Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kutatható a BBC Magyar Adás archívuma

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hamarosan hozzáférhető lesz a BBC nemrég megszüntetett Magyar Adásának közel 70 ezer órányi hangarchívuma a Történeti Interjúk Tárában - mondta az InfoRádiónak az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója. Monok István hozzátette: az 1100 CD-Rom anyagát műsorkészítők csak úgy használhatják, ha a környezetében nem sugároznak reklámot.

Kutathatóvá válik a BBC Magyar Adásának digitális archívuma, a hangfelvételek egy-egy másolata az Országos Széchényi Könyvtárba (OSZK) és a Magyar Rádióhoz kerül. Erről az OSZK főigazgatója és a brit közszolgálati médium magyar részlegének volt vezetője kedden írt alá megállapodást.

Monok István főigazgató az InfoRádióban elmondta: Angliában biztosan nem fordítanak arra pénzt, hogy feldolgozzák a mintegy 70 ezer órányi hanganyagot. Az archívum továbbra is a BBC tulajdona marad, de a hangzó anyagok átírását, rögzítését és kereshetővé tételét a Széchényi Könyvtár végzi. Ezt követően az anyagot összeférhetővé teszik a Szabad Európa Rádió archívumával.

A mintegy 1100 cd-romot felmásolják egy szerverre, majd a Történeti Interjúk Tárának munkatársai leírják. Ezt követően egy belső honlapra kerül - közölte a Széchényi Könyvtár főigazgatója, aki hozzátette: nagyon kell vigyázniuk, hogy ahhoz ne lehessen illegálisan hozzáférni.

A BBC Magyar Adásának volt vezetője hangsúlyozta, hogy nemcsak a kutatók, hanem bizonyos feltételek mellett a műsorkészítők is ingyenesen felhasználhatják majd az archívumot. Dajka Béla elmondta, hogy az archívumot öt évvel ezelőtt kezdték digitalizálni, a munkálatok az utolsó adás, 2005. december 31-i elhangzása után három hónappal fejeződtek be.

A BBC Magyar Adásának hangarchívumában igazi történelmi ritkaságok is találhatóak: ilyen például számos 1956-os felvétel, vagy a rendszerváltás idején az akkor alakuló új pártok vezetőivel készült interjúk - tette hozzá Dajka Béla.