eur:
398.8
usd:
363.62
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes
Az orosz légierő L39 Albatros típusú gyakorló repülőgépei kötelékrepülést mutatnak be a MAKS-2019 moszkvai nemzetközi repüléstechnikai kiállításon a Moszkva melletti Zsukovszkij katonai repülőtéren 2019. augusztus 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Moszkvában lefújták az idei nemzetközi repülőkiállítást

A minden második éveben megrendezett Moszkvai Repülő- és Űrhajózási Kiállítás (Moszkvai Aero-Kozmikus Szalon - MAKS) az orosz repülőgép- és űripar legfontosabb eseménye.

A brit hírszerzés úgy értesült, hogy a rendezők elsősorban a biztonsági kockázatok miatt voltak kénytelenek lemondani a kiállítást. Az utóbbi időben ugyanis számos drón támadás érte Oroszország belső területeit. Ugyanakkor a háború miatt az idén a külföldi kiállítók sem tolongtak a részvételért.

Londoni vélemény szerint a Moszkva ellen bevezetett szankciók súlyos csapást mértek az orosz repülőgépgyártásra. Ezt tovább fokozza az egyre nagyobb szakember hiány is. A Roszkozmoz orosz űrügynökség - más nagy vállalatokhoz hasonlóan - saját katonai egységet szervezett, és arra buzdítja a munkatársait, hogy önként jelentkezzenek szolgálatra.

Az is sokat árthatott az orosz repülőiparnak, hogy egy ideje már eltűnt a nyilvánosság elöl a légierő parancsnoka, Szergej Szurovikin. A hadsereg tábornokot állítólag letartóztatták, mert köze lehetett a Wagner csoport zendüléséhez. Hivatalosan ő volt a közvetítő a moszkvai védelmi minisztérium és a zsoldos csapat között - tudatta a brit titkosszolgálat.

Címképünkön az orosz légierő L39 Albatros típusú gyakorló repülőgépei kötelékrepülést mutatnak be a MAKS-2019 moszkvai nemzetközi repüléstechnikai kiállításon.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×