eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nigériai kézbe kerülhet a Newcastle

Komolyan gondolják ajánlatukat az angol Newcastle futballklubra pályázó nigériai üzletemberek - közölte szóvőjük. Mike Ashley milliárdos, a csapat tulajdonosa azért akar megválni a klubtól, mert a drukkerek nem örültek Kevin Keegan edző távozásának. A Newcastle-ra többen is pályáznak, de hírek szerint egyelőre csak a nigériaiak tettek konkrét ajánlatot.

Ha az egyelőre a kilétüket titkoló nigériai üzletemberek kaparintják meg az észak-angliai Newcastle futballcsapatát, akkor azzal történelmet írhatnak: ez lenne az első alkalom, amikor egy ennyire prominens sportág egyik európai csapata kerülne afrikai irányítás alá.

A befektetőkről egyelőre semmit sem tudni, egyetlen ismert képviselőjük a félig nigériai származású és Angliában élő Chris Nathaniel, aki egy szórakoztatóipari menedzselő céget tart fenn.

Nathaniel hétfő este azt mondta, hogy a nyugat-afrikaiak ajánlata nagyon komoly. A foxsports.com portál úgy tudja, hogy közel 300 millió fontot, azaz 90 milliárd forintot ígértek a klubért.

Mike Asley, a Newcastle tulajdonosa még úgy is jól jár, hogy csökkentette a korábban kért árat. Asley ugyanis 133 millió fontot fektetett bele eredetileg a csapatba, és ha igent mondana a nigériaiaknak, akkor ennek több mint kétszeresét kapná vissza.

A klub iránt ázsiai, amerikai és dél-afrikai befektetők is érdeklődnek, de a nigériaiaké az egyetlen konkrét ajánlat. Az olajban gazdag ország valósággal él-hal a futballért - az emberek nagy része valamilyen angol első osztályú csapatnak szurkol. A Manchester United például a nyáron Abujában játszott barátságos mérkőzést a Portsmouth-szal.

Abramoviccsal nem bántak kesztyűs kézzel

A BBC nem reprezentatív felmérése szerint a járókelőket büszkeséggel töltené el, ha nigériai kezekbe kerülne a Newcastle. Elhangzott azonban az is, hogy jobb lenne, ha otthoni csapatokba fektetnék be a hatalmas összeget. És, mivel a nigériaiak többsége Man United szurkoló, vannak olyanok is, akik szerint ostobaság a Newcastle-re költeni a pénzt.

Az angol sajtóban mindeközben ez idáig elmaradtak a vitriolos kommentárok a rejtélyes afrikai befektetők erkölcsi alkalmasságáról. A nigériai elit az olajkereskedelemből gazdagodott meg, és aktivisták gyakran felemlegetik az olajiparral összefüggő jogsértéseket és a környezet károsítását. Az olajtelepek ellen támadásokat intéző lázadók, a helyi lakosok kisemmizésével indokolják erőszakos akcióikat.

A puha bánásmód talán az Afrikával szembeni brit szimpátiából és bűntudatból is fakadhat. Amikor Roman Abramovics feltűnt, hogy megvegye a Chelsea-t, bele nem bántak kesztyűs kézzel. A brit médiában egy darabig sokan azt a kérdést ismételgették: szabad-e hagyni, hogy egy úgymond erkölcstelen módon meggazdagodott orosz maffiózó kaparintsa meg az egyik legnagyobb nevű angol futballklubot?

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×