eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az Ida névre keresztelt trópusi viharról tudósító forgatócsoport a Pontchartrain-tó partján New Orleansban 2021. augusztus 29-én.
Nyitókép: Az Ida névre keresztelt trópusi viharról tudósító forgatócsoport a Pontchartrain-tó partján New Orleansban 2021. augusztus 29-én. MTI/AP/Gerald Herbert

Tragédiák az Ida után: halálos balesetek, fosztogatás, kijárási tilalom

Bár az energiacégek megfeszített tempóban dolgoznak az elektromos hálózat helyreállításán, Louisiana és Mississippi állam jelentős részén elektromosság nélkül maradtak a háztartások. New Orleans-ban kijárási tilalmat rendeltek el.

Számos fosztogatásos eset történt a városban éjjel, ezért este nyolctól reggel hatig kijárási tilalmat léptetnek életbe New Orleans-ban, jelentette be LaToya Cantrell, a város polgármestere. A vízvezetékek és az infrastruktúra egyéb részei is sérültek az Ida hurrikán miatt: a Mississippi állambéli Lucedale-ben az autópálya egy része omlott be, az eset legalább két halálos áldozattal és tíz sérülttel járt, a több méteres gödörbe több autó is bezuhant. A hatóságok szerint a rengeteg lehullott eső miatt a sofőrök nem láthatták jól az utat: a forgószél 20 centiméternyi esőt hozott magával.

Bár az Ida ereje szelídült, továbbra is komoly esőkre figyelmeztetik az amerikaiakat az ország déli részében. Kedd délutánra a trópusi vihar már Tennessee-t áztatta, villámárvizek veszélyét elhozva. A helyi hatóságok arra kérik az otthonaikból elmenekülteket, hogy addig ne térjenek vissza, amíg nem áll helyre az infrastruktúra.

Cantrell polgármester abban reménykedik, hogy szerdára már lesz elektromosság a város egyes területein, de az egészben nem valószínű.

Szövetségi tisztviselők szerint a régió 17 községében mintegy 441 ezer embernek nincs vize, és hasonló számú ember maradhat áram nélkül akár egy hónapig is.

Hőségriasztást is kiadtak, egyes területeken a hőmérséklet várhatóan eléri a 35 Celsius-fokot. Bill Nungesser, Louisiana alkormányzója figyelmeztetett, hogy az Ida halálos áldozatainak száma valószínűleg emelkedni fog az elkövetkező napokban.

Az autópályán történt eset két halottján túl legalább ketten haltak meg az Ida miatt: egyikükre fa dőlt, másikuk megpróbált áthajtani autójával a vízen.

Az Ida várhatóan az Egyesült Államok északkeleti része felé halad, az esőzések és az árvízveszély Tennessee-től az Atlanti-óceán közepéig terjed. Washington, Washington DC, Baltimore és Philadelphia is azon városok között van, ahol jelenleg árvízvédelmi készültség van érvényben az Ida miatt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×