eur:
385.37
usd:
355.01
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
A 2017. június 28-i képen Ferenc pápa (b) és XVI. Benedek emeritus pápa üdvözli egymást a vatikáni Mater Ecclesiae-kolostor kápolnájában. Ferenc pápa 2020. november 28-án bejelentette, hogy a 95 esztendős XVI. Benedek nagyon beteg.
Nyitókép: MTI/AP/L'Osservatore Romano

Közleményt adott ki a Vatikán XVI. Benedek pápáról

Új információk az emeritus egyházfőről. Erdő Péter is csatlakozott Ferenc pápa felhívásához.

Tudata teljesen tiszta, állapota éber - tudatta Benedek pápával kapcsolatosan a Vatikán egy nappal azután, hogy Ferenc pápa imákat kért a katolikus egyház híveitől a nagyon beteg XVI. Benedekért, hogy Isten mindvégig vigasztalja őt.

Ferenc részleteket nem közölt a lemondott pápa állapotával kapcsolatosan, az is meglepetés volt, hogy rendes audienciája végén ezt a felkérést közzétette - írja a Sky News.

"Az emeritus pápa jól aludt az éjjel. Tudata ma teljesen világos és éber, és bár állapota továbbra is súlyos, a helyzet jelenleg stabil. Ferenc pápa ismételten kéri, hogy imádkozzanak érte és

kísérjék őt ezekben a nehéz órákban"

- közölte a Vatikán.

XVI. Benedekért mutatnak be misét a "kis Vatikánnak" tartott római lateráni Szent János-bazilikában pénteken.

Meg nem erősített hírek

Edward Pentin amerikai vatikáni tudósító a forrásait meg nem nevezve arról írt a Twitteren, hogy XVI. Benedek pápa veseelégtelenségben szenved - írta az Index.

Egy jól értesült vatikáni forrás szerda este azt mondta a Catholic Heraldnak (londoni székhelyű római katolikus magazin), hogy Benedek nem "semmilyen különösebb súlyos betegségben" nem szenved, egészségügyi gondjait idős szervezete okozza.

Ez a forrás azt is kifejtette, hogy Benedek állapota kedd este jelentősen, eszméletvesztésig romlott, és erről Ferenc pápát a szerdai általános audiencia előtt tájékoztatták.

A forrás hangsúlyozta, hogy az eszméletvesztések, különösen az időseknél, az élet végét jelentő "rejtély" részét képezhetik.

"Valószínűleg elértük földi életének utolsó szakaszát, és fel kell készülnünk és imádkoznunk kell érte és az egyházért. De csak Isten tudja, hogy ez mikor fog megtörténni: ma este, holnap este, néhány nap vagy talán tíz múlva" – mondta a forrás a lapnak. "Nem hiszem, hogy most hónapokról beszélhetünk, de most jobban az Úr kezében vagyunk, mint valaha."

A lengyel Interia Wydarzenia szerint Ferenc pápa azért látogatta meg Benedeket, mert feladta neki az utolsó kenetet. A feltételezésről ír a Catholic Herald is, hangsúlyozva, hogy ezt nem erősítették meg.

Erdő Péter bíboros, prímás is csatlakozott Ferenc pápa imafelhívásához

Az Esztergom-Budapesti főegyházmegye honlapján egy rövid közlemény jelent meg, amely szerint Erdő Péter is imádkozik Benedekért.

„Szeretettel imádkozom Benedek pápáért, aki erőt és lelki útmutatást nyújtott mindannyiunknak. Az igazság munkatársaként ma is példa és tanító, adja Isten, hogy a Mennyei Atya házából is támogathassa majd Egyházunkat! Kérem az Urat, hogy adjon neki erőt a végső küzdelemhez.”

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×