eur:
390.95
usd:
366.87
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A 2017. június 28-i képen Ferenc pápa (b) és XVI. Benedek emeritus pápa üdvözli egymást a vatikáni Mater Ecclesiae-kolostor kápolnájában. Ferenc pápa 2020. november 28-án bejelentette, hogy a 95 esztendős XVI. Benedek nagyon beteg.
Nyitókép: MTI/AP/L'Osservatore Romano

Szokatlan helyzet a Vatikánban: pápa búcsúztathat pápát

A katolikus egyháznak megvan a protokollja arra az esetre, ha vezetője meghal, de lemondott pápa esetén nem tiszta, hogy ugyanezt a menetrendet követi-e.

Amikor idős korára hivatkozva XVI. Benedek 2013-ban lemondott a pápaságról, olyasmit tett, amire 600 éve nem volt példa. A Joseph Ratzingerként született pápát II. János Pál halála után választották meg 2005 áprilisában.

Közel egy évtizede él tehát két pápa a Vatikánban: Benedek a Mater Ecclesiae kolostor lakója maradt, és időről időre feltűnt utóda mellett - írja a BBC.

"Ilyen még nem történt: egy élő pápa segíthet eltemetni egy halott pápát" - mondta John McGreevy katolikus történész.

A camerlengo feladatai is kérdésesek

Egy pápa halálának esetén az államfőket azelőtt értesítik az eseményről, hogy a vatikáni rádió hírül adná azt. A pápa halála és az új pápa megválasztása közt a camerlengo vezeti a Vatikánt: ő jelenleg Kevin Farrell kardinális. Mivel azonban Benedek már emeritus pápa, az ő szolgálatainak egy részére nem lesz szükség, hisz nem kell konklávét összehívni.

A camerlengo állapítja meg a pápa halálát, fejére háromszor ezüstkalapácsocskával koppintva, nevét kimondva.

Ő felügyeli a pápa halászgyűrűjének megsemmisítését, a pápai lakosztályok lezárását, a temetés megszervezését és az utódválasztó konklávé előkészítését is. Most azonban nem tudjuk, mit tesz majd pontosan.

Ferenc temetheti

A pápai temetést általában a bíborosi kollégium dékánja, Giovanni Battista Re bíboros celebrálja, most azonban valószínűbb, hogy maga Ferenc pápa teszi ezt. A szertartásra általában vagy a Szent Péter-bazilikában, vagy az előtte lévő téren kerül sor, majd a pápát a bazilika alatti grottóban helyezik örök nyugalomra.

Minden pápa maga rendelkezhet arról, hova szeretné magát temettetni: ő akarata szerint azt a temetkezési helyet választotta,

amelyben II. János Pált helyezték örök nyugalomra

még szentté avatása előtt.

Benedek precedenst teremthet

Az biztos, hogy a leglátványosabb eseményre, a pápaválasztásra most nem kerül sor, de a Vatikán szűkmarkúan bánik az információkkal azzal kapcsolatban, hogy mire számíthat az egyház XVI. Benedek halála után. Massimo Franco Vatikán-szakértő szerint a szabályokat most alkotják meg: Benedek 2013-as lemondásakor nem formálták meg azokat.

Franco szerint az események odáig is vezethetnek, hogy a pápai lemondást normalizálják.

"Egyesek számára Benedek lemondása egyszeri esemény, amely soha nem fog megismétlődni. Mások számára precedenst jelenthet, ezért megismétlődhet. De ez továbbra is nagy kérdőjel, akárcsak minden, ami XVI. Benedek halálát és temetését övezi" - fogalmaz.

Mivel Benedek korábban a Vatikán államfője volt, elképzelhető állami temetés is más államok vezetőinek meghívásával - egyelőre ez is kérdéses pont.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×