eur:
387
usd:
358.75
bux:
0
2024. május 14. kedd Bonifác
Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz védelmi minisztérium kibővített vezetői kollégiumának tanácskozásán a moszkvai minisztériumban 2022. december 21-én, az ukrajnai háború alatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Fagyejcsev

Vlagyimir Putyin nem köt békét egy ukrán támadás után sem - állítják nyugati politikusok

Amerikai és uniós politikusok is úgy látják, hogy az orosz elnök változatlanul kitart eredeti háborús céljai mellett.

A The New York Times egy magas rangú uniós tisztviselőt idéz, aki közölte: a nullánál is kisebb az esélye annak, hogy Vlagyimir Putyin meghátráljon egy sikeres ukrán ellentámadás hatására.

A névtelenséget kérő brüsszeli tisztviselő szerint az orosz elnök inkább újabb mozgósítással és még több katona Ukrajnába küldésével reagálna egy győzelmesnek ígérkező ukrán offenzívára.

Ezt a feltételezést erősítette meg Celeste Wallander, az amerikai védelmi miniszter nemzetközi biztonságért felelős helyettese is. Mint mondta: semmi jele annak, hogy Putyin feladta volna az eredeti terveit, és továbbra is teljes orosz befolyás alá akarja vonni Ukrajnát.

John Kirby, az USA Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője pedig az Amerika Hangja rádiónak nyilatkozva arról beszélt:

az Egyesült Államok fokozza az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást,

mert Washington arra számít, hogy az időjárás javulásával Oroszország újból támadni fog.

Ugyanakkor a Washingtoni székhelyű Institute for the Study of War (ISW) arról számolt be, hogy orosz ultranacionalisták sztálinista módszerek bevezetését sürgetik Vlagyimir Putyintól. Andrej Guruljov, aki az elnök saját pártjának, az Egységes Oroszországnak parlamenti képviselője például azt követeli, hogy a büntető törvénykönyvben

újból vezessék be a nép ellensége fogalmat

és ez alapján vonják eljárás alá azokat a tisztségviselőket, akik béketárgyalások útján akarják befejezni az ukrajnai háborút. Az amerikai kutató intézet emlékeztet rá, hogy hasonlóan szélsőséges nézeteket hangoztat Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldos csapat vezetője is.

Címlapról ajánljuk
Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Ambiciózus tervekkel rendelkezik a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb, Magyarországnak is szállító hadiipari cége. Ezt tükrözte az a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozat, amelyet a düsseldorfi cég első számú vezetője a Süddeutsche Zetung című lapnak adott. Armin Papperberger nem titkolta, hogy a cég "nagy darabot" akar lehasítani i a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Heves harcok folynak Harkivnál, Belgorodot támadja Ukrajna – Híreink az orosz–ukrán háborúról kedden

Heves harcok folynak Harkivnál, Belgorodot támadja Ukrajna – Híreink az orosz–ukrán háborúról kedden

Továbbra is heves harcok folynak Harkiv megyében, Vovcsanszk térségében a támadó orosz erők és a védekező ukrán csapatok között. Az ukrán vezérkar elismerte, hogy területeket veszítettek, ugyanakkor hétfői beszámolójuk szerint egyelőre sikerült megállítaniuk a támadókat. Ismét ukrán rakétatámadás érte az oroszországi Belgorod városát, több lakóház megsérült. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×