eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A pusztítás nyomai egy orosz légicsapást követően Bisivben 2022. március 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA

Újabb hírek az elfoglalt ukrán atomerőműről - percről percre

Szombat reggelre körülzárták Mariupolt, fordulópont jöhet Kelet-Ukrajnában. Újságírók örökítették meg, ahogy lőnek rájuk és ahogy menekülnek. Volodimir Zelenszkij videón üzent azután, hogy ismét távozásának hírét keltették.

2022.03.05. 22:18

Ursula von der Leyen: már több mint 1,2 millióan menekültek el Ukrajnából

az Európai Bizottság elnöke szombaton a spanyol miniszterelnökkel folytatott madridi megbeszélését követően hangsúlyozta a tagállamok által tanúsított szolidaritást, kiemelve az Ukrajnával határos országokat, köztük Magyarországot, és felhívta a figyelmet, hogy ezeknek az országoknak is szükségük van támogatásra. "Büszkeség kijelentenem, hogy az EU megmutatta egységét, elszántságát és szolidaritását" - fogalmazott.

Az Európai Bizottság elnöke kiemelte: "Putyin háborúja" hatással lesz az európai gazdaságra és az európaiakra is. Az Európai Uniónak "meg kell szabadulnia" az orosz gáz- és szénfüggőségtől, diverzifikálnia kell az energiaellátási forrásokat és növelnie kell a stratégiai beruházásokat a megújuló energiákba - hangsúlyozta.

2022.03.05. 21:56

Egy mélygarázsban próbál túlélni családjával a téli olimpia ezüstérmes ukrán síakrobatája

Olegszandr Abramenko Munkácsra tervez menekülni.

2022.03.05. 21:28

Ukrajna speciális státusszal csatlakozik a NATO kibervédelmi központjához

Első kézből származó információkat szállíthat az észak-atlanti szövetségnek.

2022.03.05. 21:14

Hétvégén már nem, csak hétfőn ül le tárgyalni az orosz és az ukrán delegáció

Ez lesz a harmadik alkalom, hogy megbeszélést folytatnak a harcoló felek küldöttei.

2022.03.05. 21:01

Az ukránbarát akciók miatt bukják tömegek az angol bajnokikat

Kína kezdettől ellenezte az Ukrajnában háborúzó Oroszországgal szembeni szankciókat.

2022.03.05. 20:27

Uniós lélegeztetőgépek érkeztek Ukrajnába magyar segítséggel

A katasztrófavédelem kétszáz lélegeztetőgépet juttatott el a háborús helyzetben lévő Ukrajnába az Európai Unió magyarországi készletéből - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kommunikációs szolgálata.

A katasztrófavédelem központi raktárában tárolt rescEU készletből 200 lélegeztetőgépet, 250 betegmonitort, 25 központi monitort és 100 infúziós pumpát szállítottak Záhonyba, ahol Ukrajna képviselői átvették a 3,7 millió euró összértékű, öt teherautónyi segélyszállítmányt. A rescEU projektet az Európai Bizottság hívta életre, a kezdeményezés eredményeképpen európai uniós finanszírozásból közös stratégiai mentési célú készlet jött létre. Ukrajna az Európai Unió veszélyhelyzet-kezelési koordinációs központján keresztül kért segítséget, amelyre reagálva az Európai Bizottság európai polgári védelemért és humanitárius segélyműveletekért felelős főigazgatósága kérte a magyarországi rescEU készletben szereplő egészségügyi eszközök mobilizálását - olvasható a közleményben.

2022.03.05. 20:26

Folytatódik az orosz támadás Mariupol és Zsitomir környékén

Nem volt sikeres a tűzszünet és nem sikerült jelentős mennyiségű embert evakuálni.

2022.03.05. 20:23

A spanyol közszolgálati médiumok is távoznak Oroszországból

Ideiglenesen felfüggeszti tájékoztatási tevékenységét Oroszországból a spanyol EFE hírügynökség, valamint a közszolgálati televízió és rádió (RTVE) is - közölte a két sajtóorgánum szombaton. A döntést azzal az Oroszországban elfogadott új törvénnyel indokolták, amelynek alapján akár 15 éves szabadságvesztéssel büntethetőt azok, akik a hatóságok megállapítása szerint "hamis információkat" terjesztenek az orosz haderő tevékenységéről.

