eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A szívtipró és a csángó gyermekgyilkos - a szemle játékfilmjei (videókkal)

Közönségsikerek és filmdrámák, valóságos történetek és a fikció világa egyaránt megelevenedik a 40. Magyar Filmszemle repertoárjában a játékfilmek között. A jubileumi fesztiválon 18 játékfilm száll versenybe, közöttük nyolc elsőfilmes alkotás. Az InfoRádió összeállítása ezúttal az idei magyar mozifilmtermést mutatja be.

A Londonban végzett harmincéves rendező, Pater Sparrow filmjében a Valóságvédelmi Hivatal nyomoz, egy különleges ügynök vezetésével. Az értékes ritkaságairól híres könyváruházban ugyanis a záráshoz készülődő személyzet egy titokzatos zarándokkal találkozik. Állítása szerint egy könyvért utazta át a világot, amit a bolttal együtt megálmodott, ezért kérésére a raktárba mennek azt felkutatni. Helyette ugyanazzal a szerző és kiadó nélküli könyvvel van feltöltve az üzlet, melynek címe: "1" - olvasható az ajánlóban.

A hímsoviniszta író, aki tíz nap alatt tíz magányos nővel találkozik, hogy tapasztalatokat szerezzen a szinglilétről, már meghódította a nézőket. A 9 és fél randiban Fenyő Ivánt láthatják a nézők, Sas Tamás az S.O.S. szerelemhez hasonló közönségfilmet vonultat fel az idei szemlén is.


A kamaszokról, az őket az elmúlt évben Magyarországon ért tragikus eseményekről készített filmet Sopsits Árpád. A hetedik kör azt mutatja be, hogy a fiatalok nemcsak ártatlanok lehetnek, hanem néha gonoszok is, de mindenképpen manipulálhatóak, így kiszolgáltatottak. A történet a kamaszkorról, az élet és a halál különös megtapasztalásáról szól, amikor a gyermekekben szinte egyszerre ébred fel a szexuális- és a halálvágy.


"Mikor elment a kép, leállt az élet. A városban kevesen maradtak. Három testvér megpróbálja túlélni a különös helyzetet" - szerepel az Adás Ajánlójában. Vranik Roland filmje azt mutatja meg nekünk, mi történik velünk, ha egyszer búcsút kell mondanunk a technika vívmányainak. A Fekete kefe szemledíjas rendezője ezúttal a romániai Konstancában forgatott, filmjéhez nem kért fel országosan ismert színészeket. Az Adás 277 millió forintból készült.


Az elsőfilmes Nagy Viktor Oszkár vizsgafilmje is egyben az Apaföld. Az apa és fia kapcsolatát bemutató alkotás egy olyan fiúról szól, aki apa nélkül élte a kamaszkorát, hiszen a férfi börtönben ült. A történet kezdetén szabadul, új életet akar kezdeni, ezért vásárol egy darab földet, hogy ott szőlőt termesszen. A 28 éves rendező filmjében azonban a fiú elutasítja apja szándékait, a történetet egy párkapcsolati szál is színesíti. 


Szajki Péter filmje, az Intim fejlövés egyetlen nap alatt játszódik. Négy férfi szexuális kalandjait mutatja be egy éjszakai bárban. A minimális költségvetéssel, mindössze 7 millió forintból forgatott filmben, már olyan színészeket láthatunk, akikre felkapják a fejüket a nézők: Szabó Győző és Nagy-Kálózy Eszter is látható a vásznon.


Szirtes András maga is főszerepet játszik saját filmjében, a Juliettében amely egy apácaneveldében felnőtt lányt ismerhetünk meg. A dráma egy lelkileg sérült lányról szól, aki a bolondok házában köt ki, a film a terapeutájával való kapcsolatát mutatja be, a néző pedig azt latolgathatja, vajon melyikük segített a másiknak.


Goda Krisztina sikerfilmeket készít. A Csak szex és más semmi is sok nézőt vonzott, és ez elmondható az idei filmjéről is, amelyet már játszanak a mozik. A Kaméleon című szélhámosfilmben a főszereplő, Nagy Ervin miatt is bizonyára sokan váltottak már jegyet. 



Bacsó Péter ismét egy tinikről szóló filmet készített. A szemle életműdíjas rendezőjének alkotása egy 18 éves lányról szól, aki elhatározza, hogy a születésnapját szerelmével tölti egy hotelben, eközben a jövőjére szánt milliókat éli fel rekordidő alatt. A filmen Hujber Ferencet, Ubrankovics Júliát, Kaszás Gergőt, Lázár Katit, Máté Gábort, valamint Cserhalmi Györgyöt és Pécsi Ildikót is láthatják a nézők.


