eur:
389.6
usd:
361.95
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
IRPIN, UKRAINE - APRIL 01: A rose on a broken window is seen as the city is completely abandoned due to ongoing Russian attacks in Irpin, Ukraine on April 01, 2022. Ukrainian soldiers regained control in the Irpin region that is one of the hot conflict areas where the most intense battles took place since the beginning of the war. (Photo by Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

Felvonták az ukrán zászlót Csernobilban - a háború szombati hírei percről percre

A Wikipédiának is nekimentek az oroszok. A Gazprom váratlanul eladja németországi leányvállalatát, ez Ausztriára is hatással lehet. A bajor miniszter szerint túlterhelhetik a rendszert az Ukrajnából érkező árva gyerekek. (A nyitóképen: Rózsa egy betört ablakban az orosz támadások miatt teljesen elhagyatott ukrajnai Irpinyben 2022. április 1-jén. Az ukrán katonák visszaszerezték az irányítást a régióban, amely az egyik legsúlyosabb konfliktusövezet a háborúban.)

2022.04.02. 23:00

Kijev teljes térségét visszafoglalták az ukrán erők

Közel háromszáz férfi holttestét találták meg Bucsán egy tömegsírban.

2022.04.02. 20:53

Felvonták az ukrán zászlót Csernobilban

Enerhoatom ukrán állami atomipari közlése alapján azt írta a CNN, hogy felvonták az ukrán zászlót Csernobilban azután, hogy az orosz erők elhagyták azt. "Ma, április 2-án 11 órakor felvonták az ukrán zászlót a csernobili atomerőmű felett, és elénekelték a himnuszt. Az ünnepségen jelen volt a csernobili atomerőmű teljes személyzete, amely február 24-e óta hősiesen dolgozott a megszállás zord körülményei között, és gondoskodott az állomáson és a közeli létesítményekben a nukleáris és sugárbiztonságról" - fogalmaztak a közleményükben a Telegramon.

2022.04.02. 20:53

Egy uniós ország bejelentette, hogy felhagyott az orosz gáz importjával

Az ország gázellátását most cseppfolyósított földgázból fedezik, és arra is van megoldásuk, ha a jelenlegi mennyiségnél többre lesz majd szükség.

2022.04.02. 20:52

Bajor miniszter: túlterhelhetik a rendszert az Ukrajnából érkező árva gyerekek

A dél-németországi Bajorország családügyi minisztere arra figyelmeztette a berlini kormányt, hogy az Ukrajnából a háború elől Németországba menekülő árva gyerekek tömegei túlterhelhetik a szociális szolgáltatások rendszerét. Ulrike Scharf a dpa hírügynökségnek nyilatkozva szombaton kijelentette: hibásnak tartja, hogy a szövetségi kormány kísérő nélkül érkező gyerekként kategorizálja az Ukrajnából valamilyen gondozóval érkező kiskorúakat is, mert ez azzal a következménnyel jár, hogy ezek a gyerekek a gyermekjóléti szolgálatok gyámsága alá kerülnek.

"Ez teljesen meghaladja az (ellátórendszer) erejét. Nem tudják ezt kezelni" - állította Scharf, hozzátéve, hogy a gyermekjóléti létesítményeket nem arra tervezték, hogy ilyen nagy számban szállásoljon el gyerekeket, akik között több fogyatékossággal élő is van. Ráadásul a gondozóval érkező gyerekeket el kell ilyenkor választani az őt Ukrajnából kísérő felnőtt személytől, ami szintén nem a gyerekek legjobb érdekét szolgálja - érvelt a bajor miniszter.

Ulrike Scharf botrányosnak nevezte azt, hogy Anne Spiegel, a szövetségi kormány családügyi minisztere elutasította a tartományok egyhangúlag megfogalmazott tiltakozását a mostani rendszerrel szemben.

A hét közepén Németországban országos hatáskörű koordinációs központot hoztak létre az Ukrajnából egyedül érkező, minden bizonnyal árván maradt gyermekek elhelyezésére. Ennek keretében az SOS-Gyermekfalvak nevű civil szervezet forródrótján jelentkezhet bárki, aki el tud szállásolni szülő nélkül maradt ukrán gyerekeket. (MTI)

2022.04.02. 20:50

Dnyipropetrovszk régióban vasutat talált el egy orosz rakéta

A régió katonai vezetője arról számolt be, hogy az orosz támadások miatt szüneteltetniük kell a vasúti közlekedést. Valentyin Reznicsenko arról beszélt, hogy egy rakéta találta el a vasutat Pavlohrad körzetében, tűz is keletkezett. A vezető szerint a vágányok súlyosan megsérültek, a vonatkocsik egy része felrobbant. Halálos áldozatokról nem számolt be, egy sérültről tudni. (Telex)

2022.04.02. 20:27

Az Accor francia szállodaóriás nem távozik Oroszországból

A cégcsoport továbbra is nyitva tartja szállodáit Ukrajnában és Oroszországban is, mert ott "rendkívül értékes, sőt, nélkülözhetetlen" szolgáltatásokat nyújt - jelentette be Sébastien Bazin vezérigazgató szombaton a France Inter rádióban, hozzátéve, hogy nem járul hozzá az orosz háborús erőfeszítésekhez, mert "nem fizet adót" Oroszországban.

