eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Magyar gól is szerepel a futballtörténelem 20 legszebbje között - videókkal

A tekintélyes londoni futballmagazin, a World Soccer nyári különszámában "A futball legprímábbjainak ünneplése" címmel listázta a labdarúgás történetének legkiválóbb csapatait, mérkőzéseit és góljait. A gólok között Diego Armando Maradona az angolok ellen elért találata "győzött". A húszas listára felkerült Puskás Ferenc az Évszázad mérkőzésén, a régi Wembleyben lőtt, "hátrahúzásos" gólja is

A szavazók - a World Soccer tudósítói - az első helyre Diego Armando Maradona az 1986-os világbajnokságon, az angolok ellen lőtt gólját voksolták. Az angol lap anyagából (meg a benne szereplő percmegjelölésből) kiderül, az argentin szupersztár két ezen a találkozón elért gólja közül nem a kézzel ütött, hanem a szólógól nyert. De félre a tréfával: Maradona szólója valóban csodálatos teljesítmény volt. A saját térfelén kapta meg a labdát, átvette, aztán túljutott Beardsleyn, Reiden, Butcheren, Fenwicken, elvitte a labdát a kivetődő Shilton kapuson, majd Stevensszel mit sem törődve a kapuba lőtt.

A második helyre egy nem kevésbé legendás találat, Marco van Basten az 1988-as Európa-bajnokság döntőjében "nulla szögből" lőtt találata került. A szovjetek elleni fináléban az Oranjénak becé holland válogatott visszavágott a csoportmeccsen elszenvedett vereségért, tulajdonképpen simán nyert 2-0-ra. Még Ruud Gullit fejesgólját is túlragyogta a gólkirálynak és a torna legjobbjának jelölt Marco van Basten találata, amelyről a szerző később így vélekedett: "Ilyet az életben csak egyszer lő az ember..."



A harmadik hely Zinedine Zidane-é - a Bayer Leverkusennek a 2002-es Bajnokok Ligája-döntőben lőtt gólja már a XXI. századi futballtörténelem része. Roberto Carlos beadása után fantasztikus mozdulattal kanyarította a labdát a németek kapujába. A találkozó másnapján az olasz La Gazzetta dello Sport például így írt: "Zizou mágikus éjszakája - látványos gólt lőtt, de nem csak ezért lett a finálé legjobbja, a mezőnyben is fantasztikusan futballozott."

A negyedik egy ázsiai futballistáé, aki éppen úgy szólógólt lőtt, mint Maradona. Szaid el-Ovairan az 1994-es, az Egyesült Államokban rendezett világbajnokságon a világ akkori egyik legjobb kapusának, Michel Preud'homme-nak lőtte ezt a gólt. A nagyvilágban leghíresebb szaúdi játékost ugyanis - maga a futballszerető király, Fahd dekrétuma alapján később másfél éves börtönbüntetésre ítélték, mert 1995 végén vétett az iszlám előírások ellen.



Vissza a még távolabbi múltba: az ötödik az akkor 17 éves Pelé az 1958-as világbajnoki döntőben a svédeknek lőtt (egyik) gólja. Körülbelül ezt látva fedezte fel magának a nagyvilág szerencsésebb, akkor már futballmérkőzéseket is néző fele magának a Fekete Gyöngyszemet.



Egy "pengés" gól brit előadóval! A szavazók között alighanem sok a skót (szimpatizáns), mert ebből a műfajból Archie Gemmill gólja vitte el a pálmát. A Nottingham Forest egykori középpályása a vb-ezüstérmes hollandok hálójába emelte a labdát Mendozában, az 1978-as, argentínai világbajnokságon.

A hetedik Carlos Alberto híres gólja, az 1970-es világbajnoki döntőről. A brazil csapat kapitánya Rio de Janeiró-i találkozásunkkor elárulta a nagy titkot: "Nem is tudja elképzelni, mennyire szerencsés gól volt. Ha teheti, nézze meg videón! Amikor Pelé kipasszolta jobbra, nekem a labdát, az megugrott egy szemmel alig észlelhető göröngyön. Egyedi mázlim volt, hogy ennek ellenére így eltaláltam a labdát!"