A Mázli, Keményffy Tamás produkciója az osztrák-magyar határ egyik szegény zsákfalujában játszódik, ahol egyszer csak felfedezik: a település temetője alatt halad át egy olajvezeték. Természetesen megcsapolják azt, ebből mindannyian hasznot húznak. A vita csak akkor kezdődik az emberek között, amikor egyesek többet akarnak bezsebelni, mint mások.

A Taxidermiáról és a Hukkléról ismertté vált Pálfi György idén is új filmmel rukkolt elő, a Nem vagyok a barátoddal. Az improvizációs filmben kilenc amatőr szereplő vezet be mindket kapcsolatuk szövevényébe. A Budapesten, napjainkban játszódó történet hétköznapi embereket mutat be, akik kicsit jók, kicsit rosszak, de szerethetőek.


Szabó Simon alkotása, a Papírrepülők tízen-huszonéves fiatalokról szól, problémáikat és az azokra adott megoldásaikat mutatja be. A harmincéves rendező hét egymástól független törtnetet tár a nézők elé. A filmben ismert színészeket nem láthatunk, a rendezőt azonban ismerhetjük, a Moszkva térből.

Pinprick címmel forgatta filmjét Daniel Young, aki egy tinilány titkába avat be minket. A 16 éves lány egy harmincas éveiben járó férfit rejteget a szobájában, anyja elől, akivel egyébként kettesben él, miután apja elhagyta őket. Az elsőfilmes rendező alkotásában is láthatjuk az aktuális szívtipró Nagy Ervint.

Nagy nevekkel forgatott Edelényi János, a Príma primaverában Lukáts Andor, Börcsök Enikő, Máthé Erzsi, Schubert Éva, Bezerédi Zoltán, Gera Zoltán és Pelsőczy Réka is szerepet kapott. A film történetet: Gábort - középkorú, ám gyermeki ártatlansággal élő "kisfiát" - anyu kétségbeesetten készíti fel arra az időre, amikor ő már nem lesz. Anyu egy bankrablás során meghal, és Gábor a gyilkosság vétlen tettestársával, a nevelőotthonban felnőtt huszonéves Jolival menekülni kényszerül. Egy ajándékul szánt csillárral felszerelkezve útnak indulnak a nagymama búvóhelynek kiszemelt szerbiai háza felé. Ám a ház romokban, hiszen a nagymama csak Gábor képzeletében és rajzaiban élt tovább. A falu zsidótemetőjében ráakadnak Feri bácsira, akiben Gábor a nagymamánál töltött gyermeknyarak felnőtt barátját ismeri fel. Az ő segítségével és a megsemmisítésükre törő rablóval a sarkukban megkezdődik életre szóló kalandjuk, amely során mindketten felnőnek, és ki-ki békét köthet a világgal és önmagával.

Gárdos Péter nem Kundera azonos című regényét filmesítette meg. Az ő Tréfája 1912-ben játszódik, egy felekezeti iskolában, ahol a gyermekeket különös vadság kapja el, mindenki tréfákat eszel ki.

Mátyássy Áron filmje, az Utolsó idők 1997-ben játszódik. Egy fiatal testvérpárról szól: egyikük gázolajat csempész át a határon, másikukat megerőszakolják, aki a trauma után nem hajlandó megszólalni. A rendőrségi nyomozás ráadásul mindkettejük életére hatással van. Az ősz aztén a férfi és a nő életében is változást hoz.

Zsigmond Dezső alkotása, a Vadlány - Boszorkánykör a gyimesi csángók életét hozza közel. A valós történetet feldolgozó film egy gyermekgyilkosság szálait próbálja kibogozni, és rámutat arra: mennyire más ez a zárt, öntörvényű világ, mint a "modern kultúra".

Herendi Gábor ismét arat: a Valami Amerika 2. már a moziban van és küzd a rekord nézőszámért. A szereplők ugyanazok, mint az első részben. Oroszlán Szonja, Hujber Ferenc, Pindroch Csaba, Szabó Győző, Szervét Tibor, Ónodi Eszter, és egy új szereplő: Tompos Kátya. Az első rész végén a szereplők boldogok lehettek, mert megnyerték a lottó ötöst, ám a második rész kezdetén a pénznek már nyoma sincs, ezért ismét megkezdődik a küzdelem a talpon maradásért.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×