"Nem ott keresek pénzt, így senki sem mondhatja nekem, hogy az orosz háborút finanszírozom" Ukrajnában - mondta. "Nem fizetek adót, mert ott pénzt veszítek, 32 százalékos kihasználtságnál vagyunk, s csak amikor elérjük az 55 százalékot, akkor kezdünk csak pénzt keresni".

"A világ minden táján jelen vagyunk a nehéz időkben, az Accor 50 év alatt soha nem zárt be szállodát konfliktus sújtotta övezetben" - magyarázta. "Egyetlen dolog érdekel, az alkalmazottjaim, hogyha ők nincsenek, nem lehet működni. Oroszországban 3800 alkalmazottam van 55 szállodában, amelynek nem tulajdonosa, hanem vezetője vagyok, és így felelős vagyok értük". (MTI)

Egy nem teljes (lapozható) lista az Oroszországban továbbra is működő vállalatokról:

2022.04.02. 20:26

Menekültek szállásának ablakát dobták be téglával

Nyomozást indított a rendőrség.

2022.04.02. 16:59

Drónvideón a lebombázott Mariupol városa

Fekete romok, kiégett, összeomlott épületek fölött haladt el a kamerával felszerelt repülő szerkezet.

2022.04.02. 16:44

Két, Ukrajna melletti demonstráció is volt szombat délután Budapesten

Ukrajnai anyák és Juhász Péterék hívják fel a figyelmet többek között a háború okozta helyzetre.

2022.04.02. 16:09

Megfontolja a kijevi látogatást Ferenc pápa

Kétnapos útra, a legkisebb európai uniós országba, Máltára indult szombaton a katolikus egyházfő, a repülőn kérdezték újságírók.

2022.04.02. 15:54

Az ukránok szerint gyorsan vonulnak vissza az orosz erők két térségből - képek, videók

A Mariupolból már korábban kimenekítettek közben Zaporizzsjába értek. Többen 15 kilométert gyalogolva igyekeztek valamilyen szállítójárműre bukkanni.

2022.04.02. 14:26

Jelentés a BOK csarnokból

A fővárosi BOK csarnokban megnyitott humanitárius tranzitponton pénteken 438 ukrajnai menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak; az éjszakát 161 ember töltötte a létesítményben - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala szombaton a Facebook-oldalán.

A csaknem 4400 alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve. (MTI)

2022.04.02. 14:04

Lettország orosz háborús szimbólumokat tilt be

Az orosz tankokon és harci járműveken feltűnő Z és V feltüntetése pénzbírságot vonhat maga után.

2022.04.02. 13:24

Irak igencsak jól keres a kőolajexporton

Irak márciusban több mint 11 milliárd dollár értékben exportált kőolajat, ami 1972 óta nem látott rekordnak számít - közölte a közel-keleti ország olajügyi minisztériuma az előzetes adatokra hivatkozva.

Irak, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) második legnagyobb exportőre 100 563 999 hordónyi kőolajat szállított külföldre 11,07 milliárd dollár értékben, ami 1972 óta a legmagasabb mértékű bevétel" - derült ki a bagdadi illetékes tárca közleményéből.

A 41 millió lelket számláló Irak jövedelmének mintegy 90 százaléka az olajbevételekből származik. Az országnak égetően szüksége is van a növekő bevételre, mivel pénzügyi válsággal küszködik és újra kell építenie a 2013-ban ellene indított amerikai háborúban elpusztult infrastruktúráját.

Csütörtökön az OPEC tagállamai úgy döntöttek, hogy csak mérsékelt ütemben növelik olajkitermelésüket, annak ellenére, hogy a nyugati országok erőteljes nyomást gyakoroltak rájuk a nagyobb kitermelés végett, mivel az ukrajnai háború miatt az egekbe szökött az olajár. (MTI)

2022.04.02. 12:57

Az oroszok feltételekhez kötik az űrprojektes együttműködéseket, az ISS is érintett

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) és más közös űrprojektekben dolgozó partnerek közötti normális kapcsolatok helyreállítása csakis akkor lehetséges, ha a Moszkva elleni nyugati szankciókat feloldják - közölte Oroszország űrkutatási igazgatója szombaton.

