eur:
392.28
usd:
366.98
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

"Margaret Thatcher halála": egy bányász is jön, hogy leköpje

Megelőlegezik egy angol színdarabban Lady Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök halálát, hogy azt boncolgathassák: milyen nyomot hagy maga után a szigetországban.

Tom Green Margaret Thatcher halála című darabját februárban mutatják be Londonban. A ma 82 éves "vaslady", aki 1979 és 1990 között állt a konzervatív kormány élén, meglehetősen ellentmondásos örökséget hagyott maga után: radikális reformokkal modernizálta a brit gazdaságot, de azoknak pusztító erejű szociális hatásuk volt.

Tom Green darabjában azt vizsgálja, hogy miért osztja meg Thatcher személye a brit közvéleményt, a politikai porondról való lelépése után közel két évtizeddel is.

Mint az Observer című londoni hetilapnak elmondta, az ötletet az adta, hogy tavaly szeptemberben Gordon Brown munkáspárti miniszterelnök meghívta Lady Thatchert egy teára egykori munkahelyére, a Downing Street 10-be.

Margaret Thatcher ugyan nem túl népszerű Labour-körökben, de ez a beszélgetés megerősítette az ő politikai rehabilitációját. Ezt a folyamatot és ennek a perspektíváját állította színpadra a szerző.

"Harminchét éves vagyok, és mint ilyen, kétségkívül Thatcher-gyermek. Ha csak valaki nem feltétlen híve, akkor szörnyetegnek tartja őt, de már változóban van. A vele kapcsolatos meggyőződések ereje integráns része Thatcher ikonstátusának. Érdekes lesz látni, mit kezd vele a társadalom, ha már halott lesz. De nem esszéről, és nem is vitadarabról van szó. Még csak Thatcher-ellenesnek sem nevezném" - mondta Tom Green alkotásáról.

A műben szerepel többek között egy bányász, aki gyalog érkezik Anglia északi részéből, hogy leköpje Thatcher asszony sírját és egy televíziós műsorvezető, aki a halálhír bejelentésében élete nagy lehetőségét látja.

"Kezdetben aggódtunk a cím miatt, de ezzel Lady Thatcher ugyanarra az eseményszintre kerül, mint John F. Kennedy amerikai elnök vagy Lady Diana halála és ugyanolyan érzelmeket vált ki" - vélekedett az előadás producere, June Abbot.

A darabot az észak-londoni Hoxtonban, a Courtyard Színházban játsszák február 5-étől március 2-áig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×