eur:
389.37
usd:
362.74
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Xavi Beckenbauer, Guardiola Mourinho, Van der Sar Maldini nyomában

Hallgassunk Kenny Dalglish-ra! A lovagi cím várományosa a brit futball egyik legnagyobb alakja, játékosként egyébként az első volt, aki száz bajnoki gól fölé jutott előbb a skót, majd az angol élvonalban, edzőként mindent megnyert a Liverpoollal, amit csak lehetett. Azt mondta a 2011-es Bajnokok Ligája-döntő előtti "hajrában": "Jó, jó, a Barcelona az esélyesebb, de soha ne fogadj Sir Alex csapata ellen!" King Kenny is azt mondja: egy igazi "klasszikus" finálé vár ránk szombat este. A BBC számításai szerint várhatóan 400 millió televíziónéző követi majd a meccset, ami rekord lenne a klubmérkőzéseket tekintve.

Bármennyit böngészi az ember a nemzetközi sajtót, szinte mindegyikben ugyanarra a következtetésre jut. A Barcelona játékosállománya erősebb, de a Manchester Unitedet hiba lenne leírni. Részben azért, mert az angol bajnoknak is kiváló játékosai, nagy csatákban edzett sztárjai vannak, részben meg azért, amit Dalglish is hangsúlyozott: "Biztos, hogy Sir Alex Ferguson kitalál két-három trükköt."

A két csapat 2009-ben hasonló kerettel játszotta a döntőt, de azért "akad" egy-két nem lényegtelen változás. Két évvel ezelőtt, Rómában, az egyik oldalon Cristiano Ronaldo, a másikon Samuel Eto'o volt a középcsatár, ők ellenben már más ország klubjában játszanak. A katalánoknál nincs már Thierry Henry, Yaya Touré és Sylvinho sem. A Man United keretéből távozott a csereként a második félidőt végigjátszott Carlos Tévez.

A többiek ellenben most is Pep Guardiola, illetve Sir Alex rendelkezésére állnak. Ezért is érdekes a kérdés: változott-e a két csapat két évvel korábbi önmagához képest? A madridi Marcában megjelent egy érdekes összeállítás "a Barça öltözőjéből", amely szerint a Manchester United még erősebb Cristiano Ronaldo nélkül, mint vele. Magam ezt inkább egy kis fricskának tartom a Real Madrid jelenkori frontembere, a spanyol bajnoki gólrekordot elérő, a királyi klubban két év alatt 63 bajnokin 67 gólt szerző portugál szupersztár felé.

A Man United nem lett jobb Ronaldo nélkül - de nyilvánvalóan más lett. 2006 és 2009 között, miközben a csapat mindhárom idényben megnyerte a Premier League-et, a portugálra épült a játék, őt szolgálta ki az egész csapat. Távozása után Sir Alex kénytelen volt váltani, Wayne Rooney került a fókuszba, noha közel sem ugyanazt játszotta, mint CR7.

Rooney kétségtelenül átvette abból a szempontból korábbi csapattársa szerepét (a 2009-2010-es szezonban), hogy márciusig szinte számolhatatlanul rúgta a gólokat, s igazi vezéregyéniség volt. Ám a Bayern München ellen szerzett lábsérülése erősen visszavetette, talán nem túlzás azt állítani, azóta sem nyerte vissza akkori formáját.

A 2010-2011-es Manchester Unitedben nem akadt olyan vezér, olyan vitathatatlanul a többiek fölé emelkedő klasszis, mint amilyen korábban Cristiano Ronaldo, majd háromnegyed éven keresztül Wayne Rooney volt. Bár a csapat megnyerte a bajnokságot, a hivatásos futballisták szövetsége, a PFA az Év játékosának a Spurs középpályását, Gareth Bale-t választotta.

Igaz, négy Vörös Ördög (Van der Sar, Vidics, Nani, Berbatov) is bekerült az Év csapata e szervezetnél, de különös módon könnyen elképzelhető, hogy közülük utóbbi kettő nem is lesz a kezdőcsapatban. (Fél évtizede először fordult elő, egyébként, hogy sem a PFA, sem a sportújságírók szavazásán nem Man United-játékos, gyakorlatilag nem Cristiano Ronaldo vagy Wayne Rooney nyert. Igaz, a liga főszponzorának, a Barclay-nek a díját Nemanja Vidic kapta.Ments Isten, hogy a fentiekből az derüljön ki, gyengébbnek ítélem a bajnoki címet a Chelsea-től visszaszerző, ismét Bajnokok Ligája-döntőt játszó Manchester Unitedet. Nem gyengébb, hanem másmilyen. Minden korábbinál fontosabb a kollektivitás, ha úgy tetszik, most igazán érvényesül a "közteherviselés".

Néhány statisztikai érdekesség az angol bajnokról, illetve a játékosairól. Az új Wembley-ben eddig kilencszer játszott a Man United, e találkozók közül öt (!) tizenegyes-párbajban dőlt el. Nemzetközi kupamérkőzésen eddig háromszor kényszerültek "szétlövésre" a Vörös Ördögök, először Székesfehérváron, a Videoton ellen, 1985 tavaszán. A harmadik alkalommal, Moszkvában, megnyerték a Chelsea ellen a Bajnokok Ligáját. Visszatérve a Wembley-hez: a büntetőpárbajokat nem számítva csak kétszer kapott ki a Man United az új stadionban, mindkétszer FA-kupa-mérkőzésen, 2007-ben a Chelsea-től hosszabbítás után, idén tavasszal pedig a Manchester Citytől.

