eur:
390.16
usd:
364.17
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Haydn halála, a teremtés világnapja és az üstdobok

Megzenésítette a teremtést, üstdobbal ébresztette föl a koncert alatt elaludt vendégeket, és az Esterházyak szolgálatában állt. Õ volt a kétszáz éve elhunyt Franz Joseph Haydn, akire több rendezvénysorozattal is emlékezünk 2009-ben. Halálának évfordulója egyúttal A teremtés világnapja.

Tudta, hogy Haydn egyik oratóriumáról nevezték el a budapesti Alkotás utcát? Pedig így van, még akkor is, ha ma már A teremtés a mű bevett magyar címe. Ezzel nyitotta meg január elsején az idei Haydn-évet a Fischer Ádám által vezényelt Londoni Filharmonikus Zenekar és Kórus a Művészetek Palotájában. Kétszáz éve hunyt el ugyanis a bécsi klasszicizmus híres alkotója, az Esterházy-hercegek házi zeneszerzője, Franz Joseph Haydn. A zárórendezvény ugyanitt lesz november 23-án, amikor Az évszakokat adják elő a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Minthogy a művész a május 30-áról 31-re virradó éjszaka hunyt el, május 31-én, vasárnap rendezik

meg a World Creation Dayt (A teremtés világnapját), amelynek célja, hogy 2009. május 31-én a világon minél több helyen felcsendüljön Haydn A teremtés című oratóriuma.

Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott például Budapest, Sopron és Balatonfüred is. Eisenstadtban Fischer Ádám vezényletével az Osztrák-Magyar Filharmonikusok adják majd elő a művet. A Millenárison déltől éjfélig Haydn-maraton lesz, amelyet a Magyar Televízió is közvetít majd. Márciusától országszerte mutatja be közös, A teremtés alapján készült bábelőadását a Vaskakas Bábszínház és a Bolero Fúvósegyüttes-Győr.

Az MR3-Bartók Rádió minden második hétfőn Haydn-koncertet tart a Márványteremben - 22 eseményt élőben közvetítik. Ezek során a zeneszerző szinte valamennyi zongoraszonátája és zongorás trióinak csaknem a fele elhangzik majd.

A Belvárosi Főplébániatemplomban minden hónap valamely vasárnapján délután fél négykor eredeti liturgikus környezetben, azaz régi rítusú, "tridenti" (a II. Vatikáni Zsinat előtti), latin nyelvű szentmise keretében adják elő Haydn összes (tizenhárom) miséjét, melyeknek tételei így a miserendben előírt helyeken szólalnak meg. Ezek az alkalmak ingyenesen látogathatók.

Minthogy a klasszikus trombitairodalom egyik legfontosabb alapműve Joseph Haydn sz-dúr trombitaversenye, a 43. Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyt is az ő emlékének szentelik. A verseny egyben az ötvenéves Budapesti Zenei Hetek nyitánya is, hiszen fél évszázaddal ezelőtt is Haydn-versennyel vette kezdetét a főváros első zenei fesztiválja. A trombitaverseny 2009. szeptember 10-i nyitóestjének főszereplője Sergei Nakariakov, akit a világ első számú trombita-virtuózaként tartanak számon. A versenyre a Zeneakadémián kerül sor.

Természetesen Eszterháza sem maradhat ki az ünneplésből. Ide neves európai Haydn-fesztiválok mellett a visegrádi országok komolyzenei fesztiváljai is ellátogatnak. Az Orfeo zenekar 2002 óta mutatja be folyamatosan Haydn összes szimfóniáját Fertődön, a sorozat utolsó éve éppen 2009.

Eddig kilencven mű hangzott el, így még 14-et hallgathatunk meg a hercegi család nyári rezidenciáján, ahol korabeli hangszereken, pontosan azzal az előadói létszámmal mutatják be a remekműveket, amellyel Haydn zenekara annak idején koncertezett. A művek többsége születése óta először hangzik el itt. (Haydn G-dúr, avagy Meglepetés-szimfóniája például arról nevezetes, hogy a hirtelen megszólaló üstdobbal szerette volna fölébreszteni a szerző a lankadó figyelmű közönséget.)

De itt rendezik meg a 12. Haydn Eszterházán fesztivált is, amelynek középpontjában Haydn Eszterházán született kompozíciói, elsősorban szimfóniái, vonósnégyesei és billentyűs szonátái állnak. S minthogy Haydn a vonósnégyes atyja, nem hiányozhat a repertoárból a IV. Haydn Vonósnégyes-Fesztivál és -Kurzus sem, amely egyszerre lát vendégül világhírű, korhű és modern hangszeres, európai és magyar együtteseket, valamint pályájuk elején és csúcsán tartó kvartetteket.

Lesznek programok Sopronban, Győrben és Sárospatakon is, és a tudományos élet sem marad Haydn-konferencia nélkül: 2009. május 27. és 30. között nemzetközi zenetudományi konferenciát rendez a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete és a Magyar Haydn Társaság Budapesten és Eszterházán.

Bővebb információt a Haydn-év programjairólitt szerezhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×