eur:
393.7
usd:
369.08
bux:
65839.8
2024. április 23. kedd Béla
2013. február 27-én a Vatikánban készített kép XVI. Benedek pápáról. XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 2022. december 31-én, 95 éves korában elhunyt.
Nyitókép: Michael Kappeler

Meghalt XVI. Benedek

Az emeritus pápa 95 éves volt.

A pápa szombat délelőtt 9:34-kor hunyt el rezidenciáján, a vatikáni Mater Ecclesiae kolostorban - adta tudtul a Vatican News.

Egészségi állapota napok óta romlott, ezért a hivatalban levő Ferenc pápa arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak Benedekért.

Joseph Ratzingert 2005-ben választották pápává, és a modern kor első egyházfője volt, aki lemondott. Ferenc pápa megválasztása után visszaköltözött a Vatikánba, ahol azóta is kolostorban élt. Utoljára 2020 júniusában fivére temetésén mutatkozott a nyilvánosság előtt.

A nyugalmazott pápa saját temetéséről is rendelkezett. Joseph Ratzinger bíborosként még szülőföldjén, Bajorországban tervezte a szertartást. 2020-ban viszont II. János Pál pápa korábbi sírhelyét jelölte meg a Szent Péter-bazilika altemplomában, miután a szentté avatott lengyel pápa földi maradványait a bazilikába helyezték át.

Matteo Bruni vatikáni szóvivő közölte, hogy január 5-én, csütörtökön temetik XVI. Benedeket. A szertartást, "mely az egyszerűség jegyében zajlik majd, Ferenc pápa vezeti". A hivatalban levő egyházfő a szombat esti a hagyományos év végi Te Deumon jelenik meg először a nyilvánosság előtt azóta, hogy elődje meghalt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×