2022.04.02. 12:21

Lengyel nyilatkozat a V4-es együttműködésről a lemondott találkozó után

Orbán Viktor miniszterelnök az európai uniós színtéren soha nem hagyta cserben lengyel partnereit, Lengyelország semmiképpen sem szakítja meg kapcsolatait Magyarországgal, és folytatódni fog a visegrádi együttműködés is - hangsúlyozta Jaroslaw Kacznyski lengyel kormányfőhelyettes.

2022.04.02. 12:03

Európa meg akarja nyerni Kínát egy új világrend érdekében

Az ukrajnai orosz invázió minden kétséget kizáróan összekovácsolta a Nyugatot. Kína ugyanakkor a vélt semlegesség köntösébe bújt.

2022.04.02. 11:21

Ukrajna jó hírekre számít a hétvégén Mariupollal kapcsolatban

Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója, Olekszij Aresztovics az ukrán közszolgálati televíziónak azt mondta: "Küldöttségünk Isztambulban (az ukrán-orosz béketárgyalások helyszínén) megállapodást kötött az evakuálásokról". Hozzátette: "úgy gondolom, hogy ma vagy talán holnap jó híreket fogunk hallani Mariupol lakosainak kimenekítéséről".

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) pénteken egy csapatot küldött, hogy kivezessen egy mintegy 54 ukrán autóbuszból és más magánjárművekből álló konvojt a városból, de visszafordultak, mondván, hogy a körülmények miatt nem lehetett volna tovább haladni. Szombaton újra próbálkoznak.

Mariupol, amelyet Oroszország öt hete tartó inváziójának első napjai óta bekerített, Moszkva fő célpontja a délkeleti Donyec-medencei régióban. Több tízezer, más hírek szerint több százezer ember rekedt a városban, ahol alig jutnak élelemhez és vízhez. (MTI)

2022.04.02. 10:13

Folytatódtak az orosz erők heves támadásai az ukrajnai nagyvárosok ellen

Keleten még tovább erősödik a nyomás, de Közép-Ukrajnában is voltak rakétacsapások.

2022.04.02. 09:51

Több mint 11 ezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Magyarország területére pénteken az ukrán-magyar határszakaszon 5453 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 5949-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton.

A beléptetettek közül a rendőrség 1012 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Az érintetteknek a rendelkezésre álló idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte szombaton a police.hu oldalon, hogy az ukrajnai háború elől pénteken 814 ember, köztük 297 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba.

A fővárosi és vidéki szálláshelyeken 24 ember, köztük 13 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

2022.04.02. 09:35

Bírsággal fenyegeti a Wikipédiát Oroszország

Az orosz médiahatóság akár 4 millió rubel (több mint 16 millió forint) értékű pénzbírsággal sújthatja a Wikipédiát (közösségi online világenciklopédia), ha nem törli az "Ukrajnában végrehajtott különleges katonai műveletekről szóló pontatlan információkat", amelyek "célja az orosz felhasználók félretájékoztatása" – fogalmazott a hatóság hivatalos közleményében. (hirado.hu)

2022.04.02. 09:30

Ég az orosz olajtározó Belgorodban

Orosz és nyugati hírforrások szerint az ukrán hadsereg két alacsonyan repülő Mi-24-es helikopterrel intézett rakétatámadást péntek hajnalban, amely egy olajtárolóra irányult Belgorod térségében, Oroszország területén. Később Kijev és Moszkva is megszólalt a támadás ügyében.

A támadás következtében a tározóban tűz ütött ki, melynek eloltásán a tűzoltók továbbra is dolgoznak. A tüzet egyelőre lokalizálták, azaz megakadályozták a továbbterjedését más területekre – közölte a NEXTA Twitter-oldalán megjelent beszámoló alapján a hirado.hu.

2022.04.02. 08:57

Orbán Viktor: háború vagy béke a tét

Háború vagy béke - ezt tartja az április 3-i országgyűlési választás tétjének a miniszterelnök, a Fidesz elnöke. Egy interjúban kifejtette, nem tart attól a "felállástól", hogy a baloldal összefogott, és "egyetlen alakzatban" száll szembe a Fidesszel.

2022.04.02. 08:01

Világörökségi értékek is odaveszhetnek a háborúban

Már eddig is tucatnyi templomot, múzeumot és történelmi emlékhelyet ért támadás Ukrajnában az UNESCO szerint.

2022.04.02. 07:45

Váratlan Gazprom-kivonulás Németországból

A németen kívül az osztrák gázszállítást is érintheti a lépés, ami az iparági elemzőket is meglepte.

2022.04.02. 07:30

Újabb amerikai fegyverek Ukrajnának, buszokkal is folytatódott a kimenekítés

A támadó orosz erők sikertelenül próbálják felszámolni a légierőt - közölte péntek este Mikola Olescsuk.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×