióssztárokat. Mindenki maradt, az elefántcsontparti Seydou Doumbia kivételével, aki az AS Romához igazolt, 14,4 millió euróért.

A spanyol élklubok a nyári "gyakorlattal" ellentétben csendesebbek voltak, ebben közrejátszott a Barcelona eltiltása is. A Real Madrid kétszer került a reflektorfénybe: a 16 éves norvég Martin Ødegaard és a 21 éves brazil Lucas Silva megszerzésekor. Előbbiért 4, utóbbiért 13 millió eurót fizetett a királyi klub.

Még az utolsó órákban, sőt percekben is teljesült néhány átigazolás, ezek közül kiemelendő darren letcher a Man Unitedből a West Bromwich Albionba szerződése, vagy aaron Lennon kölcsönadása az Evertonnak. Utóbbi a Spurs játékosa. A Premier League klubjai egyébként 130 millió fontot költöttek el, ebből 45 milliót az utolsó napon. A vásárolásokban élen járt a Chelsea, a Manchester City és az Arsenal, amely a teljes költés körülbelül felét állta.

A fontban számoló BBC adatai jól mutatják, a Premier League pénzügyi fölényét. Az ott elköltött 130 millió fonttal szemben az olasz Serie A klubjai 65, a német és a spanyol klubok 52-52, a francia klubok 32 millió fontot költöttek el.

A magyar játékosok közül az elmúlt napokban egy válogatott játékos került a nyugati piacra: Simon Krisztián, az Újpest támadója az 1860 München mezét viseli majd tavasszal. 

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Itt a lista, ezek az európai cégek tartoznak a világ egyik legelitebb klubjába

Itt a lista, ezek az európai cégek tartoznak a világ egyik legelitebb klubjába

Tavaly szeptemberben a Novo Nordisk cég letaszította a trónról az LVMH francia luxusipari óriást, így a kontinens legértékesebb tőzsdén jegyzett cégévé vált. A súlycsökkentő gyógyszerekről népszerűvé váltó dán gyógyszeripari cég lendülete pedig továbbra is töretlen. Megnéztük, hogy melyek jelenleg a legértékesebb európai vállalatok, és azt is, hogy globális összevetésben hol helyezkednek el jelenleg ezek a cégek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×