INFORÁDIÓ
2022. december 9. péntek
Natália

kaiser ferenc

fegyver

ukrajna

oroszország

nke

MOSCOW, RUSSIA - 2021/08/25: Russian Army  TOS-1A Solntsepyok (Blazing Sun) multiple rocket launcher and thermobaric weapon mounted on a T-72 tank chassis seen during the annual Army Games defense technology international exhibition.The International Army Games is an annual Russian military sports event organized by the Ministry of Defense of Russia. The event, which was first staged in August 2015, involves close to 30 countries taking part in dozens of competitions over two weeks to prove which is the most skilled. Dynamic demonstration is a part of the Army Games public display. (Photo by Leonid Faerberg/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Így működik a kegyetlen kazettás és termobarikus bomba

Az oroszok korábban már kipróbált tüzérségi fegyvereket használnak Ukrajnában, ám nem minden alkalmas városok elleni támadásra, hiába erre használják őket – véli a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Moszkva jól kipróbált, letesztelt fegyverrendszerekkel harcol Ukrajnában. Ezek egy részét már 2008-ban bevetették a grúz haderő ellen, de a legnagyobb részét Szíriában, Aleppo lövetésére is alkalmazták: rakétasorozatvetőket, úgynevezett kazettás vagy fürtös bombákat, szóró bombákat vagy a termobarikus fegyvereket is használtak, de akkor tesztelték a ballisztikus rakétáikat, a manőverező robotrepülőgépeket is – mondta érdeklődésünkre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Kaiser Ferenc kifejtette: a kazettás bombát egy belső váz és egy külső vékony héj alkotja. A bombán belül, mint egy borosüvegtartóban van sok-sok kis fakk, és abban rengeteg apró minibomba. Amikor ezt a repülőgép leoldja – de lehet tüzérségi lőszer is ilyen kialakítású vagy akár rakétasorozatvetőnek a harci része is –, és eléri a beállított magasságot, vagy a lövedéknél amikor az időzítő eléri azt a pillanatot, hogy megfelelő magasságban legyen a célpont fölött, akkor a külső héj leválik, és a bent lévő sok-sok apró robbanótöltet hatalmas területen szétszóródik.

A docens szerint a kazettás bomba

betonépületek rombolására, bunkerek, fedezékek megsemmisítésére nem alkalmas,

de a harckocsiknak, a gyalogsági harcjárműveknek a vékonyabb felső páncélzatát átüti.

„Ez kifejezetten élőerő elleni fegyver, ezért is döbbenetesek azok a képek, amikor Harkiv belvárosában lehet látni a sok-sok apró robbanást. Nem szokás városharcban használni” – fejtette ki a szakértő, és megemlítette, hogy a nagyhatalmak közül Oroszország mellett Kína és az Egyesült Államok sem tiltotta be ezen eszközöket, bár van olyan elvárás és nemzetközi jogszabály, hogy ezeket lakott területen tilos használni.

Hangsúlyozta, hogy a termobarikus bomba ellen sincs kifejezett tilalom. Máshogy működik, mint a hagyományos tüzérségi lövedék, az ilyen bomba a levegő oxigénjéből nyeri az égéshez szükséges oxigént. A célpont fölött egy megadott magasságon az időzítő, egy minimális kis töltet szétpermetezi a levegőben a robbanószert, és utána begyújtják az elegyet. Sokkal nagyobbat robban, tovább tart a robbanás és óriási lökéshullámmal jár. Ezt élőerő és betonfedezékek ellen is használják, és mivel a környező levegőből elszívja az oxigént, azok is megfulladnak, akiket nem ér el a hő.

Az amerikaiak például gyakran használták, Afganisztánban bunkerekre, barlangokra dobták le.

„Beomlottak a falak, az ott tartózkodók megfulladtak vagy szétrobbant a tüdejük.

Ez egy borzasztó hatásos és iszonyatosan kegyetlen fegyver”

– mondta Kaiser Ferenc

Hozzátette: vita van arról, hogy az oroszok ezt használták-e Ukrajnában, de arra van bizonyíték, hogy olyan rakétasorozatvetőket vonultattak fel, amelyek csak ilyen töltetekkel vannak felszerelve.

Nyitókép: Leonid Faerberg/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Kapcsolódó hang

Kaiser Ferenc
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018