eur:
389.69
usd:
364.29
bux:
68100.84
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója a terrortámadás áldozatául esett Vladlen Tatarszkij orosz kormánypárti haditudósító és blogger temetésén a moszkvai Trojekurovszkij temetőben 2023. április 8-án.
Nyitókép: MTI/AP

Kettős játékot játszana a Wagner csoport Ukrajnában?

Nagyon úgy néz ki, hogy az orosz magánhadsereg és Kijev között kapcsolat van, csak az nem világos még, hogy "üzlet" is köttetett-e.

Amerikai hírszerzési jelentésekre hivatkozva a The Washington Post - és nyomán az Index - azt írja, hogy az ukrajnai háborúban alkalmazott orosz magáncég, a Wagner csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin január végén ajánlatot tett Ukrajnának információk adásvételi lehetőségéről.

Az ajánlattétel a bahmuti harcokkal állt kapcsolatban, ahol a Wagnernak nagy veszteségei vannak.

A kiszivárogtatás szerint az ár Bahmut elhagyása lett volna az ukrán fél részéről, az információ pedig az orosz csapatok elhelyezkedése a könnyebb rajtaütés végett.

Az is hírlik, Prigozsin és Moszkva viszonya már elmérgesedett, a Wagner lőszerellátása pedig akadozik.

A dokumentumokból állítólag az a kép rajzolódik ki, hogy

míg az orosz hadi morál ilyen rossz, addig kellene az ukránoknak támadni akár a Krímet is.

Ukrán tisztviselők az amerikai lapnak a kapcsolatfelvétel tényét egyébként megerősítették, az ajánlattételét is, de nem bíztak benne, ezért nem fogadták el.

Egy amerikai tisztviselő szerint Washington is hallott az ajánlatról, és az Egyesült Államokban is hasonló kételyek voltak azzal szemben.

A Portfolio szemléje szerint a dokumentumok arra is utalnak, hogy Kijev azt gyanítja, vagy tudhatja, hogy a Kreml tud Prigozsin ukrán hírszerzéssel folytatott kommunikációjáról, ha a Bahmuttal kapcsolatos ajánlatáról nem is. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője egy lehallgatott telefonbeszélgetés szerint arról beszélt, hogy a Kreml fölhasználhatja Prigozsin ukrán kapcsolatait, hogy „ukrán ügynöknek” állítsák be.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×