eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Vatikáni Média által közreadott kép gyászolókról XVI. Benedek nyugalmazott pápa ravalatalánál a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2023. január 2-án. A 95 esztendős emeritus pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 2022. december 31-én hunyt el. XVI. Benedeket, polgári nevén Joseph Ratzingert január 5-én helyezik örök nyugalomra a Szent Péter-bazilika kriptájában.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Vatikáni Média

Kiderült, hogyan és kiknek a részvételével temetik XVI. Benedek nyugalmazott pápát

A vártnál közel két és félszer annyian rótták le kegyeletüket ravatalánál hétfőn. A győri Nagyboldogasszony-székesegyházban Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke mutatott be gyászmisét.

Felravatalozták XVI. Benedek nyugalmazott pápát a római Szent Péter-bazilikában hétfő reggel. A nap folyamán 65 ezer gyászoló rótta le tiszteletét a főoltár előtt elhelyezett ravatalánál a várt 25 ezer helyett - közölte a Vatikán. Az óév utolsó napján 95 évesen elhunyt pápa ravatalát 9 órakor nyitották meg a hívek előtt, akik közül sokan hajnal óta várakoznak hosszú sorban a bazilika előtt, hogy búcsút vehessenek a katolikus egyház korábbi vezetőjétől. A kapuk megnyitása előtt néhány magas rangú politikus, közöttük Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Sergio Mattarella államfő járult a ravatal elé.

Kedd hajnalban újra megnyitották a római Szent Péter-székesegyházat, hogy a hívek leróhassák kegyeletüket XVI. Benedek pápa ravatalánál. A bazilika kapui kedden este hatig, majd szerda reggel hattól ismét este hatig lesznek nyitva a tömeg előtt.

A belépés ingyenes, és nem kell jegyet váltani hozzá - tájékoztatott a Vatikán, amely fokozott biztonsági óvintézkedésekkel készült a következő napokra.

Pápa temet pápát, ez példátlan eset

XVI. Benedek temetésére csütörtökön kerül sor, végső nyughelye a Szent Péter-bazilika altemplomában lesz.

A Vatikán közölte: csak két ország - a pápa szülőhazája, Németország és Olaszország - hivatalos küldöttsége kapott formális meghívást a temetésre, mivel az emeritus pápa nem volt már államfő. A spanyol királyi ház közölte, hogy Görögországi Zsófia királyné, János Károly volt uralkodó felesége jelen lesz a temetésen. Ott lesz Andrzej Duda lengyel államfő is.

A temetési szertartást XVI. Benedek utódja, Ferenc pápa vezeti, amire nem volt még példa a katolikus egyház kétezer éves történelmében. Az "ünnepélyes, de szerény" szertartás reggel 9 óra 30 perckor kezdődik a Szent Péter téren.

Vatikánváros, 2023. január 2.
XVI. Benedek nyugalmazott pápa a vatikáni Szent Péter-bazilikában felállított ravatalon 2023. január 2-án. A 95 esztendős emeritus pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 2022. december 31-én hunyt el. XVI. Benedeket, polgári nevén Joseph Ratzingert január 5-én helyezik örök nyugalomra a Szent Péter-bazilika kriptájában.
MTI/EPA-ANSA/Vatikáni Média
XVI. Benedek nyugalmazott pápa a vatikáni Szent Péter-bazilikában felállított ravatalon 2023. január 2-án. MTI/EPA-ANSA/Vatikáni Média

XVI. Benedek holtteste eddig a Vatikánvárosban található Mater Ecclesiae-kolostor magánkápolnájában feküdt, ahol 2013 óta élt. Holttestét hétfő hajnalban szállították át a katolikus egyház központjának számító Szent Péter-bazilikába.

A Vatikán vasárnap tette közzé az első fotókat XVI. Benedek, polgári nevén Joseph Ratzinger holttestéről. A képeken bíborvörös pápai gyászviseletben, fehér, aranyszegélyes püspöksüveggel (mitrával), kezében rózsafüzérrel látható.

Ferenc pápa újévi miséjében "az evangélium és az egyház hűséges szolgájaként" jellemezte XVI. Benedeket, aki 2005-től 2013-as lemondásáig vezette a római katolikus egyházat.

Az emeritus pápa 2022. december 31-én, 9 óra 34 perckor hunyt el a Mater Ecclesiae-kolostorban. Abban a pápai sírhelyben helyezik nyugalomra, ahol korábban XXIII. János pápa, 2005 és 2011 között pedig II. János Pál nyugodott. Utóbbinak a hamvait szentté avatása után a bazilikába helyezték át, Michelangelo Pietájának közelébe.

A győri Nagyboldogasszony-székesegyházban Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke mutatott be hétfő este gyászmisét.

Győr, 2023. január 2.
Egyházi tagok érkeznek gyászmisére, amelyet XVI. Benedek emeritus pápa emlékére mutat be Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban 2023. január 2-án. A 95 esztendős emeritus pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 2022. december 31-én hunyt el. XVI. Benedeket, polgári nevén Joseph Ratzingert január 5-én helyezik örök nyugalomra a Szent Péter-bazilika kriptájában.
MTI/Krizsán Csaba
Egyházi tagok érkeznek gyászmisére, amelyet XVI. Benedek emeritus pápa emlékére mutatott be Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban 2023. január 2-án. MTI/Krizsán Csaba
Győr, 2023. január 2.
Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke (j8) gyászmisét mutat be XVI. Benedek emeritus pápa emlékére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban 2023. január 2-án. A 95 esztendős emeritus pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 2022. december 31-én hunyt el. XVI. Benedeket, polgári nevén Joseph Ratzingert január 5-én helyezik örök nyugalomra a Szent Péter-bazilika kriptájában.
MTI/Krizsán Csaba
Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke (j8) gyászmisét mutat be XVI. Benedek emeritus pápa emlékére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban 2023. január 2-án. MTI/Krizsán Csaba

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×