eur:
393.29
usd:
367.73
bux:
67257.97
2024. április 26. péntek Ervin

Megrázó vallomás és képek: "meghalhattunk volna"

Kis híján tragédiába torkolt a Manchester United franciaországi fellépése a Bajnokok Ligája keddi játéknapján. Az angol sztáregyüttes a Lille vendége volt, ám egy szervezői hiba nyomán több vendégszurkolót engedtek be az egyik szektorba. A tömeg majdnem összenyomott több száz embert, ráadásul a rendőrség könnygázzal próbált meg rendet tenni köztük.

A futballtörténelem legsúlyosabb tragédiáinak rémképe vetült a Lens stadionjára, ahol - megfelelő saját helyszín híján - a Lille fogadta Bajnokok Ligája mérkőzésen az angol Manchester Unitedot.

A probléma azzal kezdődött, hogy a szép számmal megjelenő angol szurkolókat a francia rendezők válogatás nélkül beengedték a stadion számukra fenntartott részébe - olyanokat is, akiknek máshova szólt a jegyük.

Az említett szektorban olyan sokan zsúfolódtak össze, hogy kisebb pánik alakult ki, a pályához közelebb állókat a többiek a biztonsági kerítéshez nyomták. Negyedórával a kezdés után már egyértelművé vált, hogy többen is megsérülhettek, többen megpróbáltak átmászni a kerítésen segítségért könyörögve.

Berohant a pályára

Ez négy szurkolónak sikerült is, egyikük berohant a pályára, hogy megpróbálja elmagyarázni a helyzet súlyosságát a Manchester kapusának, Edwin van der Sarnak.

A francia rendőrség azonban - attól tartva, hogy az egyébként Európa-szerte rettegett angol szurkolók botrányt okoznak - keményen fellépett, könnygázt bevetve próbálta megakadályozni, hogy a drukkerek a pályára tóduljanak.

Ha képeket szeretne látni, kattintson ide!

A kerítésen átjutó szurkolók közül kettőt elkapott a rendőrség, egyiküket megrugdosták, a másikat gumibottal ütötték.

Megpróbáltak elmenekülni

Miközben a szektorban összetorlódott tömeg szinte egy emberként próbált feljebb menekülni a könnygáz elől, sokan a földre zuhantak és félő volt, hogy összetapossák őket.

"Szégyen volt. Meghalhattunk volna. A francia rendőrség reakciója gyalázatos volt, túlment minden határon" - nyilatkozta a 27 éves Dave Mills. Szemtanúk szerint két embert - köztük egy gyereket - át kellett emelni a biztonsági kerítésen.A történet iróniája, hogy a mérkőzést azért nem a Lille pályáján játszották, mert attól tartottak, hogy hasonló események fordulhatnak elő és a stadion nem felel meg az UEFA előírásainak.

A lens-i Felix Bollaert stadion ezzel szemben egy viszonylag modern létesítmény, amelyet az 1998-as világbajnokságra újítottak fel.

Egy furcsa gól

A mérkőzés maga sem volt botránymentes, hiszen Ryan Giggs 83. percben szerzett (végül győztesnek bizonyuló) gólja ugyanis alaposan felpaprikázta a francia kedélyeket.

A rutinos walesi játékos ugyanis azalatt tekert a kapuba, mialatt a Lille hálóőre még a sorfalat állítgatta. "Ryan megkérdezte a bírót, hogy elvégezheti-e gyorsan a szabadrúgást. Ha a bíró engedélyt ad rá, akkor a gól szabályos. Hasonló eset már előfordult Angliában is, amikor Thierry Henry így lőtt gólt a Chelsea-nek" - védte meg játékosát Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere.

Majdnem levonultak

Nem voltak ennyire megértőek a francia csapat tagjai és szurkolói. Előbbiek majdnem levonultak a pályáról, utóbbiak pedig megdobálták az ellenfél játékosait.

A két klub közötti feszültség egyébként nem újkeletű. Tavalyi összecsapásuk után például a két menedzser nem volt hajlandó kezet fogni egymással.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×