"Az EFE hírügynökség mélységesen sajnálja ezt a nagyon súlyos támadást a szólásszabadság ellen; egy nyilvánvaló kísérlet a Kreml részéről, hogy eltitkolja az igazságot a közvélemény elől" - fogalmazott közleményében Gabriela Canas, az EFE elnöke. (MTI)

2022.03.05. 20:01

Amerikai repülőgép-hordozó lehet az Égei-tengeren

A USS Harry S. Truman amerikai repülőgép-hordozó ezen a héten az Égei-tenger északi részén tartózkodott, hogy onnan biztosítsa a repülési műveleteket arra az esetre, ha Oroszország ukrajnai inváziója miatt a feszültség fokozódna a térségben - állítja egy, a témában jártas amerikai tisztviselő a CNN tudósítása szerint.

A forrás nem árulta el a jármű pontos helyét, de megjegyezte: nem rutinszerű, hogy ilyen hajó az Égei-tenger legészakibb vizein közlekedjen.

2022.03.05. 19:58

Ivano-Frankivszkban sem ülnek tétlenül

A magyar határtól nem egészen 300 kilométerre levő település repülőterét az elsők között érte rakétatalálat a háború kirobbanása után. Most már harci járművek érkezésére is készülnek.

Ivano-Frankivszk, 2022. március 5.
Speciális tankelhárító akadályt,
Speciális tankelhárító akadályt, "cseh páncéltörő sünt" hegeszt egy ukrán férfi a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban 2022. március 5-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

2022.03.05. 19:55

Lvivben is a készülnek a támadásokra

Az alábbi felvétel tanúsága szerint annyira, hogy óvóhelyet is kialakítanak.

Lviv, 2022. március 5.
Óvóhelyet építenek munkások a nyugat-ukrajnai Lvivben 2022. március 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
MTI/PAP/Vitaliy Hrabar
Óvóhelyet építenek munkások a nyugat-ukrajnai Lvivben 2022. március 4-én (március 5-én kiadott felvétel). MTI/PAP/Vitaliy Hrabar

2022.03.05. 19:41

Az izraeli kormányfő Moszkvában tárgyalt Vlagyimir Putyinnal, most Berlinbe utazik

A török államfő pedig vasárnap telefonon fog tárgyalni az orosz elnökkel - az is ismert, hogy mit fog kérni tőle.

2022.03.05. 19:28

Egyes hírek szerint megölték a béketárgyalások egyik ukrán résztvevőjét

Az SZBU, vagyis az ukránok lőtték agyon egy letartóztatás során.

2022.03.05. 19:11

Mindent megrohamoztak, ahol élelmiszerhez lehet jutni - kijevi helyzetjelentés, fotók

Az ukrán főváros egy hete bombázott elővárosából pedig most szabadulnak az elcsigázott emberek.

2022.03.05. 18:42

Romániában kialakítanak egy európai humanitárius logisztikai központot

Elsőként egy kisebb létesítmény készül, azt fogják bővíteni.

2022.03.05. 18:36

Közelít az ezerhez a menekültkérelmet benyújtók száma

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta 2022. március 5. reggel 6:00 órai adatok alapján 959 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált.

A Magyarország területére belépők amennyiben rendelkeznek a jogszerű tartózkodás feltételeivel (pl. bármely Magyarországi tartózkodásra jogosító tartózkodási engedéllyel vagy biometrikus útlevéllel) úgy szabadon beutazhatnak és tartózkodhatnak Magyarország területén. Ebben az esetben a külföldinek az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósághoz csak kérelem esetén kell fordulnia. Amennyiben menedékeskénti elismerés iránti kérelmet kíván benyújtani, arra személyesen van lehetőség a kialakított gyűjtőpontok bármelyikén a nap 24 órájában, vagy a Főigazgatóság bármely ügyfélszolgálati irodáján ügyfélfogadási időben.

Abban az esetben, ha a belépő személy nem rendelkezik a jogszerű tartózkodás feltételeivel, úgy a határmenti gyűjtőpontokon vagy az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság ügyfélszolgálati irodáin idegenrendészeti eljárás keretében kaphat ideiglenes tartózkodási igazolást - olvasható az idegenrendészet közleményében.

