eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
A 2014. szeptember 28-i képen XVI. Benedek nyugalmazott katolikus egyházfő (b) és utódja, Ferenc pápa üdvözli egymást a vatikáni Szent Péter téren. A 95 esztendős emeritus pápa egészségi állapota súlyosbodott 2022. december 29-én. XVI. Benedek a vatikáni Mater Ecclesiae-kolostorban él, és folyamatos orvosi ellenőrzés alatt áll. A római katolikus egyházfői tisztségéről 2013. február 28-án mondott le.
Nyitókép: MTI/AP/Gregorio Borgia

Nyolcan látják el XVI. Benedeket - újabb részletek az állapotáról

Az emeritus pápa "rendkívül békés".

Mint arról az Infostart is beszámolt, a nyugalmazott pápa éber, állapota stabil - hangoztatta Matteo Bruni szentszéki szóvivő a XVI. Benedekről kiadott közleményben csütörtökön.

A XVI. Benedek vatikáni otthonaként ismert Mater Ecclesiae monostor forrásai az ANSA olasz hírügynökséget úgy értesítették, hogy a nyugalmazott pápa "nyugodt, és rendkívül békés". Megerősítették, hogy

XVI. Benedek pápa részt vett a csütörtöki mise koncelebrálásában.

XVI. Benedek a pápai állam területén található egyházi épület első emeletén, saját hálószobájában tartózkodik. A monostorban szolgáló négy szerzetesnő, személyi titkára, Georg Gänswein érsek, valamint a képzett ápoló Eligio atya látja el. Jelen van a nyugalmazott pápa orvosa, Patrizio Polisca is.

A nyugalmazott pápa abban a monostorban maradt, ahol 2013-as lemondása óta él.

A Vatikán kora délután kiadott közleménye szerint a nyugalmazott pápa jól pihent az éjszaka, gondolkodása tiszta és teljesen éber. Állapota továbbra is súlyos, de a helyzet jelenleg stabil - hangsúlyozta a szentszéki szóvivő.

Ferenc pápa továbbra is imára szólítja fel a hívőket, hogy a nehéz órákban XVI. Benedek mellett legyenek.

XVI. Benedekért mutatnak be misét a "kis Vatikánnak" tartott római lateráni Szent János-bazilikában pénteken.

A Vatikán nem erősítette meg a német sajtó értesülését, miszerint az emeritus egyházfő állapota már a karácsony előtti napokban súlyosbodott, de a pápa nemet mondott a kórházi kezelésre. A pápák kórházának a Vatikántól nem messze lévő Gemelli-klinika számít.

XVI. Benedek egészségi állapotáról a Szentszék bocsát ki rendszeres közleményt, de a nyugalmazott pápa orvosa is jelzést adhat a beteg állapotának esetleges változásáról.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×