eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter-bazilikában tartott újévi misén 2022. január 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

Megfontolja a kijevi látogatást Ferenc pápa

Kétnapos útra, a legkisebb európai uniós országba, Máltára indult szombaton a katolikus egyházfő, a repülőn kérdezték újságírók.

Ferenc pápának ez a 36. külföldi látogatása. A katolikus országban útjának középpontjában egyebek mellett a migránsok és menekültek helyzete áll majd. A 85 éves katolikus egyházfőnek szándékában áll néhányukkal találkozni egy karitatív intézményben.

Látogatása feszült geopolitikai időszakban történik, amikor migránsok ezrei kelnek át a Földközi-tengeren, és több millió háborús menekült érkezik Ukrajnából.

Két évvel ezelőtt Ferenc pápa egy beszédében Pál apostolnak a Közel-Keletről, a Földközi-tengeren keresztül Rómába tartó útját idézte fel, emlékeztetve arra, hogy a hajótörött apostol Málta partjaira vetődött, ahol a sziget lakosai segítettek neki. "A máltaiak már akkor is rendes emberek, befogadók voltak" - mondta.

A Sea-Eye nevű német civil szervezet abban reménykedik, hogy pápa látogatása során segít biztonságos menedéket találni Máltán 106 kimentett migráns számára, akik hajójuk fedélzetén tartózkodnak. A Sea-Eye 4 nevű hajó jelenleg Málta előtt horgonyoz. "Jó lenne, ha a pápa látogatása változást hozna" - mondta a Sea-Eye szóvivője pénteken. "A remény hal meg utoljára"- tette hozzá.

Ferenc pápa 2020 májusában utazott volna Máltára, akkor azonban a koronavírus-járvány kitörése felborította terveit.

A katolikus egyházfő útja során imádkozik majd a híres rabati Szent Pál-barlangban, valamint katamaránnal ellátogat Gozo szigetére is, hogy meglátogasson egy ottani nemzeti kegyhelyet.

A főváros, Valletta közelében több ezer hívő részvételével misét terveznek bemutatni.

Igen, napirenden van - válaszolta a Reuters tudósítása szerint a pápa arra az újságírói kérdésre, hogy mit gondol Volodimir Zelenszkij meghívásáról, aki Kijevbe invitálta a közelmúltban. Az ukrán elnökön kívül az egyházfőt Ukrajnába hívta Vitalij Klicsko kijevi polgármester, Szvjatoszlav Sevcsuk a bizánci rítusú ukrán egyház érseke és Andrij Juras ukrajna vatikáni nagykövete is. A pápa beszélt is telefonon az elnökkel és az érsekkel korábban.

A kijevi látogatás lehetősége egyelőre nem hivatalos, dátum sincsen rá.

"Azt hittük, hogy más országok lerohanása, a kegyetlen utcai harcok és az atomfegyverrel fenyegetődzés mind már a régmúlt hátborzongató emlékei közé tartoznak" - jelentette ki a katolikus egyházfő később, máltai tisztségviselők és diplomaták előtt.

A pápa továbbra sem nevezte meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt, sem konkrétan Oroszországot. Úgy fogalmazott: "idejétmúlt nemzeti érdekekre hivatkozva egy hatalmasság ismét konfliktusokat gerjeszt és provokál, miközben a hétköznapi emberek érzik azt, hogy jövőt csak úgy lehet építeni, ha osztoznak rajta, máskülönben nem is lesz jövő".

A Vatikán az utóbbi években új kapcsolatokat épített ki a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szövetséges orosz ortodox egyházzal, és az ukrán-orosz konfliktusban fel is ajánlotta, hogy közvetítőként segítene a válság megoldásában, de mindeddig a felek nem vették ezt igénybe.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×