2022.03.05. 18:32

Az olasz sajtó is visszahívta újságíróit Oroszországból

A RAI olasz közszolgálati televízió, valamint az Ansa olasz hírügynökség is felfüggesztette moszkvai tudósítóinak munkáját. A RAI közszolgálati rádió-televízió bejelentése szerint "minden újságírói szolgáltatást" szüneteltetnek. Ugyanezt a döntést hozta meg az Ansa, valamint a Berlusconi család birtokolta Mediaset médiacsoport is. A RAI mostanáig Moszkvából tudósító két újságírója szabadon dönthet, hogy visszatér-e Olaszországba vagy szabadságot vesz ki, és marad. A döntés a jelenleg Oroszország más területein dolgozó további négy RAI-újságíróra is vonatkozik.

A közszolgálati média hangoztatta, hogy döntéséhez az orosz parlament alsóházában elfogadott törvényjavaslat vezetett, melynek értelmében 15 év szabadságvesztés is kiszabható azokra, akik a hatóságok szerint "hamis információkat" terjesztenek az orosz haderő tevékenységére vonatkozóan.

A római parlament médiabizottsága elnöke, Alberto Barachini, a Hajrá, Olaszország! (FI) szenátora magyarázatot sürgetett a RAI-tól, hangoztatva, hogy az újságírók szabad döntésére kell bízni, hogy folytatják-e munkájukat vagy sem.

A közmédia bejelentését megelőzően bírálat érte a RAI egyik állandó moszkvai tudósítóját, Marc Innarót, aki bejelentkezéseiben kijelentette, hogy a NATO keleti terjeszkedése vezetett Ukrajna megszállásához, valamint hangoztatta, hogy az oroszok célja az atomerőművek biztonságba helyezése volt. (MTI)

2022.03.05. 18:31

Szijjártó Péter: eddig 9 ország majdnem 4900 állampolgárának segített Magyarország

Mintegy 28 mentesítő járattal - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.

2022.03.05. 17:51

Antony Blinken: Elképzelhető, hogy „idővel” Ukrajna kerül ki győztesen a háborúból

Ha Moszkva szándéka az, hogy valamiképp megdöntse az ukrán kormányt és saját bábrezsimjét ültesse a hatalomba, azt „ilyen vagy olyan módon 45 millió ukrán fogja elutasítani” – fogalmazott az amerikai külügyminiszter.

2022.03.05. 17:30

Ferenc pápa ismételt imára szólított fel a békéért és Ukrajnáért

Ukránul és oroszul jelent meg ismét békefelhívás Ferenc pápa Twitter-fiókján, miközben az olasz fővárosban több tízezres megmozdulás zajlott a békéért szombaton. A bejegyzés a béke királynője, Szűz Mária oltalmát kérte a "veszélyekkel szemben mindannyiunk közös próbatételében". Az üzenethez csatolt címkék között szerepel a közös ima, a béke és az Ukrajna kifejezés. A @Pontifex oldalon megjelent üzenetben egy Szűz Mária-ikon képe látható.

Egyperces csenddel emlékeztek meg a háború áldozatairól a Rómában tartott békemeneten, amely a lateráni Szent János-bazilika előtti téren ért véget. Rendőrségi adatok szerint húszezren voltak jelen.

A Békehálózat nevű civilszervezet, valamint a legnagyobb szakszervezet, a CGIL rendezte demonstráción a fegyverletételt sürgették minden fél részéről. Elhatárolódott az akciótól a CISL szakszervezet, melynek közleménye szerint "nem lehet a mérleg ugyanazon tányérjára helyezni azt, aki saját hazáját védi, és azt, aki férfiakat, nőket, gyerekeket öl meg, célba veszi az atomreaktorokat, és egész Európát veszélyezteti". (MTI)

2022.03.05. 17:13

Fotókon az ukrán főváros felé tartó irdatlan orosz harci konvoj

Napok óta látni műholdfelvételeket a Kijev felé közeledő orosz katonai konvojról, most viszont szárazföldi képek is megjelentek a közösségi médiában.

2022.03.05. 16:44

A BBC után két német csatorna is felfüggeszti az oroszországi tevékenységét

Az ARD és a ZDF a brit közszolgálati műsorszolgáltatóéhoz hasonló indokkal döntött így.