Az 1999-es, barcelonai döntő szereplői közül csak Ryan Giggs léphet már pályára. Nem a veterán, egyébként a 38. évében járó walesi szélső lesz (lehet) a csapat legidősebb játékosa, hanem az élete utolsó profi találkozója előtt álló Edwin van der Sar. A ma 40 éves és 211 napos kapus a valaha volt legidősebb, BL-döntőben győztes játékos lehet, megdöntve Paolo Maldini csúcsát.

A játékoskeret hasonlósága miatt - természetesen - a mostani alaptizenegy "zsánerében" sokkal inkább hasonlít a 2008-as győzteshez, mint Sir Alex első, 1999-es BL-győztes alakulatához. Az elsőben a vázat, noha Paul Scholes például hiányzott a barcelonai döntőből, "Fergie fiókái", az 1992-es ifjúsági FA-kupát megnyert nagy generáció tagjai adták. 2008-ban már csak Wes Brown, Paul Scholes, s a csereként beszálló Ryan Giggs számított saját nevelésű játékosnak. Mindhárman kerettagok most is, de a játékra készek közül ugyancsak a Carringtonon, a Man United edzőközpontjában nevelkedett John O'Shea, Jonny Evans és Darren Fletcher is.

A Barcelonában ellenben dominálnak a saját nevelésű játékosok, ahogy a Marca írta a katalán csapatról Made in La Masía. A várható kezdőcsapat tagjai közül nyolcan is anyaegyesületüknek mondhatják az FC Barcelonát: Victor Valdés, Piqué, Puyol, Busquets, Xavi, Iniesta, Pedro és Messi. (Érdekes ugyanakkor, hogy Gerald Piqué közben a Manchester United játékosa is volt. A világ egyik legjobb védőjévé nőtte ki magát, "pechjére" az Old Traffordon Rio Ferdinand és Nemanja Vidic játszik a két belsővédő posztján.) Ide írhatjuk még Pep Guardiola nevét is - játékosként és edzőként is saját nevelésű.

A XXI. századi futballban nagy ritkaság, hogy egy ilyen kvalitású csapat a saját nevelésű játékosokra építsen. (Szemben, például, a 2010-es Interrel, amelyben nem hogy saját nevelésű játékos, de olasz sem volt az alaptizenegyben.) Beláthatatlanul régen volt már 1967, amikor a győztes Celtic mind a tizenegy játékosa Glasgow-ban, vagy annak környékén született. De már réginek tűnik az Ajax 1995-ös csapatának sikere is, abban is rengeteg saját nevelésű futballista játszott, beleértve a Man United most búcsúzó kapusát, Edwin van der Sart is. (A kapusról még egy adat: ha nyer a csapatával, 16 év telik el első és utolsó BL-győzelme között. Óriási teljesítmény, de nem rekord, mert Paolo Maldini 1989-ben és 2007-ben is nyert a bajnokok tornáján.

Vissza a Barcelonához: rekordot írhat Pep Guardiola is, aki lehet, hogy a szerződése végén távozik a katalán klubtól. Eddig José Mourinho volt a legfiatalabban duplázó, ma estétől a katalán edző lehet - mindössze 40 évesen. Még egy statisztika a világ legsikeresebb fiatal edzőjéről: a mostani a harmadik idénye vezetőedzőként, s kilenc titulust nyert. (3-as évenkénti átlag.)Sir Alex a kora szerint az apja is lehetne, a skót menedzsernek a mostani 37. idénye a profik között, s a 25. Angliában, a Manchester Unitednél. Eddig összesen 47 titulust nyert, amivel minden idők legsikeresebb brit edzője. A Uniteddel 25 év alatt 36 címet szerzett, ami ugyancsak elképesztő teljesítmény. Tizenkét bajnoki címet nyert a Premier League-ben - a legutóbbival, ami a klub történetében a 19. volt, megelőzte a Manchester United az örökranglistán a Liverpoolt.

Még egy kis hozsannázás a Barcelonáról: a Marca Xavit és társait Franz Beckenbauerhez és a Bayern München nagy generációjához hasonlította. Érthető a párhuzam: legutóbb 1974-ben fordult elő, hogy néhány játékos (A Császár, valamint Sepp Maier, Gerd Müller, Hans-Georg Schwarzenbeck, Paul Breitner) a világbajnoki és az Európa-bajnoki cím, az országos bajnoki cím és a BEK, illetve BL védőjének is mondhatja magát. Ezt érhetné el Xavi, Andrés Iniesta és Carles Puyol ma este.

Bajnokok Ligája, döntő
London, Wembley Stadion, május 28., 20.45 (magyar idő szerint)

Játékvezető: Kassai Viktor
Asszisztensek: Erős Gábor, Ring György
További asszisztensek (gólvonali bírók): Fábián Mihály, Bognár Tamás
Negyedik játékvezető: Vad István
Tartalék: Kispál Róbert

A várható kezdő tizenegyek:
Barcelona: Victor Valdés - Daniel Alves, Piqué, Mascherano, Puyol - Busquets - Xavi, Iniesta - Pedro, Villa, Messi
Manchester United: Van der Sar - Rafael, Ferdinand, Vidics, Evra - Carrick, Fletcher - Valencia (Nani), Pak Dzsi Szung, Giggs - Rooney

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×