eur:
390.64
usd:
358.88
bux:
72940.89
2024. július 22. hétfő Magdolna
Kamala Harris, az Egyesült Államok első színesbőrű női alelnöke leteszi hivatali esküjét a törvényhozás washingtoni épületének, a Capitoliumnak a nyugati homlokzatánál tartott beiktatási ünnepségen 2021. január 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Saul Loeb

Megszólalt Kamala Harris – kiderült, vállalná-e az elnökjelöltséget

Kamala Harris Joe Biden felkérésére szívesen indulna az amerikai elnökválasztáson.

“Az amerikai nép nevében köszönetet mondok Joe Bidennek azért, hogy kivételes munkát végez az Egyesült Államok elnökeként és több évtizeden át országunk szolgálatában. Megtiszteltetésnek érzem az elnök támogatását és az a szándékom, hogy kiérdemeljen és elnyerjem a jelöltséget” – írta az X-en Kamala Harris alelnök.

A hvg.hu tudósítása szerint a politikus arra reagált, hogy nagyjából másfél órával korábban Joe Biden bejelentette, szintén egy X-posztban: nem kíván indulni a novemberi elnökválasztáson, később pedig, szintén a mikroblogon Harrist nevezte meg az általa támogatott jelöltként.

Harris egy másik posztban azt írta, mindent megtesz azért, hogy egységet teremtsen a pártban és a nemzetben Donald Trump legyőzése érdekében.

Biden után több vezető demokrata – elsőként Bill Clinton volt elnök és Hillary Clinton volt külügyminiszter, elnökjelölt – is Harris támogatására szólított fel, nem foglalt ugyanakkor állást Barack Obama volt elnök, aki korábban visszalépésre szólította fel az amerikai elnököt. Ezt a CNN elemzői nem elutasításként értékelték, hanem arra hívták fel a figyelmet, hogy Obama korábban sem foglalt állást, mielőtt egy jelöltről döntött volna a párt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×