2022.03.05. 16:29

A kormány hárommilliárd forint támogatást nyújt a Karitatív Tanács szervezeteinek

Hat szervezet kap egyenként 500 millió forintot.

2022.03.05. 16:15

Úgy tűnik, szombaton már nem lesz kimenekítés Mariupolból

Nagy valószínűséggel nem fog megkezdődni szombaton az orosz ostrom alatt álló kelet-ukrajnai Mariupol és Volnovaha polgári lakosainak kimenekítése - közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szombaton Genfben.

2022.03.05. 15:43

Friss hírek a hét végére remélt orosz-ukrán béketárgyalások esélyéről

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerinte a helyzetet övező „optimizmust” Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „dühös” kijelentései tompították.

2022.03.05. 15:26

Vlagyimir Putyin: a nyugati szankciók olyanok, mint egy hadüzenet

Kemény szavakat fogalmazott meg az orosz elnök a nyugati gazdasági intézkedések, valamint az Ukrajna fölötti esetleges légtérzár kapcsán.

2022.03.05. 14:58

Zavartalan a forgalom a Liszt Ferenc repülőtéren

A felfüggesztett ukrajnai és orosz járatok kivételével minden célállomásra a menetrendnek megfelelően közlekednek a légijáratok - közölte a Budapest Airport. (MTI)

2022.03.05. 14:58

Tüntetések az oroszok által megszállt ukrán városokban – videók

Százak vonultak az utcára Bergyanszkban és Herszonban is.

2022.03.05. 14:39

Nagyon kevés a menedékkérő ukrán - ez az oka

Mágó András, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság menekültügyi igazgatója elmondta, aki a háború elől menekül Ukrajnából, eleve jogszerűen tartózkodik itt, egy emeltebb szintű védelemhez kell a "papír".

2022.03.05. 14:25

Dmitrij Peszkov: Moszkvát nem tudják elszigetelni

"Gazdasági banditizmussal" vádolta meg az orosz elnöki szóvivő a nyugatot, közölve, hogy Moszkva minderre válaszolni fog, nem is akárhogy.

2022.03.05. 13:57

Anthony Blinken szerint meg kell erősíteni a NATO keleti országainak biztonságát

A térségbeli országok - köztük Lengyelország, Litvánia, Szlovákia, Magyarország és Románia - érintett, derült ki az amerikai külügyminiszter és a lengyel kormányfő tárgyalásán.

2022.03.05. 13:39

Így próbálja elejét venni egy esetleges atomháborúnak az USA és Oroszország

Egy új forródrót nyílt meg az amerikai és az orosz védelmi minisztérium között azért, hogy semmiképp se törjön ki atomháború a felek közt.

2022.03.05. 13:43

Telefont és feltöltött kártyát kapnak a menekültek

Előre feltöltött kártyát és ingyen telefont ad a Yettel a menekülteknek. A cég Facebook-oldalán megjelent bejegyzés szerint az átvételhez ukrán személyi okmányok szükségesek. A SIM-kártyákat és telefonokat a határ mentén hétköznap a Záhonyban, Lónyán és Tiszabecsen felállított átvevőpontokon is át lehet venni, a cég két budapesti üzletében pedig a hét minden napján - vette észre az mfor.hu.

A kártyákkal ezek a szolgáltatások lesznek elérhetők:

  • Korlátlan belföldi adathasználat az aktiválás utáni nap végéig
  • 5 GB ingyenes internet Magyarország területén (30 napig)
  • 50 perc belföldi telefonhívás (30 napig)
  • Ingyenes nemzetközi hívás Ukrajnába (visszavonásig)
  • Ingyenes roaming Ukrajna területén (visszavonásig)

A cég ezen felül ingyenes wifi-hotspotokat is biztosít a Nyugati pályaudvarnál.

2022.03.05. 13:22

Ukrán védelmi miniszter: Mától az ukrán égbolt a legsebezhetőbb

Az orosz erők a kritikus infrastruktúrát bombázzák - mondta Olekszij Reznyikov.

