eur:
389.94
usd:
363.83
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A német zászló alatt hajózó SOS Humanity1 migránsokkal a fedélzetén horgonyoz Szicília partjainál, Acireale kikötőváros közelében 2022. november 5-én. A hajó több mint egy hete vár kikötési engedélyre a dél-olaszországi partoknál, ahol már négy civilhajó várakozik: az SOS Humanity1-en kívül a francia SOS Méditerranée szervezet működtette, norvég felségjelzésű Ocean Viking és a szintén norvég Geo Barents, amelyet az Orvosok Határok Nélkül (MSF) tart fent, valamint a Mission Lifeline német nem kormányzati szervezet (NGO) Rise Above nevű hajója, amelyen lázadás tört ki. A négy hajón összesen több mint ezren tartózkodnak.
Nyitókép: MTI/AP/Salvatore Cavalli

Súlyos következményekre számíthat Olaszország a franciák részéről

Toulonban köthet ki az Ocean Viking, fedélzetén több mint 200 migránssal, miután az olasz hatóságok nem fogadták be a hajót. Az utasait jórészt szétosztják uniós országok között. Az éles francia kritika új fejlemény az amúgy is megosztó ügyben.

Az olaszok korábban megtagadták a hajótól a kikötés jogát, amit Franciaország élesen kritizál. Gerald Darmanin belügyminiszter szerint az, hogy az olaszok megtiltották a hajónak, hogy kikössön, önző és érthetetlen döntés volt.

"Ebben az összefüggésben Franciaország kivételes alapon úgy döntött, hogy ellentételezi az olasz kormány elfogadhatatlan magatartását, és meghívja a hajót Toulon katonai kikötőjébe" – mondta Darmanin egy sajtótájékoztatón a Reuters tudósítása szerint.

A hajón utazó 234 főből 57 gyerek. A migránsok nagyságrendileg egyharmadának Franciaország nyújt segédkezet, másik több mint 80 ember Németországba kerül, ugyanennyi embert szétosztanak Horvátország, Románia, Bulgária, Litvánia, Málta, Portugália, Luxemburg és Írország között az "európai szolidaritás" nevében.

Csak azok maradhatnak az Európai Unióban, akik "jogosultak menedékre" - hangsúlyozta a belügyminiszter.

Az Ocean Vikingen utazók között bangladesi, eritreai, szíriai, egyiptomi, pakisztáni, mali, szudáni és guineai állampolgárok vannak - jelezte a francia belügyminisztérium az AFP hírügynökségnek. A forrás elmondta: az érintett országokkal megtörtént a kapcsolatfelvétel azok kitoloncolása érdekében, akik nem jogosultak menedékre.

Csütörtökön Korzika szigetének környékén járt a hajó, amely pénteken köt majd ki Toulonban.

"Kétségtelen, hogy az Ocean Viking Olaszország kutatási és mentési zónájában volt"

– mondta Darmanin, aki szerint "ennek rendkívül súlyos következményei lesznek a kétoldalú kapcsolatokra nézve". Az első következmény az, hogy nem veszik át az országtól azt a 3000 migránst, akinek befogadásáról már korábban megegyeztek. Ezen túl a közös határon megerősítik az ellenőrzést.

A szabad belső határokkal rendelkező Európai Unióba belépő migránsok kezelése régóta komoly kérdéseket vet fel, az éles francia kritika Olaszország irányába azonban újdonságot jelent. Darmanin mély sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatosan, hogy az olaszok nem fogadták a migránsokat, azaz megítélése szerint nem viselkedtek felelős európai államként.

Olaszország és Spanyolország, a két mediterrán állam, amelybe a tengeri úton érkező migránsok java eljut, régóta beszél arról, hogy más országoknak, közte Franciaországnak is többet kellene tennie az ügyben.

Az elmúlt napokban összesen négy, mintegy 1000 migránst szállító jótékonysági hajó rekedt Olaszországnál, a kormány pedig sürgette a hajók lobogói szerinti államokat, Németországot és Norvégiát, hogy vegyék át azokat.

A hajók közül kettő kedden kiköthetett a szicíliai Catania városában, miután a kormány eredetileg csak azokat engedte partra szállni, akik szerinte veszélyeztetettek. Egy harmadik, kisebb hajó a déli Reggio Calabria kikötőjében köthetett ki. Az Ocean Viking volt a negyedik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×