eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
David Cameron brit külügyminiszter a Catherine Colonna francia kül- és Európa-ügyi miniszterrel a párizsi tárgyalásaik után tartott sajtóértekezleten 2023. december 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Badra

Nem tört át Berlinben David Cameron javaslata a rakéták cseréjéről, mégis lehet megoldás

Vegyes fogadtatásra talált Berlinben a brit külügyminiszter indítványa, hogy a nyugati szövetségesek miként segítsék Ukrajnát korszerű cirkálórakétákkal

A német kormány elutasítja a cirkálórakéták közül is a legkorszerűbbnek számító és egyben a legnagyobb hatótávolságú Taurusok szállítását Ukrajnának. David Cameron a német fővárosban egyfajta cserekereskedelmet javasolt, amelynek lényege, hogy a német robotrepülőgépeket Nagy-Britannia kapná, cserébe viszont London Storm Shadow típusú robotrepülőgépekkel segítené az ukrán hadsereget. A brit vendég ezzel a javaslattal kívánta feloldani a kialakult patthelyzetet.

Bár Berlinben az elutasítással kapcsolatban távolról sincs konszenzus, a határozott "nem" legfőbb szószólója változatlanul Oaf Scholz, mert a kancellár szerint az esetleges szállítással Németország közvetlenül is belesodródhat a háborúba, mert az 500 kilométer hatótávolságú cirkálórakétákat Ukrajna orosz területek, akár Moszkva ellen is bevetheti. Bár Kijev ennek lehetőségét az elmúlt időszakban ezt számtalanszor cáfolta, a kancellár nem engedett eddigi álláspontjából.

Ezt a falat igyekezett áttörni Cameron több német lapban köztük a Frankfurter Allgemeine Zeitung című tekintélyes konzervatív újságban is megjelent interjújában. A miniszter szerint országának jól jönnének a Taurusok, Ukrajnának viszont a Storm Shadow típusú cirkálórakéták is rendkívül sokat segítenének.

Sajtóértesülések szerint korábban hasonló "áthidaló" javaslattal állt elő Párizs is, francia részről állítólag ugyancsak azt ajánlották, hogy a német Taurusokat Franciaország kapná, cserébe viszont Ukrajna francia gyártmányú Scalp rakétákhoz jutna.

Nagy-Britannia és Franciaország már korábban is szállított Storm Shadow és Scalp cirkálórakétákat Ukrajnának. Szakértők szerint mindkét típus esetében korszerű robotrepülőgépekről van szó, ugyanakkor kisebb a hatótávolságuk a Tatrosokénál, és pontosságuk sem akkora.

Mindenesetre Cameron berlini javaslata a német fővárosban élénk érdeklődést váltott ki. Annalena Baerbock külügyminiszter az indítványt megfontolandó opcióként jellemezte. Hasonlóan nyilatkozott a külügyminiszter pártjának, a Zöldeknek az elnöke, Omid Nouripour is, aki szerint az indítványt sürgősen meg kell vizsgálni.

Az ellenzék vezető pártja, a konzervatív CDU vezetője Friedrich Merz úgy értékelte, hogy

a javaslat a cél elérése érdekében a "második legjobb opció" lehet.

Merz ugyanakkor nem hagyott kétséget afelől, hogy a brit javaslattól különösebben nincs elragadtatva.

Ezúttal megint a kancellár igyekezett újabb határozott nemmel véget vetni a Taurusokkal kapcsolatos újabb vitának. Szóvivője hangsúlyozta, hogy Scholz álláspontja változatlan, azaz elutasítja a Taurusok szállítását Ukrajnának. Steffen Hebestreit szerint

ugyanez vonatkozik a cserekereskedelemre vonatkozó indítványra is, azaz Scholz azt is határozottan elutasítja.

"A kancellár álláspontja nem változott. Olaf Scholz egyértelműen ellenzi, hogy német katonák akár közvetlenül, akár közvetve belesodródjanak az orosz–ukrán konfliktusba" – fogalmazott a szóvivő.

Mindez azonban nem jelenti azt hogy Berlinben ne folytatódna az ezzel kapcsolatos vita. Olyannyira, hogy a CDU/CSU pártszövetség várhatóan csütörtökön újabb szavazást kezdeményez a Bundestagban a Taurusok lehetséges szállításáról. Friedrich Merz abban reménykedik, hogy néhány kormánypárti képviselő is "átszavaz", és ezzel többséget lehetne biztosítani a Kijev német cirkálókrétákkal történő támogatásához. Az elmúlt napokban ugyanis néhány koalíciós képviselő jelezte, hogy adott esetben hajlandó lenne erre.

Ha a Taurusok szállítása többséget is kapna, a kancellárnak akkor is is felül kellene vizsgálnia eddigi határozott elutasító álláspontját.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×