eur:
392.89
usd:
366.33
bux:
66861.39
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Twitter/New York Times

Orosz blokád alatt Mariupol, tűzszünet van, aztán fordulópont jöhet Kelet-Ukrajnában

A kelet-ukrajnai Mariupolt blokád alá vonták az orosz erők, és a város "kérlelhetetlen" támadásokat kénytelen kiállni - közölte szombaton a település polgármestere.

"Jelenleg megoldást keresünk a humanitárius problémákra, és minden elképzelhető lehetőséget számba veszünk a blokád feloldására" - mondta a városi tanács Telegram-csatornájára feltöltött üzenetben Vadim Bojcsenko.

"Elsődleges célunk a tűzszünet elérése, hogy a létfontosságú infrastruktúrát helyreállíthassuk, és a humanitárius folyosó megnyitása, hogy élelmiszer és gyógyszer érkezhessen a városba" - tette hozzá Mariupol első embere.

Az Azovi-tenger északi partján fekvő város elestével a Krímből északkelet felé nyomuló orosz erők és a szakadár területekről nyugat felé előretörő helyi szeparatisták erői

egyesülve megszerezhetnék az ellenőrzést az Azovi-tenger teljes partvidéke felett.

Csütörtökön Bojcsenko azzal vádolta meg az orosz csapatokat, hogy ostromgyűrűt vonnak a város köré, lerombolják a hidakat és a vasútvonalakat, hogy a helyiek ne tudják elhagyni Mariupolt.

"Szülővárosunk, félmillió ember otthona ötödik napja kérlelhetetlen támadás alatt áll" - írta a Telegramon a polgármester, egyúttal az ellenállás folytatására bíztatva az ukrán erőket.

Bojcsenko elmondása szerint a várost az ukrán hadsereg, a nemzeti gárda, a szélsőjobboldali, ultranacionalista Azov Légió, a határőrség és a tengerészgyalogság védi.

Az orosz csapatok humanitárius folyosót nyitnak Mariupolnál - tudósított az Interfax hírügynökség orosz védelmi minisztériumra hivatkozó jelentése. Ez alapján az orosz erők moszkvai idő szerint tíz órakor

beszüntetik a harcokat,

hogy a délkelet-ukrajnai Mariupol és az ugyancsak Donyeck megyében található, mintegy húszezres Volnovaha civil lakossága elhagyhassa a területet. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség Moszkvára hivatkozva arról tudósított, hogy a mariupoli korridor moszkvai idő szerint déli 12 és délután öt óra között áll nyitva.

Az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor azt is bejelentette: Oroszország folytatja "széleskörű hadműveleteit" Ukrajnában.

Az elmúlt napok közösségi oldalakon megjelent felvételei egybevágnak az elmondottakkal: nincs áram, víz és internet a városban, az utcák kiürültek, az üzletek zárva. Lakóterületeket érhettek légicsapások, rengeteg a betört kirakat, ablak. Egy meg nem erősített hitelességű felvétel szerint egy plázában fosztogattak lakosok.

Mariupol, a háború pusztításának képei:

Mariupolban fosztogató lakosok (nem megerősített)

Mariupoli képek

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×