eur:
385.24
usd:
354.92
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Ukrán önkéntesek orosz állásokat lőnek aknavetővel  a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 8-án. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, míg az orosz egységek erőiket a környező települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosítják.
Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Tanulságok Kaiser Ferenctől: állóháború van Ukrajnában, mindenki kifogy a fegyverekből

Az ukrán védelmi minisztérium közleménye szerint komoly csapást mértek az orosz rakétakészletekre, de Ukrajna fegyverei is fogytán vannak. Az InfoRádió által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő úgy látja: ebből a helyzetből a Nyugatnak is tanulnia kell.

Az ukrán védelmi minisztérium közleménye szerint a Krím északi részén megsemmisítették Moszkva fekete-tengeri flottájának cirkálórakétáit. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez komoly veszteség lehet Oroszországnak.

"Ezekből az oroszoknak relatíve kevés van, egyrészt mert ellőtték a készleteik jelentős részét, másrészt újak legyártásához kellenének olyan nyugati chipek, amelyeket hivatalosan Moszkva nem kap meg" – mondta a szakértő.

De nemcsak az oroszoknak, az ukránok sincs elegendő utánpótlásuk. Mostanra állóháború alakult ki, beálltak az arcvonalak, a tervezett orosz invázió nem hozott áttörést, és egyelőre a nyolc hónapja ostromlott Bahmut városát sem adták fel az ukránok.

A harcok azonban hatalmas mennyiségű lőszert emésztenek fel.

A legnagyobb amerikai lőszergyár termelését meghatszorozták,

ám becslések szerint Ukrajnának még ez is csak alig egy hétre elengedő utánpótlást biztosítana – mondta az InfoRádiónak Kaiser Ferenc.

"Gyalogsági és tüzérségi lőszerekre, eszközökre, HIMARS-okhoz – irányított rakétákat kilövő sorozatvető rendszerekhez – is elképesztő mennyiségű rakéta kell, szükségük van gyalogsági harcelemekre, amelyekből már nagyon sokat kaptak, de több száz darabos tételben modern nyugati harckocsikra is" – ecsetelte.

Ukrajna vadászgépeket is kért a nyugati országoktól. Lengyelország és Szlovákia több szovjet gyártmányú MiG-29-est is felajánlott. Kijev szerint ezek ugyan erősítik Ukrajna védelmi képességeit, de nem védik meg az országot az oroszoktól.

Kaiser Ferenc úgy látja: Ukrajna a szárazföldi harcokat támogatni képes

F16-os vadászbombázóknak tudná igazán hasznát venni.

Ezekkel – ahogy az elhúzódó harcokhoz szükséges fegyverekkel – azonban a nyugati országok sem rendelkeznek megfelelő mennyiségben. Ráadásul az előállításukhoz szükséges gyártókapacitás is hiányzik, ebből pedig tanulni kell – mutat rá a biztonságpolitikai szakértő.

"Tudomásul kell venni, hogy ha nem is használjuk gyártásra, békeidőben is lekonzerválva kell tartani valamennyi gyártókapacitást, hogy olyan ne fordulhasson elő még egyszer, mint az oroszok Ukrajna elleni agressziója során, hogy egy nagyobb konfliktus esetén még úgy sincs elég lőszerünk és fegyverünk, hogy mi magunk nem is vagyunk hadviselő fél."

Kaiser Ferenc politikai beavatkozásra és komoly anyagi forrásokra van szükség, hogy a jövőben rendelkezésre álljanak a szükséges kapacitások.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Elítéltekkel töltik fel a fegyveres erőket az ukránok, törnek előre az oroszok Kelet-Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Elítéltekkel töltik fel a fegyveres erőket az ukránok, törnek előre az oroszok Kelet-Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Már több mint háromezer elítélt kérte a büntetés letöltése alóli feltételes szabadlábra helyezést, hogy részt vegyen Ukrajna védelmében - hozta nyilvánosságra Olena Viszocka igazságügyi miniszterhelyettes egy keddi tévéműsorban. A tisztségviselő szavai szerint ez a szám megfelel a tárca előzetes várakozásainak. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a törvényi korlátozások miatt egyelőre nem lehet megmondani, hogy a jelentkezők közül hányan felelnek meg a követelményeknek. A brit védelmi minisztérium kiadta napi jelentését, amelyben arról számolnak be, hogy miközben a Harkivnál nyílt frontvonalra koncentrál a közvélemény, addig az orosz alakulatok folyamatosan törnek előre Donyeck megyében. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×