eur:
392.43
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Básti Lajosnak állítottak emléktáblát keszthelyi lakóházán

A Nemzeti Színház egykori művészének lánya, Básti Juli leplezte le szombaton az édesapja keszthelyi lakóházán elhelyezett emléktáblát.

A mai sétálóutcában, a Kossuth utca 5. szám előtt érdeklődők sokasága vett részt az ünnepségen, amelyet Básti Lajos hangjával, az általa szavalt Szózattal nyitottak meg. Nemcsak a színészi pályát "öröklő" lánya, de felesége, Zolnay Zsuzsanna is jelen volt az emléktábla avatóján, amelyért Básti Juli a család nevében fejezte ki köszönetét.

Mint a megemlékezésen felidézték: Básti Lajos 1911. november 17-én, Berger Rezső rövidáru-kereskedő fiaként látta meg a napvilágot a Balaton-parti városban. A keszthelyi premontrei gimnáziumban tanult, eredetileg írónak vagy orvosnak készült, de egy színinövendékkel való véletlen találkozása a színház világába vezette.

Sikerrel vette a színiakadémiai felvételit, ahol 1935-ben Fónay Mártával, Gobbi Hildával, Perczel Zitával és Szörényi Évával együtt végzett. A Magyar Színházművészeti Lexikon adatai szerint először a budapesti Belvárosi Színházhoz, két évre rá pedig a Vígszínházhoz szerződött. A zsidótörvények miatt 1939-től már alig kapott szerepet, 1941-től a második világháború végéig nem is állhatott színpadra.

A háború után a Művész Színházba került, majd rövidesen a Nemzeti Színház tagja lett. Néhány éves kitérőt kivéve haláláig a Nemzeti társulatához tartozott.

A színháztörténeti feljegyzések szerint leginkább Az ember tragédiájában általa alakított Ádámként vagy a Pygmalion és a My Fair Lady Higgins professzorának szerepében volt a legemlékezetesebb. Madách drámájának értelmezéséről könyvet is írt, Mire gondolsz Ádám? címmel.

A Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész számtalan filmszerepben is látható volt. A Föltámadott a tengerben Kossuthot alakította, továbbá több Jókai-regény adaptációjában is szerepelt.

A 99 éve Keszthelyen született Básti Lajos 1977. június 1-jén hunyt el Budapesten.

A család ma is kötődik Keszthelyhez, 15 év óta minden nyáron itt lép fel Básti Juli a férje, Puskás Tamás által indított Keszthelyi Színházi Játékok előadásain.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×