eur:
389.5
usd:
363.46
bux:
68131.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Melyik egyetemek maradnának meg?

Csaknem harmadolná a kormány az állami egyetemek és főiskolák számát - tudta meg az Origo. A Corvinus Egyetem például nem maradna önálló, a karokat "szétdobnák" a megmaradók között. A jogász-, kommunikációs, közgazdász- és agrárképzéseket is kordában tartanák. Az államtitkárság nem nyilatkozik.

Az eddigi 29 helyett 12 állami egyetem, tízből pedig négy állami főiskola maradna - ez derül ki az Origo birtokába került koncepcióból. A portál információi szerint az oktatási államtitkár a megmaradó egyetemek vezetőivel egyeztetett.

A jelenlegi, nem végleges elképzelés szerint a fővárosiak közül megmaradna az ELTE, a Műszaki Egyetem, a Semmelweis orvostudományi és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. A Budapesti Corvinus Egyetem nincs a listán, a lap szerint a intézmény karait szétosztanák a többi, megmaradó állami egyetem között.

Nincs a listán a Képzőművészeti, a Színház- és Filmművészeti, a Művészeti, az Óbudai és a Nemzetvédelmi Egyetem sem. Az elképzelés szerint a művészeti egyetemeket-főiskolákat összevonják.

A vidékiek közül megmarad a Debreceni, a Miskolci, a Sopronban lévő Nyugat-Magyarországi, a veszprémi Pannon, a Pécsi, a Szegedi, valamint a Gödöllői Szent István Egyetem. A Kaposvári és a Győri Egyetem elvesztené önállóságát a koncepció szerint.

A tanár- és tanítóképzés centruma az egri és nyíregyházi iskola lenne, megmaradna a Budapesti Gazdasági Főiskola, és egy kelet-magyarországi központú intézmény.

Beolvadás, magánegyetemi lét vagy megszűnés - ezek az alternatívák azon intézmények számára, amelyek nincsenek a listán. Az uniónak elküldött konvergenciaprogram egyébként leszögezi: csökken az államilag finanszírozott létszámkeret a jelenlegi, valamivel több mint 53 ezer főről 2014-re 30 ezer fő körülire.

A képzési szerkezet belső átalakítását, a felsőoktatás szervezeti és intézményi struktúrájának átgondolását is ígérte az anyag. A műszaki és természettudományos képzés nagyobb hangsúlyt kap.

Az Origo szerint az egyeztetésen elhangzott, hogy a jelenleginél kevesebb helyen képezzenek jogászokat, de az agrár-, a kommunikációs és a közgazdászképzéseket is kordában akarják tartani.

Az InfoRádió megkereste az oktatási államtitkárságot, de csak egy rövid választ kaptunk. Azt írták, még egyeztetnek a felsőoktatási törvényről, arról részleteket az egyeztetés végéig, illetve a kormány döntéséig nem mondanak.

A Fidesz frakcióvezetője, Lázár János az InfoRádió kérdésére elmondta, tervezetek tömegével találkozik, van olyan sajtóban megjelent anyag, amelyről nem is tudja, kitől származik.

A fideszes politikus kiemelte: inkább az ötletbörze kategóriába tartoznak a jelenleg napvilágot látott tervezetek és elképzelések. Az a legfontosabb, hogy a diploma érjen valamit - tette hozzá.

Lázár János szerint a frakció akkor mondja el véleményét a felsőoktatásról, ha a kormány benyújtja elképzelését a parlamentnek, vagy ismerteti a javaslatot a képviselőcsoporttal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×