2022.03.05. 13:05

Videón egy orosz harcidrón pusztítása

Úgy néz ki, az oroszok is elkezdték felismerni, milyen közönsége van a dróntámadásokról készült propaganda-videóknak, és meg is jelent az első olyan felvétel, melyen egy Orion / Inohodec-drónnal támadnak egy ukrán parancsnoki állást.

2022.03.05. 12:53

Bezáratná az európai kikötőket Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter

A Twitterre töltötte fel az orosz hajók kitiltását kérő üzenetét néhány fotó kíséretében.

2022.03.05. 12:31

Friss hírek az elfoglalt ukrán atomerőműről

Szombaton a zaporizzsjai terület katonai igazgatóságának vezetője a Facebookon azt közölte, hogy nem nőtt a sugárzás mértéke az ott található atomerőműnél. "A sugárzás mértéke változatlan, nem jelent veszélyt az emberek egészségére és életére nézve" - fogalmazott Olekszandr Sztaruh.

A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb ilyen létesítmény Európában; hat, egyenként 950 megawatt teljesítményű reaktora van. Az ukrán nukleáris energiatermelés csaknem felét, a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét adja. A létesítményben péntek hajnalban ütött ki tűz az orosz csapatok támadását követően. A lángokat nem sokkal később sikerült eloltani. Ezt követően a RIA Novosztyi orosz hírügynökség az ukrán nukleáris szabályozási felügyeletre hivatkozva azt közölte, hogy az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett. (MTI)

2022.03.05. 12:31

Mégsincs még evakuálás Mariupolban, mert lőni kezdtek

Korábban az orosz fél azt közölte, hogy ötórányi tűzszünet lesz és humanitárius folyosót nyitnak.

2022.03.05. 11:52

Nyikita Mazepin nem maradhat a Forma-1-es Haas csapatnál

Az amerikai tulajdonban álló csapat szombaton megerősítette a korábbi sajtóértesüléseket, melyek szerint a 23 éves orosz versenyző az ukrajnai háború miatt nem maradhat a Haasnál.

2022.03.05. 11:32

Orbán Viktor: ez az utolsó, történelmi lehetőségünk

Az agrárkamarák évnyitóján tartott beszédet a miniszterelnök, érintve a háború miatt Oroszország ellen hozott szankciókat, az élelmiszeriparban tervezett hatalmas átalakulást és a nemzeti szuverenitás több kérdését.

2022.03.05. 09:45

A futball orosz oligarchái, akik most bajba kerülhetnek

Nem csupán Roman Abramovics tarthat a nemzetközi labdarúgás nagy orosz befektetőti, tulajdonosai közül attól, hogy a közeljövőben Dél- vagy Nyugat-Európában szankciók sújthatják. Hasonló cipőben jár Ribolovljev Monacóban és Bruges-ben, Szavvidisz Szalonikiben, Valerij Ojf a Vitesse-nél, Aliser Uszmanov az Evertonnál, Anton Zingarevics a Readingnél vagy Makszim Gyomin a Bournemouth-nál.

2022.03.05. 09:34

Menekülő családot egyesítettek a Nyugatiban - videó

Budapesti pályaudvarok: a menekültek hatoda gyerek volt pénteken.

2022.03.05. 09:03

Videó rögzítette, ahogy újságírókra lőnek Kijevtől nem messze

Kijevből Bucha városába indultak még hétfőn, mert a brit újságírók úgy tudták, hogy már lecsillapodott a helyzet a városban, ahol előző nap az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz konvojt.

2022.03.05. 08:49

Volodimir Zelenszkij: Nem menekültem el, itt vagyok - videó

Pénteken Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke állította a Telegram-csatornáján, hogy az ukrán elnök elhagyta országát, és Lengyelországban tartózkodik.

2022.03.05. 08:06

Orosz blokád alatt Mariupol, fordulópont jöhet Kelet-Ukrajnában

A város "kérlelhetetlen" támadásokat kénytelen kiállni - közölte szombaton a település polgármestere. Az oroszok két városnak nyitnak humanitárius folyosót.

2022.03.05. 07:30

Így működik a kegyetlen kazettás és termobarikus bomba

Az oroszok korábban már kipróbált tüzérségi fegyvereket használnak Ukrajnában, ám nem minden alkalmas városok elleni támadásra, hiába erre használják őket – véli a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×