eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A ruha teszi az úszót? - a csodadressz titkai

A Speedo februárban piacra dobott forradalmi dressze alaposan megosztja az úszósportot - akik használják, büszkék a remek eredményekre, akiknek nincs, irigykednek, és szinte doppingszerhez hasonlítják.

A Speedo által kifejlesztett új ruha, az LZR Racer februári bemutatása óta meglepően sok, 38 világcsúcsot értek el az úszók ebben a dresszben. A forradalmian új ruhán nincsenek varrások, a részeket összehegesztették, így kisebb ellenállást tanúsít a vízben.

A dressz a fűzőszerű kialakításának köszönhetően elsősorban a hajrában segít: a fáradó versenyzők kisebb erőfeszítések árán maradnak az ideális testtartásban. Libby Lenton ausztrál úszó szerint egyszerűen olyan ebben a dresszben úszni, mintha lejtőn haladna lefelé.

A NASA közreműködésével megalkotott ruha körüli felhajtás akkora, hogy a New York-i Metropolitan Múzeumban a szuperhősökről szóló kiállításon is bemutatták.

Sokan kritizálták a ruhát és annak gyártóját, mondván, nem megengedett előnyöket biztosít, de a nemzetközi szövetség engedélyezte a viselését. Egyesek szerint a csodadresszben két százalékkal jobb eredmények érhetők el, de a gyártó állítja, ezt lehetetlen igazolni.

"A Speedo LZR Racer nem egy csodadressz, önmagától egy világcsúcsot sem ért el" - mondta a cég elnöke, Craig Brommers. Hozzátette: nem műveltek semmi különöset, csak javítani akartak a ruhán, hogy az úszók minél jobb teljesítményeket érjenek el a medencében.A pekingi olimpiai előtt néhány héttel akkora a harc a versenyzők között, hogy senki sem akar leszakadni a másiktól, így egyre többen váltanak a Speedóra, és az eredmények eddig őket igazolják. Kitadzsima Koszuke, a japánok kétszeres olimpiai bajnok mellúszója június elején állított fel óriási világcsúcsot 200 méteren.

Gyurta Dániel nagy riválisa néhány héttel korábban cserélte le korábbi dresszét, ami után a japán szövetség is felmondta szerződését a három korábbi beszállítóval. A japán úszó mindenesetre egy "Én vagyok az úszó" feliratú pólót viselt egyik versenye előtt, ezzel hangsúlyozva, hogy a kiemelkedő eredményekhez az ő teljesítménye is szükségeltetett.

Az Egyesült Államok úszóválogatottjának edzője, Mark Shubert kijelentette: minden sportoló szabadon választhat a dresszek közül, de aki ott akar lenni az olimpián, az jobban teszi, ha a Speedo ruhájában úszik, különben televízión nézheti a viadalt. Mondatai miatt beperelte a trénert a TYR Sport, a világ második úszódressz készítő vállalata.

A társaság a Speedo anyacégét is bíróság elé citálná a trösztellenes törvény megsértése, valamint félrevezető reklámozás miatt.

Bár egy dressz 550 dollárba (90 ezer forintba) kerül, a Speedo hatalmas, kilenc százalékos növekedést ért el az amerikai piacon az elmúlt hónapokban, míg riválisai részesedése csökkent. A társaság októberben dobja piacra új úszóruháját, amitől azt várja, hogy uralni fogja a 13 milliárd dolláros piac nagy részét.

A többi sportszergyártó a vádaskodás mellett megpróbálja behozni a lemaradást, ugyanis az országok úszószövetségei és a versenyzők egyre türelmetlenebbek. A német úszókat öltöztető Adidas fejlesztésekbe fogott, és hasonlóan tesz a Nike is. Az egyik német élversenyző, Britta Steffen szerint a technológiai verseny kezd hasonlítani a Forma-1-ben tapasztalhatóra.

Az olasz és a magyar szövetség is úgy döntött, ha a versenyzők vállalják a következményeket, így az anyagi terheket, a szervezettel szerződésben álló cég ruhái helyette használhatják Speedo csodadresszét is.

A világbajnok olasz Filippo Magnini is odaszúrt egyet a rekordokat döntögető riválisoknak, ugyanis azt mondta: a csodadresszel egy középszerű sportolóból is Marslakó válik.

A vita várhatóan Pekingig csak fokozódik, és az olimpiai eredményeket és rekordokat is sokan fogják majd a dresszkérdéssel magyarázni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×