Nyolcadik a "mi gólunk", amelyet Angliában sem felejtettek el. Farkas János az 1966-os világbajnokságon a braziloknak lőtt gólja mellett a leghíresebb "magyar gólja" a futballtörténelemnek. Puskás Ferenc lőtte a Wembleyben, az Évszázad mérkőzésén. Íme, a híres gól története két régi interjúrészlet alapján - hiszen a főszereplők, sajnos, már nincsenek közöttünk.

Billy Wright: "Puskás, a senkihez sem hasonlítható Puskás, hirtelen előttem termett a labdával. Azonnal a becsúszást választottam, határozottan, gyorsan mozdultam és tekintetemmel csak a labdát követtem. Tíz esetből kilencszer ez a szerelés eredményes lett volna, de ez volt a tizedik eset és az ellenfelem Puskás volt. Visszahúzta a labdát a talpával és az én becsúszó lábam csak a levegőt kaszálta. Ugyanilyen hihetetlenül gyors mozdulattal, megvillant a briliáns bal lába és a labda már békésen pihent a hálóban."

Puskás Ferenc: "A visszahúzós cselt gyerekkoromban néha megcsináltam, de soha nem gyakoroltam. Teljesen ösztönös volt. Mindenkinek nagyon tetszett ez a gól - valószínűleg ez az amire a legtöbben emlékeznek - de az igazság az, hogy kénytelen voltam gyorsan cselekedni, különben Billy Wright elgázolt volna."

4

Diego Maradona

az egyetlen, aki az első tízben két góllal is szerepel. A másodikat is a mexikói világbajnokságon lőtte - ezt már az elődöntőben, a belgáknak. Itt csak három védőt cselezett ki, talán ezért szorult a gól hátrább a listán...


Tizedik a lajstromozott gólok közül a legfrissebb: Lionel Messi lőtte április 19-én, a Getafe elleni, hazai kupamérkőzésen. Hat játékost "győzött le": Paredest, Nachót, Alexist, Garcíát és Redondót. Az egyik katalán csatorna osztott képernyőn mutatatta kockáról kockára a két gólt: ezt és Maradona az angoloknak lőtt találatát. Szinte hihetetlen a hasonlóság - ehhez képest nagy a helyezésbeli különbség.



A 11-20. helyezettek

11. Ricardo Villa

Az 1981-es FA-kupa-döntőben, a Tottenham színeiben a Manchester City ellen.

12. Ryan Giggs
Az FA-kupa elődöntőjében, 1999-ben, a Manchester United színeiben az Arsenal ellen.

13. Rivaldo
2000 júniusában, a Barcelona színeiben, a Valencia elleni bajnoki mérkőzés utolsó percében. (Az első tízben lett volna a helye!)

14. Dennis Bergkamp
A holland válogatott színeiben, az 1998-as világbajnokság negyeddöntőjében, Argentína ellen.

15. Esteban Cambiasso
A 2006-os világbajnokságon, Argentína színeiben, Szerbia és Montenegró ellen.

16. Michael Owen

A legendás szólógól az 1998-as világbajnokságon, Argentína ellen, természetesen az angol válogatott színeiben.

17. Roberto Baggio
Az 1990-es Mondiale csoportmérkőzései során a csehszlovákoknak lőtt gól, a házigazda olaszok mezében.

18. George Best
Vágtával fűszerezett szólógól a cselkirálytól, 1971-ből, a Manchester United mezében, a Sheffield United ellen.

19. Gerd Müller

A legendás "cigánykerekezős" gól a mexikói világbajnokságról, az NSZK-Anglia negyeddöntő hosszabbításából.

20. Helmut Rahn
Ezt szívesen kihagytuk volna... Az 1954-es világbajnokságot eldöntő gól, melyet a német csatár az Aranycsapat hálójába lőtt.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×